+31 (0) 77 320 8383 info@alizonne.nl

Acht maal per jaar verschijnt er een column van Claudia van der Lugt in het regionale glossy blad NAVENANT.

2015-01 We worden verlicht

Welkom in 2015 met alle goede voornemens, helaas zijn die na 2 weken vaak vergeten. Naast stoppen met roken gaat het ook altijd over de extra pondjes die we er willen af “snoepen”. Volgens het McKinsey rapport is 2 biljoen van de bevolking obees en zal in 2030 de helft van de bevolking aan overgewicht lijden. Op RTL is Big Brother vervangen door Utopia en nu komt er een programma waarin we hele dikke mensen gaan volgen tijdens hun afvalrace. De FDA heeft wederom een medicijn goedgekeurd, wat verhinderd dat vetten uit de voeding worden opgenomen, terwijl net bewezen is dat dit niet de juiste aanpak is. Wijsheid en adviezen daarover op internet en Facebook is “zaligmakend” echter de Alizonne Therapie heeft alleen al in Engeland, voor de 3de keer op rij, een Golden Award gewonnen voor het beste “Weight loss & contour shaping program”. So I rest my case.

Hebben wij met cosmetische geneeskunde u iets nieuws te bieden betreffende uw goede voornemens? Jazeker: 2015 is door UNESCO uitgeroepen tot “het internationale jaar van licht en op licht gebaseerde technieken”. Het belang van licht is wel duidelijk maar de reikwijdte van optische technologie in het sociaal economische leven is onzichtbaar. Als het gaat om zonnepanelen is het nogal logisch maar dat computer monitors, tv schermen, afstandbediening, camera’s, het internet of het medische vlak zonder MRI of röntgenfoto’s volledig in het duister tasten zonder deze technologie is niet zo zichtbaar. Ook is in het nieuws gemeld dat vooral de jongere generatie door blootstelling aan teveel blauw licht ’s avonds, door I-pad’s en mobieltjes, aan slapeloosheid leiden. Als u googled op “UNESCO en 2015” leest u dat laser en LED behandelingen specifiek benoemd worden. Laserbehandelingen voor rimpels en huidverstrakking zijn bekend maar daarmee bent u toch wel een weekje uit de running.

Weet u dat laserbehandelingen ook voor schimmelnagels, overmatig zweten en huidvernieuwing zonder hersteltijd inzetbaar zijn? Weet u dat Led behandelingen volgens de nieuwste standaard ook voor Psoriasis en lymfeoedeem mogelijk zijn? Weet u dat er enkele zorgverzekeraars zijn die deze behandeling opgenomen hebben in hun vergoedingspakket? Gezien het aantal TV commercials om uw ziektekostenverzekering te herzien mag deze informatie niet onbelicht blijven. Maar het mooiste dat we u met licht te bieden hebben is toename van energie. Dat heeft u namelijk nodig om al uw goede voornemens waar te maken. Naast het strakke regime van gezonde voeding, voldoende bewegen, werken, tijd voor vrienden en familie is de emmer vaak leeg. U komt niet toe aan een momentje “nu even niets”. Toch is dat wel nodig om uw goede voornemens langer dan 2 weken vol te houden. Als u door een LED therapie 150% meer energie krijgt moet dat toch een lichtpuntje in 2015 opleveren?

2014-07 Het is alweer december

De laatste maand van het jaar heet de feestmaand. Ik vind dat raar want iedereen is ontzettend gestrest met alles wat nog af moet. Feest klinkt voor mij toch als iets leuks en er is niets leuks aan het tellen van voorraden, afsluiten van kasboeken en het kloppend maken van verschillende administraties. Het bedenken van kerstkaarten, kerstpakketten en kerst borrels is geen klein karwei. De kappers draaien overuren, schoonheidsbehandelingen, Botox en injectables worden vol op geboekt om tip top aan de feestdagen te beginnen. Vervolgens moet in januari de broekriem aangehaald worden want die past niet meer, en start letterlijk weer de nieuwe afvalronde. Waarom doen we dat eigenlijk? Goed in je vel zitten kan veel beter. Ik zou een lans breken voor een feest weekend aan het begin van elk kwartaal. Dat is beter te overzien. Januari begint dan met het weekend van de Goede Voornemens. De focus ligt op gezond en matig eten, regelmatig sporten en laserbehandelingen van uw huid buiten de zon periode. April begint met het Lenteweekend waarmee het buitenleven gevierd wordt. In de maanden daarop gaan de terrassen open en plannen we behandelingen in voor contourvorming en huidversteviging met Ulthera. Juli start met het Zomerweekend wat gevierd wordt op het strand in, tegen die tijd, goed passende badkleding. Grote salades, vis op de BBQ en lichte rosé voor de lange avonden. Overdag werken we rustig door en staan behandelingen in het teken van een stralende huid door Mesotherapie of “strak in het vel” door lipo-therapie. Oktober begint met het Winterweekend waar we langzaam de kerstdagen voorbereiden door de wijnkelder te vullen, eerst proeven natuurlijk, en uw behandelingen zijn gericht op herstellen van de huid met PRP en LED licht. Voor ons zou dit veel rust geven en kunnen we de praktijk goed plannen. Helaas draait de wereld anders door. Het hele jaar springt van carnaval naar Pasen, naar Hemelvaart, naar de Grote Zomervakantie, een kleine rustpauze en dan Sinterklaas, Kerst en Oud op Nieuw. Allemaal festijnen van veel eten, drinken, voorbereidingen en dus stress. Daarom mijn tip om elke dag als een feestje te beginnen met een ontspannen gezichtsreiniging, frisse wandeling en gezond ontbijt. De dagelijkse werkzaamheden goed inplannen en aan het einde van de dag terugblikken op wat allemaal gelukt is en niet op wat er nog allemaal gebeuren moet. 1 keer per week een paar uurtjes voor u zelf met een onderhoudsbehandeling van gezicht of lichaam en een moment voor vrienden en familie vast zetten. De voorbereiding voor het aanstaande Kwartaal Weekend zal dan niet zo hectisch zijn want u bent immers gewend dit 4 keer per jaar te doen. Dit lijkt mij een betere feestverdeling van het jaar dan de eenmalige eindspurt in december.

2014-06 Schoonheid is onderscheidend

Bij discriminatie denk je eerder aan huidskleur en man-vrouw verschillen. Maar het blijkt dat schoonheid ook meespeelt in sociaaleconomische discriminatie. In een Amerikaans onderzoek is schoonheid in 5 klassen verdeeld. Klasse 1 is lelijk, klasse 3 gemiddeld passend bij de leeftijd en klasse 5 is uitzonderlijk mooi. Nu blijkt dat mensen, behorende tot klasse 5, tijdens hun arbeidsleven gemiddeld 230.000 dollar meer verdienen dan klasse 1. Deze mensen hebben een hoger startsalaris, maken sneller promotie en hypotheek leningen worden aan hun makkelijker toegezegd dan aan mensen met een gelijk salaris maar met een minder mooi uiterlijk. De gevleugelde uitspraak “als je haar maar goed zit” berust dus op een waarheid. Dat is lastig als je kaal bent want er is ook een studie gedaan naar de mogelijke mate van verbetering van je uiterlijk. Op een schaal van 5 is gemiddeld maar 1 stap in de goede richting mogelijk. De punten wordt door de omgeving toegekend. Geen wonder dat in Amerika vorig jaar 400 miljard dollar in de beauty industrie is omgezet. Het betreft wel alle huidverzorgingsproducten, shampoos, gelnagels, hair extensions, cosmetische behandelingen en plastische chirurgie. Van elke dollar die iemand hieraan spendeert is de werkelijke winst maar vergelijkbaar met 5 cent. In tegenstelling tot wat wij dachten heeft een slechte economie juist een positieve invloed op dit bestedingsgedrag. Op zich sluit dit aan bij de eerste studie die aantoont dat “mooi zijn” zich terug betaald. Er vindt wel een verschuiving plaats naar minder ingrijpende en goedkopere behandelingen. Om dit budget aan beauty te kunnen besteden moet het ook verdiend worden. Dus 2 weken uit de roulatie na een volledige facelift past niet in dit plaatje. Ook speelt mee dat deze verworven schoonheid van iemand zelf moet zijn en niet door de omgeving als “gemaakt” mag worden herkend. De ontwikkeling van minimaal invasieve ingrepen, zonder littekens en met een sociaal acceptabel en natuurlijk effect, gaat dus hard. Een voorbeeld is de Ulthera voor huidverstrakking maar ook de Silhouette Soft lift wint letterlijk meer terrein. Voor het gelaat was de draadjeslift al een tijdje op de markt maar is nu ook voor de hals beschikbaar. Juist de hals toont de leeftijd en plooivorming of verslapping kon enkel serieus aangepakt worden met een chirurgische lift. Onder lokale verdoving worden oplosbare hechtdraadjes met kleine knoopjes, waar minuscule korrels polymelkzuur om heen zitten, via een dunne naald onder de huid geplaatst. Hierdoor wordt de huid als het ware in elkaar geregen. De hechtdraad lost op en de polymelkzuur korrels stimuleren gedurende maanden de aanmaak van collageen. De lift is direct zichtbaar en voldoet aan de huidige eis “sociaal onzichtbaar”. Of dit u in Nederland een treetje hoger op de ladder naar succes brengt weet ik niet, maar in Amerika hangt men vol in de touwen.

2014-04 Normering kan je rechtsom of links inhalen

Gedurende de afgelopen 3 jaar wordt door een NEN commissie een Europese norm ontwikkeld betreffende de Esthetische Chirurgie en Cosmetische Geneeskunde. Hierin wordt vastgelegd wie welke behandelingen mag doen en hoe. Het is een enorm getouwtrek tussen de verschillende medische beroepsgroepen, waaronder de cosmetisch artsen, waarbij democratische besluitvorming niet het sterkste punt is. Het gaat vooral om de minimaal invasieve ingrepen zoals liposuctie en ooglidcorrecties naast het toepassen van injectables, peelings, laser, IPL, ultrasound, radiofrequentie en andere, op energie gebaseerde, technieken voor het behandelen van het gelaat en contourvorming. De Inspectie voor Volksgezondheid en RIVM geven al jaren aan dat lasers en IPL in de wet medische hulpmiddelen zullen worden opgenomen gezien de complicaties die zijn opgetreden door onkundig gebruik. Medische hulpmiddelen mogen enkel worden gebruikt door medische beroepsbeoefenaars die vallen onder de wet BIG. Blijkbaar heeft het normering instituut NEN meerdere gezichten want onder de rook van deze strijd is er een tweede commissie ingesteld om de “Beauty services” voor schoonheidsspecialisten in een norm te vervatten. Op zich is dat een goede ontwikkeling echter niet als hierbij ook het zelfstandig toepassen van lasers, IPL en diepe peelings wordt geclaimd. Immers de schoonheidspecialisten vallen niet onder de wet BIG en het gebruik van medische hulpmiddelen kan dus niet in de norm “Beauty services” worden opgenomen. Daarnaast worden in diepe peelings zuren uit de geneesmiddelen wet gebruikt die onherstelbare schade aan de huid kunnen geven. Misschien hebt u nog nooit gehoord van een NEN commissie maar u maakt wel dagelijks gebruik van apparatuur zoals stofzuigers en magnetrons die moet voldoen aan de NEN normering. Zelfs de bouwvoorschriften van uw huis zijn vastgelegd door een NEN commissie dus deze club heeft zeker vaste voeten in aarde. Maar waar er twee vechten om een been, loopt de derde ermee heen. De industrie die “skincare” apparaten voor thuis gebruik ontwikkeld staat ook met een kraam op deze markt. U kunt bij de Douglas eenvoudig een IPL ontharing apparaat of een laser apparaatje voor rimpelvermindering aanschaffen. Zelfs een vet-weg spuitje of Botox is via internet te koop. Maar zonder aarde is het lastig bloemen planten dus enige kennis van zaken is wel nodig. Onderhouden of verbeteren van het uiterlijk is een mooi vak en de toepassing van gespecialiseerde medische technieken moet ten eerste de cliëntveiligheid waarborgen. Inmiddels is de opleiding Cosmetische Geneeskunde voor artsen gestart met het doel een registratie in het specialistenregister te verkrijgen. Dit heeft nog een lange weg te gaan gezien de belangenverstrengeling op dit vlak. Ver voor die tijd is er vast al een LOI cursus gestart waar u zich kunt scholen om laser en licht apparaatjes thuis verantwoord toe te passen.

2014-03 Barcode voor cometische wensen

De eerste supermarkt met scanners voor de boodschappen was Albert-Hein en nu volgt ook de Jumbo. Wel handig want het gaat snel maar is ook anoniem. Er komt geen werknemer aan te pas, dat wordt dus de toekomst. Een alarmerend bericht via de radio: Nederlandse scholieren zijn minder gemotiveerd en luier dan scholieren in de ons omringende landen. Nog verontrustender is dat dit ook voor de Nederlandse werknemers lijkt te gelden. Dit verbaasd mij niet als bovenstaande ontwikkeling zich doorzet en mensen arbeid zo eenvoudig te vervangen is. Ik heb een geweldig team van medewerkers die heel betrokken zijn bij hun werk en onmisbaar voor mijn bedrijf. Maar de ontwikkeling stopt niet en wij hebben hier een team trainingsdag aan besteed.

Niet een dag waarin je op survival gaat met een afsluitende BBQ maar een dag die inzicht geeft hoe we de automatisering toe kunnen passen om het bedrijf te verbeteren. Om alle facetten van onze bedrijfsvoering goed in te vullen zijn er vijf taken belangrijk. Er moet iemand zijn die ideeën heeft, iemand die dit in een markt uitvoerbaar concept giet, uitvoerend personeel maar ook bewaking van de financiën en geboden kwaliteit is nodig.

De werkopdracht was hoe we met deze modernisatie een “full make over “ concept in de kliniek kunnen bieden welke betaalbaar en winstgevend is. Stelt u zich voor: u komt een kliniek binnen en loopt door een hal waar een foto paneel met uw spiegelbeeld van dat moment hangt. Daarnaast staat een touch screen waarop u kunt intoetsen wat u aan dit beeld veranderen wilt. Dat kan uw contour zijn of iets in het gezicht en meteen past het spiegelbeeld zich aan totdat het overeen komt met uw wensen. Een computer programma geeft ook verschillende outfits en kapsels aan. Als u de keuze gemaakt heeft scant u de barcode van het uitgeprinte behandelplan. In dit model zijn de receptioniste en consultant dus al vervangen. De volgende stap is de behandeling die plaats vindt in een multifunctionele cabine. Hier zijn wel behandelaars nodig maar die zetten apparatuur in voor uw contour en passen in die tijd uw kapsel en visagie aan. Na de behandeling hangt er een nieuwe garderobe voor u klaar, een foto paneel toont u het resultaat en voor het verlaten van de kliniek rekent u met de scanner af. Wij kwamen tot de conclusie dat de deze tijdbesparende en functionele uitvoering van onze kliniek misschien een stap te ver gaat. Voor cliënten zijn deze aspecten namelijk niet het belangrijkste maar gelden andere maatstaven. Hoe wordt ik ontvangen, is er een persoonlijke aandacht en een oplossing voor mijn vraag, wie voert de behandeling uit en hoe, wat kost dat en welk resultaat krijg ik. De scanner lijkt ons wel handig maar cliënten hebben gelukkig nog geen barcode en het persoonlijk contact blijft onmisbaar.

2014-02 Als je haar maar goed zit

De grapjes over mannen met een kalende kruin of toupetje kennen we allemaal maar voor de persoon zelf is dit alles behalve leuk omdat er weinig aan te doen is. Er is een scala aan haarverdikkende shampoos, met verven kan er nog wat gecamoufleerd worden maar het zet niet veel zoden aan de dijk. Voor vrouwen die kampen met dun haar is het taboe groter maar er zijn meer hulpmiddelen beschikbaar. Mannen zullen niet snel hair extensions laten plaatsen.

Groei is een natuurlijk fenomeen. Vaak gaat het vanzelf, soms is er te weinig of juist teveel en dat kan een uitdaging zijn. Kaalheid of verdunning van de haardos is daar een sprekend voorbeeld van en de vraag naar een oplossing neemt sterk toe. De oorzaak is niet altijd aan te geven, toch is de ontwikkeling van behandelmethoden veelbelovend. Haartransplantaties en stamcel technieken zijn redelijk bekend maar nog steeds langdurige en kostbare methoden. Ook is hier geen sprake van haarvermeerdering, meer een verplaatsing van, waardoor het haar voller wordt.

De Mesotherapie, waarbij vitaminen en aminozuren in de huid worden geïnjecteerd, heeft bewezen dat er stimulatie van weefsels mogelijk is. De opkomst van PRP, bloedplaatjes verrijkt plasma, geeft gegarandeerd groei door de aanwezigheid van eigen groeifactoren. Een combinatie ligt dan voor de hand om PRP middels Mesotherapie toe te passen en de indicaties worden steeds ruimer. Sinds enige tijd wordt deze techniek ook toegepast op de hoofdhuid. Het is geen wondermiddel voor Alopecia of complete kaalheid maar de bekende inhammen en verdunning van de haren die optreed naarmate we ouder worden reageren heel goed op deze relevant goedkopere behandeling.

De techniek is vrij simpel. Er wordt een buisje bloed afgenomen en deze wordt gecentrifugeerd. Dan komt het plasma bovendrijven. De bloedcellen worden verwijderd en een 2de centrifuge ronde levert wederom een scheiding waarbij de bloedplaatjes onderin het buisje zitten en het “pure” plasma erboven drijft. De bloedplaatjes, PRP, worden afgezogen en op de kalende plekken geïnjecteerd. Door de sterke concentratie triggert dit de haarcellen. Het resterende plasma, PPP wat staat voor poor platelet plasma, bevat nog steeds stimulatoren en voedingsstoffen. Daarom wordt dit over de gehele hoofdhuid met een dermaroller aangebracht als ondersteuning. Als laatste volgt een belichting van de hoofdhuid met een LED lamp om regenerende cellen aan te trekken en de micro beschadigingen van de dermaroller te herstellen.

De behandeling is bijna pijnloos omdat er wat verdovende vloeistof aan de PRP wordt toegevoegd en het injecteren onder koeling plaats vindt. Onze ervaring is dat na 1 of 2 sessies niet alleen het aantal haren maar ook de haardikte toeneemt. Het blijft een injectiebehandeling met bloedafname dus u zult dit nog niet bij de kapper vinden.

2014-01 Nieuwe technieken van fillers : veilig en duurzaam?

Het toepassen van injectables om volume in het gelaat aan te brengen is wel bekend. De gebruikte producten zijn grofweg in 3 groepen te verdelen: permanente stoffen die bestaand uit niet afbreekbare materialen, tijdelijke stoffen die door enzymen worden afgebroken en stoffen die collageen aanmaak stimuleren. Permanente producten zijn gelukkig uit de gratie. De problemen die kunnen optreden als gevolg van infectie of overmatige bindweefselvorming rond het product, resulterend in verhardingen en ontstekingen, zijn onacceptabel. Daardoor is de afzetmarkt van injectables verkleind en zoekt de fabrikant naar nieuwe producten. De basis van de afbreekbare producten is in bijna alle gevallen een hyaluronzuur. De grens om een eigen product te onderscheiden van andere gelijksoortige merken in de markt is voor de producent bijna bereikt.

We belanden in een tijdperk van duurzaamheid en groen waaronder veiligheid en recycling vallen. De Mesotherapie, waarbij een mix van hyaluronzuur, vitamines en aminozuren heel oppervlakkig in de huid worden geïnjecteerd is een goed alternatief maar blijkt niet zo duurzaam en mist het recycling aspect. Dit laatste is absoluut wel het geval als er gebruik gemaakt wordt van lichaamseigen materiaal zoals bloed. Hiermee is de PRP behandeling een feit geworden. Door bloed af te nemen en deze te centrifugeren komt het plasma bovendrijven waarin bloedplaatjes met groeifactoren zitten. Indien deze weer, via de Mesotherapie methode, in de huid gespoten worden treedt er nieuwvorming van weefsel op. Hierdoor is recycling wel gewaarborgd.

Maar duurzaamheid vraagt regelmatige herhaling van de behandeling omdat het plasma zeer oppervlakkig in druppels wordt ingespoten die snel wegvloeien. De ontwikkelingen in de PRP technieken gaan nu heel snel. Was er twee jaar geleden nog enkel sprake van een buisje bloed afnemen, centrifugeren en injecteren, nu zijn er verschillende methoden waarbij ook de bloedplaatjes uit het plasma gefilterd worden zodat er een hogere concentratie verkregen wordt die nog meer volume opbouwt.

Zelfs het injecteren van de PRP kan ondervangen worden door Microporation. Dit is een techniek ontwikkeld voor het toedienen van geneesmiddelen via de huid waarbij er met een Erbium-Yag laser onzichtbare microkanaaltjes in de huid gemaakt worden. Dit kanaaltje blijft 24 uur “open” waardoor het op de huid aangebrachte geneesmiddel sneller en dieper wordt opgenomen. Net zoals de toepassing van Botox, een spierverslapper uit de Neurologie, zijn weg vond naar de cosmetische toepassing voor rimpelbehandeling, volgt Microporation hetzelfde pad. Door het gelaat eerst met Microporation te behandelen en daarover heen de PRP aan te brengen is het resultaat een gelijkmatige opname van bloedplaatjes in precies de juiste huidlaag. Deze combinatie behandeling is geschikt voor huidverslapping, porie verkleining, fijne rimpeltjes en volume herstel. Momenteel loopt er een studie naar de behandeling van striae. Nog even en we treden het bionische tijdperk in.

2013-06 Regels der kunst

Om de economische crisis door te komen moet je kosten verlagen, inkomsten verhogen of concurrerend werken. De BTW invoering op cosmetische behandelingen geeft een stijging van 21% op behandelprijzen. Dat wordt hem dus niet. Een maas in het net is medische indicaties aan cosmetische ingrepen toekennen, Botox voor hoofdpijn en injectables voor vetatrofie. Er zijn al klinieken op de vingers getikt door de belastingsdienst en verzekeringsmaatschappijen met een forse boete. Ook geen oplossing. Volgens Minister Schippers komen er nog andere regelingen op ons af waardoor concurrerend werken onmogelijk wordt. Zij heeft in een kamerbrief de cosmetische sector onder de loep genomen en kwam met de volgende conclusies.

Make me beautiful…wekt de aandacht voor ingrepen om er mooier uit te zien. Bekende Nederlanders en televisieprogramma’s laten zien wat mogelijk is om je uiterlijk te verfraaien. Niet-chirurgische ingrepen worden laagdrempelig aangeboden en injecties met fillers kun je – bij wijze van spreken – in de lunchpauze halen in het winkelcentrum. Er is grote diversiteit in artsen die chirurgische en niet-chirurgische ingrepen verrichten. Alle artsen zijn gehouden aan de Wet BIG: je mag alleen ingrepen uitvoeren waartoe je bekwaam bent. Een dergelijke open norm werkt echter alleen als er veldnormen zijn die nadere invulling geven aan de eisen van bekwaamheid. Een wet is een middel om bescherming te bieden tegen onverantwoorde risico’s. Het gaat voor de cosmetische sector om wetgeving gericht op behandelaren, de instellingen waar deze behandelingen verricht worden en de producten die ze gebruiken. Maar de wetgeving is onvoldoende van toepassing op cosmetische ingrepen. Technisch kan het injecteren van een rimpelvuller lijken op handelingen die binnen de gezondheidszorg uitgevoerd worden. Ze worden echter niet met een gezondheidskundig doel uitgevoerd en zijn daarmee strikt genomen geen zorg. Dit betekent niet dat er geen wetgeving van toepassing is op de cosmetische sector. De Geneesmiddelenwet en de Wet op de medische hulpmiddelen werken met verbodsbepalingen. Zo is het anderen dan vergunninghouders en apotheekhoudende verboden om geneesmiddelen in bezit te hebben. Een schoonheidsspecialist mag dus geen Botox in bezit hebben. Een tweede aandachtspunt is het feit dat schoonheidsspecialisten risicovolle ingrepen uitvoeren zonder relevant vakdiploma. Het gaat dan bijvoorbeeld om chemische peelings. Een derde knelpunt is het feit dat in een enkel geval injecties met fillers uitgevoerd worden door schoonheidsspecialisten. Dit is niet wenselijk vanuit het doel van de Wet BIG, namelijk bescherming tegen ondeskundig handelen. Ook als goede producten gebruikt worden door een bekwame behandelaar zijn er risico’s verbonden aan cosmetische ingrepen en ook niet-operatieve ingrepen kunnen tot schade leiden. Minister Schippers vindt het belangrijk dat er ook voor niet-chirurgische ingrepen normen komen die worden gehandhaafd. De Nederlandse Stichting voor Esthetische Geneeskunde (NSEG), heeft aangegeven dit op te pakken en naast veldnormen ook een opleiding te organiseren. Er zal een reclamecode opgesteld worden zodat een esthetische ingreep niet gratis aangeboden mag worden als onderdeel van een prijsvraag of advertentie en gratis consulten worden niet meer toegestaan. Dus nu snel de herfstaanbieding van Alizonne bekijken want volgend jaar krijgt u alleen nog korting bij de supermarkt.

2013-05 You win some and lose some

Het pakket van de basis ziektekostenverzekering is flink uitgekleed. Voetwratten worden niet meer door de huisarts behandeld. U moet daarvoor naar een dermatoloog. Eerst een consult en daarna maanden terug voor aanstippen met stikstof. Pijnlijk en vaak niet afdoende. U kunt ze ook laten behandelen met een CO2 laser, niet pijnlijk en zeer effectief. Door de laser wordt het wratje verdampt en de hitte doodt het virus. Virussen zijn niet alleen de veroorzaker van voetwratten maar ook van kleine bruine en ruwe vlekjes elders op het lichaam. Deze worden normaliter met een soort scherpe lepel afgeschraapt en dat heeft 2 nadelen. Er ontstaat een littekentje en het virus wordt niet aangepakt waardoor ze vaak terugkomen. Ook hier is de CO2 laser een elegante en doeltreffende methode. Daar waar lasers eerst gezien werden als enkel toepasbaar in cosmetische behandelingen worden ze nu op veel meer fronten ingezet. In ziekenhuizen is het nog geen gemeengoed maar daarbuiten is het juist de meest aangeboden techniek.

Vrij nieuw is de toepassing op schimmelnagels. Heel veel mensen hebben hier last van en zijn vaste klant van de pedicure. Om van schimmelnagels af te komen is een gedisciplineerd protocol nodig. Om de dag de nagels insmeren met een schimmeldodend stofje, elke dag schone sokken, handdoeken, beddengoed en badkamermatjes, nagelschaartjes en vijltjes vooraf ontsmetten, schoenen behandelen en vooral open schoenen dragen voor ventilatie. Dit is niet iets wat mannen doen en daarom hebben zij ook meer last van schimmelnagels dan vrouwen. Een CO2 laser verdampt vooral water in cellen en kan daarom huidaanhangsels en weefsel verwijderen. Water zit echter niet in een nagel welke door verhoorning ontstaat. Een Nd-Yag laser is niet gericht op waterverdamping of weefsel verwijdering maar op bloed en eiwit bestanddelen door het leveren van hitte. Daardoor is deze laser geschikt voor het behandelen van schimmelnagels, immers schimmels bevatten eiwit.

Het is wel zaak dat de nagel door de pedicure zo dun mogelijk wordt afgeslepen. Dan volgt de gang naar een praktijk die over deze laser beschikt, vaak een huidtherapeute of privé kliniek. U bent niet verlost van het strenge nabehandelingschema maar de schimmel wordt wel definitief om zeep geholpen. Omdat de nagel zelf niet door de laser wordt verwijderd en teennagels gemiddeld maar 1 mm per maand groeien, duurt het ongeveer anderhalf jaar voordat u weer een mooie nagel ziet. Uit de kring van collega’s horen we echter dat het niet altijd werkt. Dat berust op een misverstand. Regelmatig worden kalknagels ook betiteld als schimmelnagels. Het is dus belangrijk dat er eerst een stukje van de nagel wordt afgeknipt en als biopt naar het laboratorium wordt gestuurd. Pas als deze bevestigen dat er een schimmel aanwezig is loont het de moeite om de laserbehandeling aan te gaan. De kosten vallen best mee. Ook al is het eigen risico van uw verzekering verhoogd, deze behandelingen worden door veel verzekeringsmaatschappijen vergoed, mits uitgevoerd door een bekwame en ingeschreven behandelaar. Zo hebt u er toch nog wat mee gewonnen.

2013-04 Alles in huis voor onderweg naar morgen

Mijn telefoon gaat. Dag mevrouw van der Lugt, u wilt graag meedoen aan……….Nee. Ik luister niet meer. Door mijn hoofd raast het riedeltje: aanbieding dagblad Parool, weekend Telegraaf, postcodeloterij, vriendloterij, alle loterijen en aanbiedingen waar u en ik geen zin in hebben. Vooral in de slappe zomertijd dienen deze telefonische campagnes zich aan. Dan krijg je nog een bandje af te luisteren om aan te geven dat je toch echt niet wilt maar ik heb dan meestal al opgehangen. Halverwege de riedel in mijn hoofd hoor ik RTL 4, denk nog steeds dat het abonnementen betreft, maar er daagt iets wat door ons management team geventileerd was. RTL 4 gaat in het nieuwe seizoen starten met “altijd jong” en heeft ons gekozen als expert voor het thema Mesotherapie. Gelukkig heb ik de vriendelijke dame niet onderbroken en haak in op haar uitnodiging. Het thema vind ik niet vernieuwend, we hebben veel meer in huis, maar ik wil haar niet verliezen en flap eruit dat Mesotherapie meer behelst dan met een pistool producten in de huid te brengen. Haar interesse is meteen gewekt. Ik schiet door in mijn neiging uit te leggen wat Mesotherapie is en we belanden op het onderwerp “altijd jong”. Moet je daarvoor altijd naar een kliniek? Iedereen is druk en alles kunnen we inmiddels thuis doen. Vanachter de computer boodschappen bestellen bij de supermarkt, Zalando en de Bijenkorf hebben online shops dus waarom moet je voor onderweg naar morgen de deur uit? Als je googled kun je zelfs Botox bestellen en op You Tube zie je hoe dit zelf in te spuiten is. Dat is geen aanrader. Maar als je thuis iets wilt doen aan huidverjonging is micro needling wel de topper. Op internet worden huidrollers met naaldjes van 0,2 tot 2,5 mm aangeboden. In de handleiding wordt een patroontje aangegeven hoe je dit moet doen. En daarin schuilt ook het gevaar. Wat is micro needling en waar komt dit vandaan? De techniek is ontwikkeld door de Zuid Afrikaanse plastisch chirurg Dr Fernandez die serums, gebaseerd op vitamine A en antioxidanten, ontwikkelde nadat hij 2 jonge patiënten aan huidkanker verloor. Deze producten kunnen zonschade aan huidcellen herstellen en stimuleren huidvernieuwing. Door gebruik van een roller met kleine naaldjes worden er gaatjes in de huid gemaakt zodat deze vitamines in de actieve lagen van de huid doordringen vergelijkbaar met mesotherapie. Hierdoor wordt de huid dikker, strakker en zullen fijne lijntjes, pigmentvlekken en littekens verminderen. Het is niet helemaal een “doe het zelf pakket”. Iedere huid verschilt qua dikte en de mix van vitamines en antioxidanten moet aansluiten op de persoonlijke verdraagbaarheid. In de kliniek wordt een naaldlengte tot 2 mm gebruikt waarvoor geldt “don’t do this at home”. Te lange naaldjes kunnen littekens geven. Voor thuisgebruik ligt de grens bij 0,2 tot 0,3 mm en huidvriendelijke producten. Om te bepalen wat voor u de geschikte roller en resums zijn gaat u onderweg naar huis natuurlijk wel even langs de kliniek.

2013-03 Even een vlekje wegwerken

Voor interviews en foto’s wil ik graag  goed uit de verf komen. Met de keuze aan make-up en de hulp van een visagist lukt dat aardig. Het beste  zijn de BB (blemish base)  en de CC  (colour corrector) waarmee je bijna alles kunt wegpoetsen. Ik ben niet de enige want er komen veel jonge cliënten met een prachtig egale huid maar melden, voor mij onzichtbare, pigmentvlekjes.  Het gaat dan om een klein bruin sproetje  dat verborgen is onder een concealer.  De oudere generatie stoort zich veelal niet aan bruine vlekjes, ze horen er gewoon bij.  Soms zie ik een gepigmenteerde vlek die ik graag wil verwijderen maar de cliënt vindt dat niet nodig. Zo ook een dame van middelbare leeftijd met een hele grote onregelmatige bruine vlek op haar jukbeen. Ze komt al jaren en telkens maak ik een opmerking over die vlek maar helaas, ik mag niets doen. Op een dag  zie ik haar door de gang lopen en schrik. De vlek is weg maar haar onderste  ooglid  is erg rood en er loopt een dik litteken over de wang die het ooglid naar beneden trekt. Ze was door de huisarts verwezen naar de dermatologie die deze vlek hebben weggesneden maar zich vergisten in de grootte van het te dichten huid defect. De plastisch chirurg kwam erbij en heeft de boel zo goed en kwaad als het nog ging gesloten.

Omdat ze  toch veel last van het hangend ooglid en trekkend litteken kreeg heeft de plastisch chirurg haar voor bindweefselmassage naar de huidtherapeute verwezen. Mevrouw dient de rekening daarvan in bij de verzekering die deze afwijst. Volgens hun was dit een nabehandeling van een cosmetische ingreep omdat ze enkel keken naar de verwijzer namelijk een  plastisch chirurg. Na veel telefoontjes met de verzekering  om uit te leggen dat dit geen cosmetische wens is moet mevrouw voor hetzelfde probleem weer naar de plastisch chirurg  om een verwijzing op te halen. Deze wordt dan door de verzekering alsnog in heroverweging genomen. Inmiddels moet mevrouw wel een correctie ondergaan om het onderste ooglid weer aan de oogbol te laten aansluiten. Dit kunnen wij heel elegant uitvoeren zonder littekens in de toch al beschadigde onderste ooglid regio door de SSTT “single suture traction technique”. Door een klein sneetje van 3 mm te maken in de buitenste hoek van de  bovenste ooglid plooi wordt er 1 hechting in de onderste ooglid rand geplaatst en vast gemaakt aan het benige gedeelte van de bovenste oogkas. Een heel technisch verhaal maar het resultaat is dat de onderste ooglidrand weer aansluit aan de oogbol en er geen litteken ontstaat. De verzekering kent deze methode niet dus moet mevrouw weer naar het ziekenhuis. En dat allemaal door een bruine vlek. Moraal van dit verhaal, laat elke bruine vlek bekijken en niet bedekken.

Ik las  dat het Slotervaart ziekenhuis in 2011 5,2 miljoen winst had gemaakt en in 2012 2,1 miljoen verlies geleden heeft. Als zij ook zo met bruine vlekjes omgaan kan ik mij voorstellen dat ze dit verlies niet zomaar even wegpoetsen.

2013-02 De grenzen van het maakbare

Als ik naar buiten kijk is het prachtig weer. Ik hoor de vogeltjes, zie een zonnetje en struiken schieten in bloei. De kalender zegt LENTE maar er klopt iets niet. Het is veel te koud en ineens komt er natte sneeuw. De verwachting klopt niet met de voorspelling en daar ligt de grens van het maakbare. Dat geldt soms ook voor niet-chirurgische behandelingen binnen de cosmetische geneeskunde. Het resultaat van een chirurgische facelift is voorspelbaar maar veel mensen vinden de operatie te ingrijpend en eng. Door slimme marketing in cosmetische geneeskunde wordt de verwachting gewekt dat hetzelfde resultaat ook op niet chirurgische wijze te bereiken is. Een voorbeeld is de  “liquid face”.  Een cliënt heeft zich op internet ingelezen betreffende facelifting en deze methode sprak haar erg aan. Omdat we telkens oude wijn in nieuwe flessen gieten wordt het toepassen van meerdere fillers nu benoemd als “ liquid” facelifting. Op zich een elegante methode maar  niet chirurgisch betekent enkel niet snijdend. Niet invasief betekent dat er geen verandering of schade aan weefsel toegebracht wordt, welke binnen 24 uur niet hersteld is. Als je met een naald door de huid prikt en in meerdere regio’s van het gelaat een gel depot plaatst, is dit een invasieve behandeling met een langer dan 24 uur bestaande verandering. Op niet-chirurgische wijze wordt er met de “liquid facelifting” dus een invasieve behandeling uitgevoerd. Regelmatig komt iemand voor een second opinion betreffende een liftende behandeling en heeft dan fillers gekregen met de voorspelling dat dit de huid lift. Dat is niet waar. De huid wordt niet gelift maar gevuld. Het uiteindelijke resultaat is niet wat iemand vooraf voor ogen had, denkend aan het resultaat van de chirurgische lift. Als je chirurgische ingrepen niet wilt ondergaan moet je tijdig beginnen met preventieve behandelingen voor huidverstrakking, volume vermindering of volume behoud. Een filler plaatsen op de volledige kaakrand om hiermee de ontstaande onderkin te maskeren is geen goede oplossing als de oorspronkelijke vraagstelling juist volume vermindering betrof. Je ontkomt niet aan een liposuctie of in een eerder stadium toegepaste Ulthera behandeling voor huidverstrakking. Wat is nu nieuw, chirurgisch minimaal invasief, met de minste risico’s op problemen? Dat blijft voor alsnog het gebruik van eigen lichaamsmateriaal, namelijk vet. Het vullen van verloren vetkussentjes in het gelaat kan gecombineerd worden met PRP. Dit is plasma uit eigen bloed waarin bloedplaatjes zitten. Bij een lipofilling wordt eerst ergens vetweefsel weg gehaald en hierin zit altijd plasma, een vloeistof die weer in de huid geïnjecteerd kan worden. Er is een tweeledig effect namelijk vulling van de binnenkant met vetweefsel en huidverbetering aan de buitenkant door de groeifactoren in bloedplaatjes. Voor het echte liften van de huid is er  de Silhouet lift waarbij onderhuids draadjes geplaatst worden. Rond de draadjes zitten kleine melkzuur partikels die bindweefsel en collageen vorming stimuleren voor de lifting. Zo wordt elke voorspelling maakbaar maar de verwachting blijft altijd breekbaar.

2013-01 Belasting Toegevoegde Waarde op medische behandelingen

Van oudsher zijn alle behandelingen en overige medische diensten vrijgesteld van BTW heffing. Na 2 jaar gehakketak en onzekerheid is het nu een feit: over alle medisch cosmetische behandelingen moet 21% BTW worden afgedragen. Op zich geen onlogische beslissing want het gaat om verhandelen van een product of dienstverlening. Als de notaris een akte opmaakt of een jurist bijstand levert wordt er ook BTW verrekend dus waarom zou het toepassen van medische kennis hiervan verschoond blijven?  Het gaat om een traditie en de “onaantastbare” sfeer waarin deze handelingen hebben plaats gevonden. Door de verschuiving van hetzelfde behandelaanbod naar anderen dan medici, die wel BTW berekenen moeten, is het “onaantastbare” niet meer in ivoor ingelegd.  Er wordt wel onderscheid gemaakt of de behandeling een cosmetische of een medische reden heeft.

Dat wordt een heel gepuzzel want welke behandeling is puur cosmetisch en waar ligt een medische reden voorhanden?  De behandeling moet daarnaast ook door de medische beroepsgroep als algemeen aanvaarde methode erkend worden. Natuurlijk komt er een strenge controle door de fiscus op de afgedragen BTW vergeleken met het aantal behandelingen in het verleden en de indicatiestelling. Maar zoals altijd bestaan er mazen in het net en die zullen nu zeker opgezocht worden. Botox is in principe een  behandeling voor cosmetische  rimpelvervaging maar wordt ook als behandeling tegen spanningshoofdpijn ingezet.  En nu niet massaal aankomen met helse hoofdpijnen voor een Botox injectie  in de fronsregio want die vlieger gaat niet meer op.

Toch zijn er legio behandelingen die een dubbel functie hebben. Bij injectables denkt iedereen dat dit puur cosmetisch is. Maar wat als dit product gebruikt wordt om een traumatisch defect te herstellen? Wat te denken van een gewichtscorrigerende behandeling ,waarbij onderhuids vetweefsel behandeld wordt, en navenant de lichaamscontouren herstellen? Is het puur cosmetisch of medisch preventief bij een persoon met een gewicht van 180 kilo en een BMI van 45 welke door de WHO als morbide obesitas geclassificeerd wordt? Wat als dezelfde behandeling wordt toegepast bij iemand die a.g.v. zijn overgewicht diabetes type II ontwikkeld heeft en na de behandeling geen medicatie nodig heeft? Wat te doen bij een laserbehandeling om de ontstekingen van een filler te behandelen en wat als dezelfde behandeling toegepast wordt omdat de cliënt de permanente  filler uit voorzorg wil verwijderen? Hoe staat het met de toepassing van de LED therapie voor huidverbetering als dit ingezet wordt voor wondgenezing en litteken behandeling? Is het behandelen van couperose een cosmetische wens of is dit een behandeling om afwijkende roodheid in het gelaat te verwijderen op medische gronden? U begrijpt dat het niet zo eenvoudig is. Natuurlijk kunnen we kort door de bocht stellen dat alle cosmetisch effectieve behandelingen BTW belast zijn maar dat zou de ontwikkeling van nieuwe behandelingen in de weg staan. Daar waar vaak regulier medische toepassingen in de cosmetiek terecht komen is het omgekeerd net zo. Overbeharing in het gelaat is cosmetisch ontsierend maar de oorzaak is gemiddeld  50% medisch. De hoogte van de BTW roept wel vraagtekens op want op een lekker ijsje betaalt u maar 9% BTW.

2012-08 No trace face

Iedere medicus moet zijn kennis bijhouden voor beroepsregistratie. Cliënten verwachten ook dat we de nieuwste ontwikkelingen kennen. Daarvoor zijn congressen, workshops en lezen we alle verplichte literatuur. Daarbij blijft het niet, mijn cliënten hebben er ook een handje vol van. Regelmatig meldt iemand behandelingen welke op tv aangeprezen worden als de nieuwste methode. Grofweg alles kan ik uitleggen maar vorige week werd ik verrast. Een cliënt kwam met een papiertje waarop “ no trace face” stond. Het was een laser of zo, kosten 200 euro per keer en geen zichtbare effecten zoals blauwe plekken of andere sociaal invaliderende bijwerkingen. Dan maar googlen, zo’n gadget wil ik ook bieden. Tot mijn verbazing is het niets meer of minder dan een nieuwe term voor bestaande technieken.

Wij bieden injectables, Botox, laser, IPL, LED, op energie gebaseerde behandelingen en minimaal invasieve ingrepen. Technieken en apparatuur worden verfijnd, zodat er minder schade aan weefsel wordt toegediend. Geen rocket science toch? Het gaat dan om vervanging van naalden voor injecties door canules met stompe punt, waardoor minder bloeduitstortingen optreden. Ook fractioneren van lasers valt hieronder. Een feit is dat op energie gebaseerde technieken gebruik maken van enkel ultrasound, radiofrequentie, bevriezing of licht in combinatie met voorafgaande technieken.

We gebruiken al 15 jaar ultrasound voor vermindering van vetophopingen. Echter de ontwikkeling door de industrie was op een dood punt beland en dus werd de term cavitatie gelanceerd. Door toepassing van geluidsgolven, wordt in cellen een cavitatie proces opgewekt. In Roermond ligt een prachtige haven en vele Limburgers bezitten een motorbootje. De motorboot heeft een schroef. Heel belangrijk voor het voorstuwen van de boot. Menig booteigenaar weet dat de schroef onderhevig is aan corrosie. Hoe komt dat? De schroef draait in het water, door die beweging worden waterdeeltjes in beweging gebracht en opgewarmd. Daardoor gaat water over in gas en slaan de gasbelletjes stuk op het schroefblad. Hierdoor worden er kleine deeltjes van de schroefblad oppervlakte beschadigd waardoor er, door inwerking van zuurstof, corrosie ontstaat. Door toepassing van ultrasound in het weefsel ontstaat hetzelfde cavitatie-proces waarbij water in vetcellen in gasbelletjes veranderen en daarmee veranderingen van de celwand teweegbrengen. Effecten zoals vetlekkage van de cel is dan het gevolg. Ultrasound klonk “oud” dus introduceerde men de term cavitatie voor dezelfde techniek. Dit geldt ook voor “no trace face”. Letterlijk vertaald: een concept waarin bestaande behandelingen in kleine stapjes worden uitgevoerd zonder restverschijnselen”. Eerst een Botox inspuiting van de kraaienpootjes, na 3 weken een PRP plasma inspuiting van deze regio inclusief het gehele gelaat. Diezelfde regio kan dan na enkele weken weer behandeld worden met een radiofrequentie methode en zo behandelen we het gehele gelaat in kleine stapjes met al bestaande technieken maar vervat in een nieuwe naam. Dat betekent dat niet alleen kennis up to date moet zijn maar dat marketing belangrijker is om enkele bestaande technieken opnieuw aan te bieden. Volgend jaar misschien echte rocket science om een paddenstoeltje van de maan te halen die u de eeuwige verjonging kan bieden.

2012-07 Uitdagingen

Overgewicht is een probleem. Te vaak zie ik mensen in de praktijk die van alles geprobeerd hebben en toch is het niet gelukt. Wij hebben een oplossing. Natuurlijk zijn er kosten aan verbonden wat meestal geen drempel is. Ik heb geen gebrek aan inventiviteit een alternatief plan te bedenken. Als naast kosten ook de tijd voor behandelingen ontbreekt heb je wel een probleem. Een aantal weken geleden kwam de grote uitdaging. Een man met een gewicht ver over de 240 kg werkt op onregelmatige tijden als vrachtwagenchauffeur. De vracht wordt niet alleen door hem gereden maar ook geladen en gelost. Ook hij had al meerdere dieetpogingen ondernomen, zonder succes, maar wel zijn budget verteerd. Dat was probleem nummer 1 maar probleem nummer 2 was groter. Hij werkt op onregelmatige tijden en kan stante pede gevraagd worden voor spoedritten. Een behandelreeks inplannen wordt lastig .Hij kan natuurlijk niet een halve dag per week vrij nemen. Daar wordt de baas niet blij van. Maar zijn baas wordt ook niet blij van de verlengde laad en lostijd doordat hij veel te zwaar is en met hoge bloeddruk en suikerziekte minder conditie heeft. Dus hebben we contact opgenomen met zijn werkgever om de kosten op een andere manier te ondervangen en behandelingen rond of in zijn werktijd te doen. Omdat de man vooral door midden en zuid Nederland rijdt en wij daar 2 vestigingen hebben kwam de oplossing in zicht. De behandelingen werden aansluitend of tijdens zijn ritten gepland op het traject van de 2 locaties. De behandelkosten worden deels betaald door de werkgever. Elke maand dat de werknemer zich niet houdt aan het behandelplan worden de behandelkosten ingehouden op het loon. Dat geldt ook voor het behouden van zijn gewicht op lange termijn. Daarmee is een win-win situatie gecreëerd. Dit concept biedt zeker mogelijkheden om het binnen andere grote bedrijven te instaleren met een tijdelijke behandelunit in het bedrijf zelf. De uitdaging ligt dus niet alleen bij ons maar ook bij werkgevers. Als het om uitdagingen gaat wil ik er nog enkele noemen op een heel ander vlak. Iemand die meerdere malen elders een peeling heeft gehad vindt dat de huidstructuur verbeterd moet worden, van structuur is geen sprake meer want die is weg gepeeld. Wij vonden echter wel dat ze goed was opgedroogd. Dat is natuurlijk borrelpraat en biedt geen oplossing voor haar vraag. Vervolgens iemand die in een niet navolgbare wijze het hoofd scheef houdt onder bepaald licht en een rimpel aanwijst die weg moet. Daarop kun je een gevat antwoord bedenken wat aan elke serieusheid ontbreekt maar niets oplevert. De leukste opmerking kwam van een cliënte die rimpels op de bovenlip had en geen inspuiting, laser of peeling wilde maar vond dat mannen in het voordeel waren deze gewoon met een snor te bedekken. Net zoals mensen onderhoud nodig hebben geldt dat ook voor apparatuur. Als de service afdeling je telefonisch vraagt om het geluid van een hakkelende Endermologie machine na te doen ben je beland op het nivo van een plofkip.

2012-06 Controle, codes en regels

Wie ergert zich niet aan de enorme hoeveelheid van verschillende passwords, ID nummers, inlog of pincodes en al die andere gegevens die je niet onthouden kunt maar die wel nodig zijn om bepaalde zaken te regelen? Dat je voor inschrijving bij een officiële instantie legitimatie bewijs nodig hebt is duidelijk maar privé klinieken overwegen ook bij opname de BSN gegevens vast te leggen, met overleg van legitimatie, alvorens te behandelen. Sinds de laatste tijd krijg ik via mijn beroepsnetwerk waarschuwingen voor “spook” cliënten die eerst een behandeling ondergaan en daarna nog even hun tas uit de auto moeten halen om af te rekenen. Die zie je nooit meer terug. De frustratie loopt op en dus willen collega´s je daarvoor waarschuwen. Eigenlijk is het diefstal maar waarschuwing aan derden schend de privacywet. De oplossing om vooraf aan de behandeling een persoon in je administratie opnemen met BSN en legitimatie om dit soort acties te ontmoedigen geeft een onprettig gevoel. Het gaat wel om een vertrouwensrelatie. Controle op naleving van regels is nodig maar de Fransen voeren het wel heel strikt door. Als je straks een auto in Frankrijk huurt is deze uitgerust met een alcoholmeter. Je moet eerst blazen voordat je de motor kan starten. Op zich geen probleem maar wel lastig als je de laatste mediterrane zonnestralen met een glaasje rosé hebt genoten alvorens naar het vliegveld te gaan. Zelfs 1 glaasje is teveel. En teveel is teveel. Dat blijkt ook bij het vaststellen van de Europese richtlijnen voor esthetische chirurgische diensten. Na 2 jaar bekvechten over wie wat wel of niet mag doen zijn er zoveel beperkingen vastgelegd dat deze regelgeving het niet gaat halen. Blijkbaar is er toch een grens aan het accepteren van controle. Op zich is een richtlijn voor de uitvoering van deze behandelingen nodig maar het gaat te ver om bepaalde, hierin bekwame, artsen uit te sluiten en het gehele werkterrein voor te behouden aan een groep die meer macht heeft. Komend weekend is de bijeenkomst waar alle deelnemende landen een delegatie afsturen en het uiteindelijke voorstel gaan bespreken. De voorlopige stemming is negatief. We zullen in Nederland wel binnen afzienbare tijd tot een richtlijn komen waarin bekwame artsen een code krijgen die te controleren is in een specifiek register. Daarvoor moet er nog veel geregeld worden waaronder een opleiding die door het gehele veld gedragen wordt. Op zich een lastig pakket want het is geven en nemen. Dat daar weer controle op wordt uitgevoerd spreekt voor zich maar er is geen geld bij de overheid. Toch zal het moeten want het gaat niet alleen over wie wat mag doen maar ook over de gebruikte materialen en de manier waarop behandeld wordt. Het PIP schandaal is een voorbeeld daarvan. Ondeugdelijke borstprotheses, waarvan de fabrikant wist dat dit tot problemen kan leiden, maar gezien de winst bleef produceren. De controle op deze producten laat sterk te wensen over en kan in de toekomst veel beter.

2012-05 De kat uit de boom kijken

Er is weer reden voor tumult omdat huisartsen bijklussen met Botox behandelingen. Volgens de NVPC, vereniging voor plastische chirurgie, is dit gevaarlijk omdat huisartsen hierin niet bekwaam zijn en dit niet in een cursus kunnen leren. Het wordt zo langzamerhand een klucht. Toen Botox een sterke intrede deed in het cosmetische vak en concurreerde met ooglidcorrecties, werd het verhaal van een gevaarlijk gif dat zich verspreid door het lichaam als een angstzaaiende waarschuwing in de wereld gebracht. Gebakken lucht. Vervolgens werden de pijlen gericht op de cosmetisch artsen die fillers toepassen en hiervoor ook niet bekwaam bevonden werden. Inmiddels overstijgt de bekwaamheid en het aantal behandelingen door cosmetisch artsen het 1000 voudige van dezelfde behandelingen door plastisch chirurgen. Deze zijn opgeleid in het snijdend vak en daarin was geen specialisatie Botox en filler behandelingen opgenomen. Gelukkig is er nu een basis gelegd voor een gezamenlijke blik op goed onderwijs in deze tak van behandelingen door zowel de plastisch chirurgen alsook de cosmetisch artsen.

Waarom dan nu weer pijlen richten op de huisarts? Iedere arts is in zijn opleiding in de snijzaal geweest en iedere arts kan zich bekwamen in het toepassen van Botox injecties. Daarvoor zijn niet enkel cursusjes maar gedegen workshops met hands-on ontwikkeld.

De huisarts, met kleine chirurgie als bijvak, die als eerste medicus verantwoordelijk is voor uw gezondheid naast vaccinaties, wratten, fistels, moedervlekken en vetbulten verwijdering of verwijzingen voor ooglidcorrecties zou geen Botox injecties kunnen aanleren? Ik ben geen huisarts noch plastisch chirurg maar wel uit het onderzoek van de consumentenbond als 1 van de beste injectable artsen naar voren gekomen. Ook ik heb dat geleerd in cursussen, workshops en vervolgopleidingen. We zijn in eerste instantie gelijkwaardig opgeleid als arts en hebben daarna een specifieke richting gekozen. De basisvaardigheden zijn dus aanwezig. Dat houdt in dat iedere arts met een goed cosmetisch gevoel, kennis van de gelaatsmimiek, anatomie en het verouderingsproces van het gelaat via workshops deze behandelingen kan aanleren en zich daarin kan bekwamen.

Afgelopen week was ik in Nice in het “institute universitaire de la face et du cou” voor een cadaver cursus gericht op Botox en filler injecties. Het gelaat werd laagje voor laagje vrij geprepareerd om alle spiertjes, zenuwen en vetpockets bloot te leggen. Als je een naaldje door de huid stak kon je de huid optillen om te zien waar de naald precies zat, te oppervlakkig of te diep of geheel naast de spier. Ik behandel al 14 jaar cliënten met Botox en fillers maar blijf bijleren. Dat kunnen huisartsen dus ook.

Saillant detail: ik weet nu hoe de kaak in elkaar zit en welke spieren de mond bedienen. Toen Pluis, mijn stronteigenwijze franse kat, om 22.00 uur nog in een boom zat, plaatste ik een 3 meter hoge trap naast deze boom, reik naar poes Pluis maar val met trap, zonder Pluis, met een forse smak op mijn kin op een kobbelsteentjes terras. Gevolg was een fractuur en een wijze les: eerst de kat uit de boom kijken alvorens op je bek te gaan.

2012-04 Littekens?

Het verwijderen van bultjes in de huid is een eenvoudige ingreep waarbij veelal het litteken nauwelijks zichtbaar hoeft te zijn mits de snee in dezelfde richting als de lijntjes in de huid gemaakt is. Maar het is wel afhankelijk van de plek op het lichaam waar de verdikking verwijderd wordt. Bekend is dat vooral op de borst en nekregio, zowel bij mannen als vrouwen, na chirurgische verwijdering een te forse reactie kan optreden wat wild vlees of hypertrofie genoemd wordt. Of dit “snijden” met een scalpel of laser wordt uitgevoerd maakt niets uit. Het gaat om de beschadiging van het weefsel die in de herstelfase doorschiet. Te vaak zie ik cliënten waarbij fibromen, vetbultjes of moedervlekken verwijderd zijn op het decolleté, of elders, met resterend een zeer ontsierend litteken. Dit is niet nodig en te voorkomen door een aantal adviezen en goede nabehandeling.

Ten eerste moet elk litteken meteen na de ingreep 3 keer per dag gemasseerd worden met een draaiende en zachte druk uitoefende vinger beweging. Door het meegeven van een eenvoudig klein LED apparaatje die 2 kleuren licht bevat met een duidelijke gebruikers handleiding is thuis makkelijk de nabehandeling toe te passen. Dit voorkomt veelal dat er een ontregelde groei van huidcellen optreedt. Vervolgens moet elk litteken 3 weken na de ingreep gecontroleerd worden door de behandelaar. Indien de huid roder dan normaal is, jeukt en een verdikking vertoont kan deze ingespoten worden met een medicijn, Kenacort, dat de overmatige weefsel groei remt. Als ook hierna dagelijks een litteken massage toegepast wordt door de cliënt zelf is bijna elk litteken tot rust te brengen.

Daar waar een beschadiging op de borstregio geen onderscheidt maakt tussen een scalpel of laser is er 1 aandoening waarbij dit wel het geval is. Die gelige strepen van vetophoping op de bovenste oogleden of juist eronder noemen we xanthelasma. Hierbij kan er sprake zijn van een verstoorde vethuishouding of te hoog cholesterol wat eerst via bloedanalyse moet worden onderzocht. Maar dan nog steeds is het prettig als die vlindervleugels uit beeld verdwijnen. Een scalpel verwijdering van deze vetophopingen levert ten eerste een litteken op maar verwijdert nooit alle vet stapelingen waardoor die weer toenemen en de vicieuze cirkel van snijden, bindweefsel en litteken vorming rond is. Juist hier is de CO2 laser de aangewezen methode, door de vet verdamping van deze techniek zal alleen de vetstapeling verwijderd worden. Er wordt geen gezond weefsel weg gesneden waardoor er geen “deukje” kan ontstaan en de huid geneest veelal zonder enig litteken.

Waarom nu deze adviezen? Gezien de toenemende kosten van het eigen risico voor uw ziektekosten volgend jaar vrees ik dat veel mensen niet naar de huisarts gaan als hun litteken niet zo mooi geneest. Na verloop van tijd zoeken zij toch een oplossing en belanden in een privékliniek waarbij de kosten altijd voor eigen rekening zijn. Natuurlijk is dat voor mij kaasje, maar het is zo schrijnend dat dit voorkomen had kunnen worden indien in de geregelde zorg hier meer aandacht aan besteed was.

2012-03 Van de positieve kant belicht

De lente is weer begonnen, de klok een uur vooruit. Heerlijk, die donkere dagen vind ik niets. Het medisch seizoen wordt jaarlijks ingeluid met een congres in Monaco. Alles op het gebied van cosmetische geneeskunde verzameld in het grote Grimaldi forum aan de Middellandse zee.

Zoals altijd zijn er elk jaar standjes met iets nieuws waarvan iedereen denkt dat het eendagsvlinders zijn. Vorig jaar was dit het Slimvest en een standje met LED therapie. Deze keer was er een hele vloer met stands die LED apparatuur aanboden. Overal rood, blauw en geel flikkerende onderdelen die de aandacht trokken. Er stonden tafels vol met helmen voor haarstimulatie wat in de stad van de formule 1 races niet misstond. Maar die logge helmen gaan het niet worden. De competitie was ingezet door een man die iedereen begroette door zijn sportieve cap van het hoofd te tillen met daarin een dun matje van led-lichtjes voor thuis gebruik.

Ook op het gebied van zwangerschapsstriemen en ontharing wordt LED ingezet. Er is een optical fiber doek ontwikkelt die rond het lichaam gespannen wordt om energie uit lichtdeeltjes dieper in de huid te laten opnemen. Aangezien wij zelf al enige tijd striae behandelen met een combinatie van LED licht heb ik goede hoop dat deze techniek straks geaccepteerd gaat worden. Voor ontharing is er echt een interessante coupe op komst die nu nog in de luier fase zit.

Het gaat om een soort broekje van optical fiber materiaal die aangesloten wordt op een LED-apparaat. Eerst wordt er op de te ontharen huid een lichtabsorberende stof aangebracht. Die stof wordt in de haarfollikels opgenomen en daarover “draagt” de cliënt een short gedurende een bepaalde tijd. De energie van dit licht wordt door de stof in de haarfollikels geabsorbeerd en daarmee zou er een definitieve ontharing plaats vinden. Spannend, want het zou betekenen dat de laser ontharing, die met regelmaat moet worden uitgevoerd , in 1 klap voorbij gestreefd is. Alle klinieken en salons met de IPL ontharing behandelingen hebben dan het nastaren.

Naast verwarming door radiofrequentie, vergruizing door ultrasound en cavitatie, versmelting door laserlicht krijgt bevriezing een serieuze plaats in de behandeling van ongewenste vetophopingen. Apparaten met handstukken die als tosti-ijzers een huidplooi tot onder de 4 graden Celsius brengen mogen wel iets eleganter uitgevoerd worden. Ze lijken een beetje op de prototypes van maanwagentjes met al die tentakels. Pijnloos is de bevriezing niet, ook al wordt het wel zo in de markt gebracht. Als de huidplooi na de sessie weer de normale temperatuur aanneemt geeft dit het dooie vinger gevoel van tintelen en knijpen. Nog even verder ontwikkelen naar het lounge idee van het Slimvest. Ook dit jaar lagen er 10 mensen op een rij in het koelpakje te chillen. Voor het verjongen van de handen zijn er handschoentjes ontwikkelt en zelfs gekoelde polsbandjes tijdens het sporten moeten de vernieuwing van weefsel stimuleren.

Er is dus veel nieuws op de markt van cosmetische niet chirurgische behandelingen. Het is niet allemaal halleluja wat er schijnt maar er zijn veelbelovende lichtpuntjes.

2012-02 Waar ligt de grens?

Eind januari was de natuur plas achter de kliniek in Meijel bevroren. Dan komen de eerste schaatsers het prille ijs betreden. Dit keer met een ellendige afloop. Er was iemand die net een bochtje te ver nam, het ijs had nog meerdere wakken. De man schoof onder het ijs en een scherpe schots sneed zijn gezicht half open tot op het bot. Ik was net aan de wandel met Copain toen ze bij de kliniek aanbelden. Ik had graag willen hechten maar het repareren van zenuwen is voor mij ook een bochtje te ver.

De kliniek begint vaak aan het eind van de winter voller te raken. De gedachte aan het voorjaar stimuleert ook het voornemen af te vallen. Natuurlijk fijn voor ons maar het woordje vet heeft wel een negatieve lading terwijl het een prachtig goedje is om mooie dingen mee te doen.

Er wordt in de media veel gemeld over de complicaties van permanente fillers. We behandelen dit al jaren met de ILT laser methode waarbij door een kleine opening het product verwarmd, gespoeld en verwijderd wordt. Dat levert geen grote littekens op. Dan komt de vraag wat te doen met het, soms, ontstane volume verlies? Inspuiten van een ander product is geen optie. Als er resten van het oude materiaal zijn geeft dit ongewenste reacties. Als dit volume verlies wordt opgevuld met eigen vetweefsel zal deze afweer reactie niet optreden. Lipofilling is geen nieuw begrip maar wel de manier waarop wij die combineren met de laser behandeling. Soms hebben mensen al chirurgie ondergaan en resteren er littekens. Ook deze kunnen verbeteren omdat er groeifactoren in vetcellen zitten die de huid aanzetten tot reparatie. Daarmee zijn we een straatlengte verder.

Net zoals op vers ijs moet je op professioneel gebied je grenzen erkennen. Ik ben geen plastisch chirurg en ook al doe ik hele mooie dingen in mijn niche, toch voel ik de onzekerheid niet beschermd te zijn door een geregistreerd specialisme.

Een cliënte kwam 5 jaar geleden bij mij wegens problemen na Bio-Alcamid inspuiting. Ze woonde in het hoge noorden, had enorme bultvorming rond de ogen en jukbeenderen. Denkend aan haar reistijd en mijn grenzen van “ kunnen” heb ik haar naar een chirurgisch centrum verwezen in die regio. Een jaar geleden meldde zij zich weer en ik ben zo geschrokken dat ik een schuld gevoel kreeg. Had ik het toen maar zelf verwijderd. Gedurende de laatste 5 jaar is er veel weefsel weggesneden. Haar huid kleefde aan het onderliggende bot met overal deuken en littekens. Ze noemde zichzelf een monster en ging de deur niet meer uit.

Deze week was mijn collega, plastisch chirurg, op consultatie bezoek. We hebben deze cliënte behandeld met ILT en lipofilling en haar gezicht krijgt weer volume, de littekens zitten niet meer verkleeft op het bot en na een laser resurfacing zullen ook die vervagen. Na 5 jaar verlegd ze haar grenzen en doet haar eigen boodschappen.

2012-01 Op de goede weg naar morgen

Laat jij Puppekop even uit, ik moet naar Vught en ben al laat. Ik zit in de auto en dat is tijd voor nadenken. Wat moet ik allemaal nog doen? Column deadline, boekhouding en documenten verzamelen voor de vergadering in Barcelona dit weekend, abstract voor de presentaties in Warschau, reageren op de voorstellen voor Monaco, de klinische studie voor de Alizonne klinieken moet de deur uit, er is bijna geen tijd meer om overdag in de kliniek te werken….en dan ineens staan zonder enige voorbode alle auto’s voor mij stil. Ik zie in mijn achteruitkijk spiegel een auto inhalen en flink gas geven. Ik zit verstijfd te wachten tot die op mijn achterbank beland. Pffft, net niet dus. Weer een deadline gemist. ik heb wel een oplossing voor de files maar helaas deelt niet iedereen mijn mening.

Dan denk ik aan haar. Ik ken haar al jaren. Ze is echt te zwaar en moet, maar vooral wil, er iets aan doen. Ze heeft deze morgen “vrij” voor haar zelf, dat is zoals ze de behandelingen bij ons benoemt. Met stralende ogen verteld ze mij over de geplande cruise naar de Cariben. Ze heeft net een zeilvakantie met vriendinnen in Turkije gehad. We dwalen af over de Cariben waar ik zelf lang vertoefd heb. Dan grijp ik terug op de reden van het gesprek en realiseer mij, ze heeft kanker. Met uitzaaiingen en een herstel is niet meer mogelijk. Zij kijkt echter niet in de achteruit spiegel.

We zijn allemaal heel druk en dat merken wij bij het plannen van afspraken naar ieders zin. “ Nee, dan kan ik niet want ik moet dan dit of dat”. Het moeten staat elke keer weer voorop en laat zo weinig tijd over om te genieten want de zorgen voor morgen bepalen de beleving vandaag.

Een privékliniek roept uiterlijke schoonheid op maar dan denk ik weer aan haar. Dit heeft niets met schoonheid te maken maar met preventie en goed zorgen voor jezelf. Ook ik volg de weg van moeten, werk wat er nog ligt en ontwikkelingen die op stapel staan. Maar mijn nieuwjaarswens voor iedereen is niet naar de achtergrond verdrongen. Maak een plan om tijd vast te leggen voor uw gezondheid, ontspanning en behoud van wat u nu heeft. Uw gewicht op orde krijgen, uw sport te beoefenen, een dagje wellness of een avondje bioscoop is voldoende. De druk van buitenaf is te groot met de constante bereikbaarheid via media en mail.

Mijn mail stroomt over. Opvallend veel vragen over de complicaties van permanente fillers gericht op preventie. De media maakt mensen met permanente fillers bang, zij willen het product laten verwijderen om problemen te voorkomen. Dat is echt niet altijd nodig. Vandaag was er een cliënt die vertelde de stukjes zo leuk te vinden: altijd een lesje en een weetje. De les blijft dit keer achterwege en de rest weet u eigenlijk ook al. Zorg goed voor u zelf en help anderen.

2011-10 Spuitzuiver

De klok ging eind oktober een uur achteruit. Prettig om niet meer in het donker op te staan maar ‘s middags heb ik het idee dat de avond al begonnen is. Om 4 uur de eerste gaap en 5 uur komt het einde dag gevoel op. Een beetje extra licht is dan welkom. In de zomer is het Slim-Vest voor een maatje minder fijn om in te chillen maar in de winter loungen we liever bij de open haard met een glaasje wijn.

Is er iets anders dat ons een oppepper kan geven zonder wekelijks bezoek aan een kliniek? Ja, en dat heet PRP ofwel “platelet rich plasma”. Gezien alle problemen rondom de permanente injectables is deze vorm van zuivere recycling een welkome aanwinst. PRP is een simpele behandeling met groeifactoren die in bloedplaatjes zitten. Bij een wond komen bloedplaatjes naar het wondgebied voor stolling maar stimuleren gelijktijdig weefselherstel. Waarom zou door injecteren van extra groeifactoren er ineens huidvernieuwing optreden? Bij weefselbeschadiging is het logisch maar ook bij de onbeschadigde huid stimuleren groeifactoren cellen tot een weefselvernieuwing. Als de PRP behandeling wordt gecombineerd met de LED therapie is er een extra trigger voor huidvernieuwing.

LED-licht kan een wondproces nabootsen en bepaalde celgroepen activeren. Als er dus eerst stimulerend materiaal ingespoten wordt en er vervolgens een wondreactie opgeroepen wordt door LED’s, is er een fysieke reden nieuw weefsel te gaan produceren. Dat is de truc achter deze combinatie. De behandeling is heel eenvoudig. Er worden er 1 of 2 buisjes bloed afgenomen. Die worden gecentrifugeerd waardoor zwaardere bloedbestanddelen naar beneden zakken en het bloedplaatjes “rijke” plasma bovenop drijft. Dit plasma wordt uit het buisje opgezogen en weer geïnjecteerd in de huid. Er is geen risico voor afweer, immers het zijn uw eigen bloedplaatjes. Het is geen vervanging voor volumevulling met injectables maar kan wel een structuur verbetering en voller aanzien van het gezicht geven. Bij acne littekens en gelaatshuid volstaat een combi met de LED lamp en voor zwangerschapstrepen is het LED-Bed interessant wat ook een totale energie boost geeft.

In de medische sector worden veel behandelingen in afkortingen genoteerd. PRP is de zoveelste. Als ik met mijn receptie een persoonlijk cellulite of striae behandelplan bespreek kan het goed zijn dat er alleen maar MA, US, RFTL, MESO, USP, LPG, PP en LED geschreven staat. Voor hen een hele rij van combinatie behandelingen die voor een leek niet te vatten zijn. Intern hebben we soms andere betekenissen aan deze afkortingen gegeven.

PRP staat intern voor “practice related problems”. Ik heb regelmatig een PRP gesprek met onze Clinic manager, Elly Prinsen. Soms onder het genot van een flesje wijn als er ook socio talk bijkomt. Dat was gisteren het geval en Elly keek daarbij zo ernstig dat er een diepe frons op haar voorhoofd stond. Hm, een beetje Botox stelde ik voor? De rimpel werd nog dieper. “ Clau, dat gaat ‘m ff niet worden”. Ik kon haar geruststellen: maak je geen zorgen ik ben echt nog spuitzuiver.

2011-09 U kunt het straks allemaal lekker zelf doen

Irma, onze vorige kliniekmanager, stuurde mij een sms. “Jij en Peter in de telegraaf? Klopt die foto bij dat artikel?” Ik heb haar meteen gebeld, ik wist van niets. Er staat een foto van ons in de financiële telegraaf en dat slaat nergens op! Wat blijkt, het is een bericht van Philips die meldt dat zij huidverbeterende behandelingen als thuisbehandeling op de markt gaan brengen. En dat met een, van onze Alizonne website, vergezelde foto. Nou ja, het is een foto van een klinisch uitgevoerde Fractional CO2 huidresurfacing die je echt niet thuis kunt doen. Toch ook weer een opsteker dat ze naar onze website gaan om daar info en foto materiaal af te nemen. Kennelijk staan we hoog genoteerd op de ranglijst. Dat geeft meteen aan waar de markt zich op concentreert. Behandelingen voor rimpelvermindering die u thuis kunt uitvoeren. Ik ben naar het 5 Contigent Laser Congres gegaan en daar bleek niets nieuws onder de zon behalve veel home based technieken. Dat is de richting waarin we gaan. Om klinieken tevreden te houden wordt aangegeven dat u eerst een boost behandeling in de kliniek ondergaat en dit onderhoudt met een behandeling thuis. Wel met een apparaatje van Philips of een andere firmant natuurlijk. Niet alleen rimpels kunt u thuis behandelen maar ook vetweefsel en contour en dan bedoel ik geen dieet of beweging maar Slim Vest. Vetweefsel reageert goed op verhitting maar ook op bevriezing. Daarom passen we ultrasound, radiofrequentie of vriesplaten toe om vetcellen hun eigen inhoud te laten verbranden. Daarvoor is nu een thuis topper ontwikkeld. Een pakket met een vestje en leggings van geweven absorberend materiaal. Je krijgt er 4 flessen met speciale vloeistof bij. De bedoeling is het Slim-Vest hierin te drenken en dan 20 minuten in dit pakje te rusten. Waarom? Door de enorme koudeontwikkeling worden de onderhuidse vetcellen geactiveerd in hun verbranding en zullen ze hun voorraad opgeslagen vetten verbruiken. De belofte is 2 maten te krimpen. Op de beursvloer stonden, precies voor de liftuitgang, 4 zwarte relax stoelen met in witte pakjes liggende mensen getooid met zonnebril. Een hilarisch gezicht wat veel aandacht trok.

Ik ben er natuurlijk meteen mee begonnen. Als dit werkt dan is het een hit. Maar vergis je niet, elke 2de dag moet je de behandeling herhalen en 20 minuten rusten in dit apenpakje. Een maand lang en daarna 1 keer per week bijhouden. De eerste keer kreeg ik na 10 minuten kippenvel, de tweede keer was ik erop voorbereidt en de derde keer kwamen die 20 minuten goed uit voor enige reflectie. Dat was wel nodig want ik ben naar de Europese Commissie Richtlijnen voor Esthetic Surgery in Rimini geweest. Tijdens deze vergadering werd een dik document regel voor regel doorgenomen. Uit alle Europese landen waren delegaties aanwezig die hun stem lieten gelden. Het ging enkel om te bepalen wie welke behandeling op welke wijze mag uitvoeren. Een gevecht om broodwinning en dat ging hard tegen hard. Ik dacht dat alle artsen beschaafd waren maar daar ben ik van een koude kermis thuis gekomen. Ik lig nog te rillen in mijn stoel en u straks ook.

2011-08 Regels zijn regels

De cosmetische geneeskunde is gericht op schoonheid, strakke lichaamsvormen en een rimpelvrije gelaatshuid. Een heel scala technieken welke beschikbaar zijn om er goed uit te blijven zien vallen in dit vakgebied. Dat levert een spanningsveld op tussen de medische professionals die zich hiermee bezigen. De raakvlakken met plastische chirurgie en dermatologie zijn soms overschrijdend. Op zich zou dit snel opgelost kunnen worden door de cosmetische geneeskunde als specialisme te benoemen waarvoor een erkende opleiding ontwikkeld wordt. Echter als je het woord cosmetisch vervangt door commercieel liggen de zaken heel anders. Er is geen behoefte aan specialisatie maar aan terreinbewaking. Nu cosmetiek zelfs op de beurs verhandeld wordt, verscherpt de belangenbescherming. Omdat de reguliere gezondheidszorgverlening ernstig gebudgetteerd is worden de messen geslepen. Wie mag cosmetiek doen en tot welk bestaand specialisme behoort dit? Tot nu toe was er geen restrictie maar daar gaat verandering in komen. Normaliter wordt een wetgeving door de overheid opgesteld maar het probleem is dat deze geen goed inzicht heeft in de cosmetische dienstverlening. Daarom wordt het nu overgelaten aan het veld zelf. Dat is een kans die goed benut moet worden anders wordt het wel van bovenaf geregeld. Toch heerst er grote onrust bij de collega’s die al jarenlang in deze tak van sport bezig zijn. Op zich is het stellen van richtlijnen zeker nodig maar als dit gaat onder het mom van patiëntveiligheid, terwijl de werkelijke reden financieel gewin is, dan wordt het een spelletje waar de sterkste en misschien niet de beste wint. Een groep plastisch chirurgen in Oostenrijk heeft de CEN, Commissie European Normalisation, gevraagd richtlijnen op te zetten voor de esthetisch chirurgische diensten inclusief injectables, Endermologie en laserontharing. De commissie moet een afspiegeling zijn van de betreffende beroepsgroep uit alle Europese landen. Elk land heeft een normalisatie bureau welke richtlijnen opstelt voor alles wat geleverd of geproduceerd wordt, van magnetrons tot stopcontacten en nu dus ook voor cosmetische dienstverlening. Warm wordt je er als consument niet van maar voor de industrie wordt het een hele kluif. Hun afzetgebied wordt hiermee ook ingeperkt als het alleen al de verkoop van rimpelvullers betreft. Nogal zware kost tijdens de laatste dagen van de vakantie. Juist tijdens deze vrije tijd wil je niet met regels geconfronteerd worden. Ik ga dan veel wandelen met mijn hond en golfen. Maar ook daar gelden regels. Ik loop graag langs de Deurnse vaart waar veel gevist en gepicknickt wordt. Overal staan afvalbakken maar voor mijn hond is de wandeling een snoeptocht van halfvolle pakken frisdrank, chipszakken en Mc Donald dozen. Het ergste zijn de snoekduiken in de bosjes waar hij dan met een dot toiletpapier uit te voorschijn komt. Op het golfterrein staan gekleurde paaltjes die het ecogebied afgrenzen. Als je balletje daarin ligt mag je die niet ophalen anders trap je de plantjes stuk. Toch zie ik regelmatig spelers triomfantelijk met hun balletje hieruit terugkomen. Blijkbaar zijn regels beperkingen die juist uitnodigen om overtreden te worden. Het zal dus wel loslopen met de richtlijnen voor cosmetische diensten.

2011-05 “Onderhuidse” ontwikkelingen

Staatstoezicht op de Volksgezondheid loopt via de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Een aparte taak van de IGZ is het toezicht houden op geneeskundige producten en hulpmiddelen. T.a.v. registratie, bereiding en distributie van fabrieksmatig geproduceerde geneesmiddelen bestaat een strakke regelgeving. Signalen of trends die de zorg in negatieve of positieve zin beïnvloeden worden ook opgepakt. Tot zover geen zorgen, maar na de laatste brief van de IGZ heb ik enorme twijfels. Samenvattend: “ Onderhuidse vetoplossende injecties die Natriumdeoxycholaat bevatten zijn verboden om toe te passen. Aanleiding hiertoe zijn twee meldingen over patiënten die ernstige schade opliepen na behandeling met deze Injectie-Lipolyse techniek. De inspectie zal optreden tegen voorschrijvers, behandelaren en apothekers die dergelijke schadelijke preparaten voorschrijven, toepassen of ter hand stellen”. Dit op grond van een literatuurstudie naar Lipostabil wat al decennia lang bij botbreuken in de bloedbaan gespoten wordt om vetstolsels te voorkomen. In de bijsluiter staat dat onderhuidse toediening een contra-indicatie is. Om deze indicatie te registreren kost het de producent x miljoen euro. Daarvan hebben zij afgezien.

In 2009 heeft de inspectie gevraagd aan de NVCG* en de NVPC** een toelichting op de Injectie-Lipolyse te geven. Dat is uit hoofde van mijn functie in de Medical Board Injection-Lipolysis en NVCG, gedaan. Er zijn 200 publicaties bijgeleverd die aantonen dat de behandeling, mits correct uitgevoerd, effectief is en tot de niet-invasieve behandelingen behoort met een zeer gering risico. Waarom wordt deze behandeling dan nu verboden? Uitgaande van 10.851 behandelingen*** waarbij 4 ernstige problemen op traden spreken we over een percentage van 0,0004 %. Wereldwijd zijn meer dan 200.000 behandelingen uitgevoerd. Even ter vergelijking: permanente rimpelfillers hebben 6%, borstvergroting 3% en liposucties 2,6% complicaties.

De behandeling is niet gevaarlijk voor de geschikte cliënt maar wel voor een groep behandelaars die deze behandeling als bedreiging van andere chirurgische vetreducerende behandelingen zien. De complicatie van deze 2 cliënten was niet a.g.v. de Injectie-lipolyse stoffen maar de onjuiste behandeling en opvolging van de behandelaars. Helaas zijn niet de behandelaars ter discussie gesteld door het Tuchtcollege maar is de publiekelijk zeer gewaarde behandeling aangegrepen als stok om mee te slaan. Jammer voor een prachtige minimaal belastende therapie die nu gesmoord wordt, maar nog pijnlijker is dat de IGZ zich als instrument hiervoor laat gebruiken.

Is mijn uitspraak ongefundeerd? Nee, sinds 2004 ben ik actief betrokken bij de opleiding, complicatiebehandeling en ontwikkeling van de Injectie-Lipolyse. In Nederland wordt daarvoor geen Lipostabil gebruikt. Universiteit Regensburg, Duitsland, voerde diverse studies uit naar de weefselwerking van de stoffen en publiceerde over de geringe risico’s. Als er een complicatie optrad dan was dit in alle gevallen te herleiden naar niet correcte indicatie of uitvoering. Wensingrepen vallen in een commercieel aantrekkelijk segment. Hetzelfde geldt voor Botox dat kortgeleden als “gevaarlijk” werd betiteld en nu door iedereen omarmd wordt. Het is betreurenswaardig dat een sterke Orde de IGZ voor hun karretje kan spannen om nieuwe ontwikkelingen die hen bedreigen in de ban te doen.

*Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde

**Nederlandse Vereniging Plastische Chirurgie

*** Onderzoek uitgevoerd in Engeland door Palmer e.d.

2011-04 Duiktrip met een staartje

Artsen moeten bijscholingen volgen voor het behoud van hun registratie. Die activiteit is na een lange dag vermoeiend. Er zijn gelegenheden om het aangename met het nuttige te verenigen, zoals een bijscholing als duikarts. Duiken is mijn hobby, als er een geaccrediteerde cursus “ hyperbare zuurstof in Geneeskunde” in Papua is ben ik erbij. ’S morgens 2 duiken en ’s middags het cursuslokaal in met de zon over de balustrade schijnend.

Ik had op advies van de duikwinkel oordopjes aangeschaft en mijn reisgenoten adviseerden zure oordruppels na het duiken. Dat gaf enige verweking van de gehoorgang. Op de 2de duikdag, bij het te water gaan vanaf een rubberbootje, scheurde mijn trommelvlies bij het eerste water contact. “Wij wisten wel dat die doppen niet verstandig waren” , was de reactie van de club van specialisten. Dus alleen nog snorkelen aan de oppervlakte maar niet de diepte in duiken. Dat gaf een prikkel om in ieder geval de cursus met goed gevolg af te leggen. Ik pas zelf al jaren zuurstof toe in het regenereren van weefsel na ingrepen of bij wonden. Er wordt in de reguliere geneeskunde niet veel aandacht aan geschonken. Toch blijkt dat wonden, vooral diabetische voeten en schade na bestraling, veel sneller en beter genezen bij gebruik van een decompressie tank. Het blijkt dat de genezing afhangt van de energiestof ATP, goede weefsel ontgifting en door geforceerde zuurstof opname in verder gelegen weefsels. Door de circulatie met zuurstof te overvoeren zal dit dieper in weefsel worden opgenomen. Wat is het nut van zuurstof behandelingen in de cosmetiek? Ik heb al eens geschreven over de toepassing van LED licht in weefsel herstel. Als je ten tijde van een LED licht behandeling ook extra zuurstof toedient worden de cellen meteen voorzien van extra zuurstof wat de aanmaak van weefsel opbouwende stoffen versneld. Geheel nieuw is de LED-BED kuur gecombineerd met zuurstof inademing via de neus. Weg met stress en vermoeidheid, u staat als herboren op. Ook na chirurgische ingrepen levert deze behandeling een sneller herstel van de narcose op, littekens genezen mooier en dat biedt ook perspectief voor striae behandeling.

Terugkomend op mijn ervaring met deze specialisten, die door training soms een koker visie hebben ontwikkeld met veel specificiteit maar helaas weinig sensitiviteit, werd ik het haasje. Gewoon arts met enkele privéklinieken, was ik tot spot verheven. Deelnemen aan de duiken was er voor mij niet meer bij, ik werd een outcast. Al snorkelend had ik wel een overzicht op 6 Manta roggen en een schildpad. Daar in de diepte, met beperkter zicht, zagen zij maar 2 roggen. Is dat symbolisch voor het volgende voorval? Dhr X wordt door de huisarts verwezen voor ooglid correctie. Hij had last van brandende ogen, lezen was een probleem met hoofdpijn aan het einde van de dag. Hij had 2 oog specialisten geconsulteerd maar er was niets mis met zijn zich, hij moest er maar aan wennen. Dat zijn bovenste oogleden zowat de helft van zijn pupil bedekten was de specialisten niet opgevallen.

2010-12 Het moet niet gekker worden

Het nieuwe jaar is begonnen en vroeger vond ik dat een spannend moment. In het woordje nieuw zit een verrassing, de kans op verandering of een uitdaging. Ook de voornemens die horen bij de jaarwisseling hebben altijd iets positiefs, het moet beter, mooier of gezonder want niemand neemt zich voor er het komend jaar een potje van te maken. De traditie van goede voornemens blijft echter opvallend achterwege. Geen grootste plannen voor dit jaar, iedereen is onderweg naar morgen. Een voornemen is een persoonlijke keuze maar tegenwoordig wordt die opgelegd aan hele volksstammen. De Nieuwjaarsacties en tv reclames om te stoppen met roken, naast dokter Frank die ons in 2011 naar een goed gewicht stuurt, hebben een verplichtend karakter. Niks dromen, wensen of hopen op persoonlijke vervulling, reality tv is het beeldend voorbeeld van ‘hoe het moet’.

Het begon met “extreme makeover” gevolgd door een reeks van Nederlandse varianten op het zelfde thema. In de Verenigde Staten toverde “the Swan” lelijke meisjes om in beauties. En dan nu het toppunt “Bridalplasty”. Een programma waarin toekomstige bruidjes een cosmetische operatie mogen uitkiezen, het beste resultaat wint de hoofdprijs. De toekomstig echtgenoot is de echte winnaar. Hij ziet zijn verrassing pas als hij de sluier oplicht voor de bekende zoen.

Volgens de programmamakers zijn alle ingrepen van zeer drastische aard. Het is te gek voor woorden maar de kijkcijfers liegen er niet om. Kennelijk zit de boodschap er goed in dat alleen perfectie volstaat en ons gelukkig maakt. Nu zijn die Amerikanen nogal extreem en zal het bij ons niet zo’n vaart lopen. Toch worden in Nederland ook regimes ondernomen om maar zo mooi mogelijk te zijn, al is het maar voor die ene grote dag.

Het lijkt erop dat we gaan voor het moment. Heeft dit te maken met de snelheid waarin alles moet gebeuren? De vraag naar eenmalige behandelingen is veel groter ook al zijn die duurder. De gedachte dat alles maakbaar is sluipt er door de reality tv hardnekkig in. Het is zorgelijk dat deze vraag bij een steeds jonger publiek ontstaat.

Wat moet je als behandelaar doen als er een 21 jarig meisje gefocused is op lijntjes onder de ogen? Vroeger had ze die niet en ze zoekt op internet naar een oplossing. Elke techniek reclameert succes. Het begint met een inspuiting en eindigt niet als dit het probleem verergerd. Ze wordt compleet in beslag genomen door de spiegel en komt de deur niet meer uit, die normale huidlijntjes moeten weg. De vraag naar een Fraxel laser behandeling wordt gevolgd door de wens voor een diepte peeling. Uitleggen dat ze er goed uitziet en haar huid geen rimpels toont is tegen dovemans oren gericht. Ze heeft gelezen en op tv gezien dat die lijntjes makkelijk weg kunnen en dat ze er dan weer jong en stralend uitziet. Ze zal wel een behandelaar vinden die tegemoet komt aan haar vraag. De kans op een blijvende beschadiging is groot en misschien is het dan beter dat de toekomstige winnaar de sluier niet geheel oplicht.

2010-11 Verder kijken dan de huid diep is

Rimpels kunnen we opvullen met injectables, de huidoppervlakte kan met gefractioneerde lasers vernieuwd worden en voor volume verlies is eigen vetweefsel of een weefselstimulator mogelijk. Verslapping van de huid vraagt om iets anders. Veelal is er een combinatie van volume verlies en verslapping. Zichtbaar worden plooitjes op de wangen, slappe kaaklijn of hamsterwangetjes en overhang van de bovenste oogleden. De oorzaak is dat naarmate men ouder wordt het botweefsel krimpt. Niet alleen de lange beenderen maar ook de schedel wordt kleiner. Vergelijkbaar met een jas die over een kleerhanger gehangen wordt en de kleerhanger verslijt na een bepaalde tijd. De jas hangt er wat losjes omheen. Velen hebben niets ondernomen om huidveroudering tegen te gaan maar op een gegeven moment wordt de blik in de spiegel toch storend. Tijdens interviews wordt altijd gevraagd wanneer je met cosmetische behandelingen moet beginnen insinuerend dat je dit vanaf je 30ste moet doen. Ik wil niet hele generaties dertigers cosmetiseren en meen dat dit afhangt van je genen, huidconditie en leefstijl. Maar huidbeschadiging en veroudering gaan wel door op chronologische schaal. Om echt een overmaat aan huid te corrigeren is een facelift aangewezen. Het gaat niet alleen om de huid, dat is maar een dun laagje, maar vooral om het steunweefsel van de huid. Tijdens een facelift wordt via een opening in de huid het SMAS vrijgemaakt. Dit is een vlak netwerk van bindweefsel en elastine welke de spierlaag met het erboven gelegen weefsel verbind. Dit SMAS wordt aangespannen, de overliggende huid opnieuw gedrapeerd en het overschot wordt verwijderd.

Er zijn natuurlijk alternatieven maar alles wat we tot nu toe niet chirurgisch toepassen voor huidverstrakking heeft een beperking. Je kunt niet zien waar precies het effect in het weefsel wordt opgewekt. Vergelijkbaar met diepzee duiken; pas na de duik kun je vertellen wat je gezien hebt of niet. Nu is er iets nieuws, de Ulthera. Een ingenieus apparaat waarvan de behandelkop een echo opname van de huid en de onderliggende laag toont. Het SMAS is zichtbaar als een dunne witte streep. Dan wordt een rij hoogfrequente geluidspulsen precies in dit netwerk geplaatst. Bindweefsel bestaat ook uit eiwit en door hitte krimpt dit. Het resultaat is een verstrakking van de huid wat een wenkbrauwlift van 2 tot 4 mm oplevert. Door verhitting van het SMAS van de wangen verstrijkt de neuslip plooi en verstrakt de kaaklijn. Eindelijk een volledig gecontroleerde methode die we met recht de niet chirurgische facelift noemen. Ik kom uit Twente, het textiel gebied van Nederland. Mijn vader was een textielman. Ik herinner mij dat hij een verhaal vertelde over het wassen van kleding. Eigenlijk gericht tot mijn moeder die zijn truien alleen in de tuin opfriste. Door wassen zouden truien teveel krimpen. Mijn vader zei dat in truien huidvet opgenomen wordt en alle vuilstoffen bindt. Dit huidvet word daardoor hard en tast de vezels aan die daardoor breken. Een warme wasbeurt houdt de vezels soepel. Een mooi vergelijk met collageenafbraak en veroudering van de huid door invloeden van binnen en buitenaf.

2010-09 Het licht der verdraagzaamheid

Zoals veel mensen heb ik begin dit jaar een goed voornemen genomen. Iets rustiger doen, geen 24 congressen en ook eens nee zeggen. Niet waargemaakt zoals dat goede voornemens eigen is. Als je je iets moet voornemen dan gaat het in de drukte van alledag verloren omdat het niet in je systeem zit. Het is ook zo dat stil staan een stagnatie betekent wat mijn vak niet toestaat. De ontwikkelingen op alle terrein hebben een razend tempo. Het publiek is goed geïnformeerd en heeft behoefte aan beter en nog meer. Iedereen heeft het druk, alles moet strak georganiseerd en gepland worden. Helaas is er één ding dat zich niet laat plannen en dat is het weer.

Groots waren onze verwachtingen van de feestelijke opening van de kliniek in Den Bosch – Vught. Angstig de buienradar in de gaten gehouden en ja hoor, een half uur voor aanvang breekt een stortregen los. Oei, hoe moet dat met onze elfjes, paarden, uilen en visarend vliegshow? Gelukkig hadden we prachtige tenten en hield na 2 uurtjes de regen op. Alles was goed georganiseerd maar aan paraplu’s hadden we niet gedacht. Gelukkig toch goed gekomen, top feestje en de volgende dag werd de boel weer afgebroken.

Twee weken later stond er weer een tent in de tuin, ditmaal voor een familiefeest op historische bodem. De buren kwamen echter verhaal halen of we een horeca bedrijf gestart waren. Geen slecht idee overigens maar de eigenaar van ons pand, van der Valk, beoefend deze tak van sport al. Toch verbaasde deze actie mij. De verdraagzaamheid neemt af en mensen zijn snel geïrriteerd.

Een verlichting dat er daarvoor een behandeling is, jawel met licht. Het nieuwste snufje op de markt is het LED-bed. In dit bed zitten 23.000 LED lampjes die 5 kleuren kunnen uitzenden. We weten al lang dat er zonder licht geen leven bestaat en ook de winterdepressie is in de donkere dagen voor veel mensen een terugkerend spook. Soms wordt je rood van woede, grappig want het rode licht is ook stimulerend voor de bloedsomloop en de vitale lichaamsfuncties, nodig voor herstel. Denk maar aan wondgenezing, blessures en ontstekingen. We ergeren ons groen en geel maar groen licht is juist een energiebron voor ontspanning van het lichaam en geel licht kennen we bij de toepassing van pasgeboren voor zwakke leverfuncties en bilirubine afbraak. Geel licht reinigt dus het lichaam via stimulatie van het lymfesysteem. “Hij zag blauw van de kou”, da’s mooi want dat betekent dat de bloedvaten zich verkleinen. Voelt u hem al aan? Dit licht heeft een positieve werking op spataderen, verlaagd de bloeddruk en verminderd de stuwing bij cellulite. En dan hebben we nog het onzichtbare licht. Infrarood (IR) bekend van sauna’s wat inderdaad alles te maken heeft met warmte en nog veel meer. Sommige zaken kunnen het daglicht niet verdragen, die wil je onzichtbaar houden. Dat kan met IR. Het IR licht pimpt de energieproductie in alle cellen gelijk een kerncentrale. Ik zou zeggen, van alles een beetje en we verdragen het leven lichter.

2010-07 Knommel Dokter

Voor een privé kliniek moet je bij de gemeente een vestigingsaanvraag indienen. Zo ook voor Alizonne’s verhuizing in 2001 naar Meijel . Achteraf hoorden we dat men wilde weten wat we deden alvorens toestemming te geven. De info avond nam de resterende argwaan weg. We kregen wel het label “de tietendokter”. Grappig, dat is juist het enige wat we niet doen. De toepassing van fillers, lasers, ultrasound en Endermologie was nieuw en onbekend. Het enige snijwerk was een CO2 laser ooglidcorrectie. Gaandeweg zijn er veel therapieën bijgekomen met nadruk op Anti-Aging.

Internationaal publiceer ik over nieuwe toepassingen. Vooral radiofrequentie voor huidverstrakking en LED zijn aandachtsgebieden waar grote interesse voor is. Een grote stap is gemaakt naar behandelen van het gehele lichaam en energie balans, niet onbelangrijk met de huidige stress. Het aantal spa’s en sauna’s neemt toe, er is meer behoefte aan ontspanning. Cliëntvragen binnen de cosmetische geneeskunde worden complexer. Men verwacht elke keer iets nieuws en dat alles zonder chirurgisch ingrijpen mogelijk is. Deze hooggespannen verwachtingen maken het werk intensief en de afstemming op resultaten scherp.

Wij zijn trots omdat we 2 technieken hebben die aan deze vraag voldoen. Ulthera, een hoogfrequent gefocusde ultrasound, die zonder snijden een huid krimp veroorzaakt, vergelijkbaar met het liftende lasereffect, echter zonder wondvorming. Ook de Total body Rejuvenation, een lichaamsmassage, bodyscrub en LED-bed sessie biedt ongekende mogelijkheden voor detoxificatie, striae, huiduitslag, vermoeidheid en algehele malaise. Het bed heeft 23000 led lichtjes in 5 verschillende kleuren. ‘So far so good’, we zijn vooruit strevend en ontwikkelen behandelconcepten op hoog nivo.

Dan krijg ik een brief van een 14 jarig meisje: “Soms vraag ik mij af of het wel normaal is zoals ik er uit zie. Heeft iedereen in de puberteit last van puistjes of rode vlekken? Nee maar ik wel. Ik weet echt niet hoe ik die moet kwijt raken. Wat doe je als puber die geen geld heeft? Dure behandelingen in een privékliniek of een operatie kan helemaal niet, als 14-jarige ben je daar te jong voor. Bestaat er wel een operatie die je van rode pukkels afhelpt? Alle goedkopere zalfjes, maskertjes, shampoos, lotions en crèmepjes heb je al uit geprobeerd. Het enige wat je ervan krijgt is een glimmend voorhoofd of uitslag. Als je dan in tijdschriften kijkt naar modellen en celebraties wordt je enorm jaloers. Dat wil ik ook. Boos ga je op de bank zitten en tegen je ouders zeuren over dure huidverzorgingsproducten. Uiteindelijk gaat je zakgeld een euro omhoog. Geen groot succes, maar beter iets dan niets. Dan is je laatste optie aan de beurt. Wachten tot je ouder bent en je eigen geld verdient. En dan al je geld uitgeven aan goede verzorgingsproducten en behandelingen. Dan kun je laten zien hoe stralend je er uit ziet. Daarna bedacht ik dat die puistjes en rode vlekken er over een paar jaar niet meer zijn. Maar aan wachten heb je niks, je wilt het namelijk nu”.

Daar zat ik dan met mijn trots op nieuwe behandelingen. Dit is de volgende generatie die niet wil wachten op Anti-Aging. In het dorp staan we nu bekend als “friemeldokter”. Ook voor 14-jarige meisjes zonder groot budget.

2010-05 Uit het verkeerde flesje getapt

We grijpen allemaal wel eens mis. Je wilt je tanden poetsen en hebt de tube handcrème te pakken. Gelukkig merk je dat snel want die crème is veel dunner dan de tandpasta. Vooraf aan een gefractioneerde CAP Affirm laser behandeling is het essentieel de huid goed te reinigen. Wij gebruiken daarvoor een two in one cleanser product dat net als alle andere praktijk gebruikte producten in een fles “voor het grijpen” staat. Standaard is de cleanser aanbrengen en verwijderen met gaasjes. Goed masseren geeft een betere dieptewerking dus dat heb ik ook gedaan. Na enkel minuten vraagt mevrouw of het altijd zo prikkelend en warm moet aanvoelen. Ik draai me om en zie dat de gereinigde huid nogal rood ziet. Met water even naspoelen en dan gaat dat wel over, dacht ik. Niet dus, de huid werd nog roder en het brandende gevoel nam toe. Vervolgens kijk ik nog eens op de gebruikte fles en zie dat dit de anti-cellulite crème is………ontvetten is een belangrijk onderdeel van de reiniging maar niet van binnenuit! Ik heb mevrouw uitgelegd wat er fout gegaan is en zij merkte op dat ze wel cellulite heeft maar dan elders.

Dit geval had een voor- en nadeel. De behandeling werd even uitgesteld maar mevrouw wilde graag die tijd gebruiken om iets te horen over onze behandeling van cellulite. Marketing op een onorthodoxe en wat beschamende wijze. Maar wist u dat er per jaar 3 miljard euro aan marketing besteed wordt? Dat is 20.000 euro per hoofd van de Nederlandse bevolking! Het gaat dan veelal ook om producten die een beeld oproepen dat we graag willen hebben. Een voorbeeld is een flesje zonnebrandcrème, u ziet een foto van een prachtig jacht voor een Caribisch strandje liggen. Verder niets behalve in een hoekje en flesje zonnebrandcrème. Dit werkt omdat u zich het beeld van dat schip en de vakantie voorstelt die u misschien ook graag zou willen. Met de aanschaf van het flesje zonbescherming “koopt” u als het ware de illusie van het jacht erbij. Tja, ik denk dan dat ik daar niet gevoelig voor ben en heb mijn koopgedrag eens onder de loep gelegd. Kort geleden hebben we een topdekmatras voor ons twee persoonsbed gekocht. Waarom? Ten eerste ligt het niet lekker als je altijd weer met je voet klem zit tussen twee matrassen maar ik kocht het aangeprezen toppertje omdat de foto van een lichte, ruime slaapkamer met sea view en een prachtige lounge stoel inclusief inloopkast mijn wens tot zo’n slaapkamer prikkelde.

Alhoewel ik niet trots was op de situatie, heeft het gesprek over de cellulite behandeling wel weer een tevreden cliënt opgeleverd die de two in one behandeling niet als probleem ervaren heeft. Haar opmerking dat er uit elke fles een geest kan komen bleek waar. Dus als u een tandpasta aanbieding ziet met een stralende glimlach erbij met het logo van een cosmetische tandheelkundige kliniek, dan is het de bedoeling over een gebitsophelderende laserbehandeling na te denken.

2010-04 Kunst is handelen

de privékliniek is sinds enige jaren een normaal verschijnsel. Voorheen was het een benaming voor “het omgeven zijn met luxe”. Vandaag is een privékliniek iets geworden dat gemanaged moet worden zoals elk ander bedrijf. De medische zorg is verdeeld in een regulier en privé segment waarbij de laatste 2 spelers heeft, de privékliniek en de zelfstandige behandelcentra, ZBC genoemd.

De voorlopers van de huidige geprivatiseerde aanbieders zijn 15 jaar geleden gestart met een privé praktijk omdat ze zich niet meer konden formeren aan de logge structuur van het ziekenhuiswezen en een eigen richting en kleur wilden aangeven aan hun behandelaanbod. Deze trend is door anderen opgepakt. Dan spreek je niet meer van een incident maar over een geïnstitutionaliseerd fenomeen. Dit roept regelgeving op welke nog dezelfde achterstand als 15 jaar geleden heeft. De structuur van een ziekenhuis is niet te vergelijken met de organisatie van een privékliniek en de reglementen zijn dan ook niet zo maar te spiegelen. Dit roept om een eigen branchevereniging die voorschriften opstelt gecombineerd met visitaties door erkende keurmerk bureaus zodat een ZBC als reguliere zorgaanbieder gezien moet worden door de verzekeringen. Maar patiënten komen niet vanzelf binnen en marketing is niet het sterkste punt van artsen.

Dan komt de hype van management en marketing trainingen om de hoek kijken. Ik kan u vertellen dan je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Ook wij hebben een reorganisatie ingevoerd onder de begeleiding van een bureau met supervisie trajecten. Je schrikt je wezenloos als je praktijk niet meer gezien wordt als enkel een medische uitvoering van je vak maar als een bedrijfsmatige structuur. Je raakt helemaal van je pad af als blijkt dat je welbekende formule omver geworpen wordt omdat het te dogmatisch is. Het gaat ineens niet meer om de arts maar om het team wat aangeeft in welke vorm zij het beste presteren kan. Goedendag, dat is voor artsen een moeilijk te behappen onderwerp. We doen waar we goed in zijn betreffende het behandelen van de cliënt maar het ondernemen of managen hebben we als arts nooit geleerd. Ineens wordt onze behandeling van cliënten dan tot een kunst verheven als het ook nog moet passen binnen de organisatie structuur. Daar waar ik enkele maanden geleden bedacht een 2de praktijk te openen met een langzame insluip naar wat het moet worden, word ik geconfronteerd met het begrip handelen. In Meijel hebben we een fijne tent met onze sfeer en uitstraling maar in Den Bosch hangt nog geen kunst aan de muur. Dit voldoet niet aan de verwachting van een luxe uitstraling. Ik ben naar de lokale galerie van Loon en Simons gegaan en heb daar een aantal prachtige objecten gespot. Die kun je natuurlijk kopen maar dan komt toch de handelsgeest in mij naar boven. Wij kunnen toch exposure bieden? In onze praktijk doen we ook aan kunst. Het sculpturen van de lichaamsvorm of het verlevendigen van het gelaat is een levende kunst. Om dit dan uit te voeren binnen de verwachtingsnormen en de gegeven setting van de organisatie ervaar ik als top kunst.

2009-12 Oud en nieuw

Elk jaar organiseren wij de kerstborrel. Een retrospectieve toespraak wordt verlicht door een blik op de toekomst. Het bespreken van service, geleverde kwaliteit, behandelaanbod en ook de gewenste uitbreiding naar andere locaties, dit keer Den Bosch, is traditie. Daarna is iedereen hard toe aan een glas champagne, dat is ten minste tastbaar. Gezien de recessie is het algemene devies te consolideren en te behouden. Ik heb daar een andere invulling bij en zie juist kans te investeren in iets nieuws. Dat geeft een enorme boost en creëert promoties voor iedereen. Maar wat is dan iets nieuws? Technieken worden verbeterd, risico’s beperkt maar het is vaak een bestaande techniek in een ander jasje. De vernieuwing zit in de combinatie van behandeltechnieken, het bieden van abonnementen of het ontwikkelen van concepten. Want de vraag van cliënten betreft niet meer één rimpeltje of het verminderen van een buik. Dat is wel gerelateerd aan de crisis: mensen denken langer na en inventariseren al hun onvolkomenheden tot een gehele wenslijst. Eenmaal aan de consulttafel moet ik vooraf goed inschatten of het één onderwerp of een totale make-over betreft. Daarin ligt de moeilijkheidsgraad maar ook de uitdaging van dit vak. Iedereen die in de cosmetische geneeskunde werkzaam is kan een advies geven voor het vullen van rimpels of voor het verbeteren van de huidstructuur van het gelaat. Daarin ligt dus geen meerwaarde. Die kun je wel bieden door een op de toekomst gericht behandelplan te ontwikkelen voor het behouden van een fris en goed uiterlijk. Echter je weet nooit wat er over een jaar gebeurt, dus een kleine armslag is wel op zijn plaats. Een ontspannen en weinig “peinzend” persoon zal met 2 Botox sessies per jaar de ontwikkeling van fronsplooien kunnen voorkomen maar als deze persoon ineens in een andere situatie geraakt, veel achter de computer zit, verdriet in megavorm te verwerken krijgt, kan het wel eens anders uitpakken en is Botox alleen onvoldoende. Als je dan vast zit aan een jaarlijks abonnement voor 2 Botox inspuitingen sla je de plank volledig mis. Nieuw is een faceplan gericht op rimpelvermindering en huidverstrakking met een zekere looptijd die je kunt inrichten op bepaalde niveaus. Je beperkt het tot een goed huidverzorgingprogramma met eventuele uitbreiding naar injectables , of je kiest voor een combinatie met radiofrequentie behandelingen of je maakt een keuze uit de combinatie met licht en laser behandelingen. Mocht er in de tussentijd een andere techniek zijn aangeschaft dan kan dat in het faceplan worden opgenomen zonder extra kosten. Ditzelfde idee kun je toepassen voor contourbehoud of lifestyle begeleiding, Zogenaamde groeiplannen dus. Wordt daarmee de total body make-over in de nabije toekomst realiteit? Nee, maar met een preventieve investering in lijf en leden is dat misschien niet meer nodig. Tijdig signaleren van fysieke, cosmetische of psychische pijnpunten en onvrede voorkomt dat u aan vervanging toe bent. Dat wordt dit jaar onze kerstboodschap, vooraf investeren in uzelf en uw omgeving waarborgt een toekomst. Dit kunnen wij van alle kanten belichten.

2009-10 Regelgeving in wild western

Morgen ga ik op naar een vergadering van het RIVM betreffende het gebruik van “esthetische hulpmiddelen”. Het RIVM is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat in opdracht van de overheid onderzoek doet op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur. Onder esthetische hulpmiddelen worden verstaan invasieve producten die worden aangewend voor esthetische doeleinden zonder medische indicatie. U kunt daarbij o.a. denken aan borstimplantaten voor cosmetische redenen, rimpelvullers, laserapparatuur, tatoeage inkt en gekleurde lenzen zonder sterkte.
Of de regelgeving ten aanzien van deze producten en hun toepassing toereikend is, is de namelijk zeer de vraag. Een voorbeeld: het Besluit medische hulpmiddelen verwijst niet specifiek naar toepassingen op medische indicatie, maar heeft het o.a. over diagnose, preventie, bewaking, behandeling en wijziging van de anatomie. Rimpelvullers vallen onder deze definitie. Echter, hoe weeg je de risico’s ten opzichte van de baten af wanneer er geen medische indicatie is? Is er, als de basis voor de behandeling ligt in de behoefte of motivatie van de cliënt, geen sprake meer van gezondheidszorg? Is het vangnet van BIG-geregistreerde professionals hier dan niet van toepassing? Zo zijn er meer voorbeelden te noemen waar de regelgeving misschien niet altijd even duidelijk is. Tijdens de bijeenkomst worden deze benoemd en de mogelijke risico’s en oplossingen worden geïnventariseerd.
Men hecht groot belang aan de mening van potentieel belanghebbende partijen. In de functie van voorzitter van de Dutch Aesthetic Laser Association, de DALA, en ook als moderator van de onderwijscommissie van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde, de NVCG, behoor ik dus tot die partij. Vreemd is wel dat alle meldingen van oneigenlijke toepassingen of medische handelingen door niet medici bij de Inspectie voor de Volksgezondheid tot op heden geen luisterend oor hebben gevonden. Natuurlijk is dit een nieuwe start en leidt dit misschien tot de gewenste duidelijkheid maar er zit toch een addertje onder het gras. Als in het Besluit medische hulpmiddelen alle producten al benoemd zijn dan geeft het Besluit esthetische hulpmiddelen alleen maar meer verwarring en escape mogelijkheden. Als de Inspectie geen controle uitoefent op de toepassing van medische hulpmiddelen, welke hoop is er dan voor de toepassing van esthetische hulpmiddelen? Ik kan u wel voorspellen in welke discussie we belanden, kent u de uitspraak “de kip of het ei”? Het geheel heeft veel overeenkomsten met de toepassing van de BTW tarieven in de Geneeskunde. Als er een medische indicatie voor een Botox behandeling is wordt er geen BTW berekend maar als u dezelfde behandeling ondergaat voor overmatig zweten dan betaald u BTW. Overigens heb ik gelezen dat u voor deze laatste behandeling ook terecht kunt bij de tandarts want die heeft daarvoor net een cursus gevolgd. Tenslotte is de tandarts geoefend in het gebruik van de spuit dus het is maar een kleine zijstap om die spuit ergens anders te plaatsen en over de inhoud kunnen we straks discussiëren. Nog even en wij bieden u alle cosmetische laser gebitsbehandelingen, volgende maand heb ik het laatste cursusweekend in zonnig Tenerife.

2009-09 De eeuwige jeugd

Toen ik mijn huidige echtgenoot leerde kennen kwam natuurlijk de vraag over het krijgen van kinderen ter sprake: dat was snel beklonken want naast een important leeftijdsverschil voor hem, waren er bij mij ernstige voorgevoelens betreffende niet alleen pre maar ook postnatale depressiviteit. Nu heb ik daar spijt van maar we zijn allemaal jong, onbezonnen, vrolijk, frank en vrij geweest. De wereld lag aan onze voeten en verantwoordelijkheden voor een ander leven of de dracht daarvan was voor mij als arts in spé, met 84 bevallingen op mijn naam, niet echt een uitnodiging. Het vruchtwater liep altijd onverwacht af in mijn mocassins en moeders krijsten van de pijn. Voor de goede orde: ik heb mijn laatste stage van de artsenopleiding in Curaçao gevolgd. Geweldige en onbetaalbaar leerzame tijd.

Om deze jeugdige en jonge uitstraling te behouden doen sommigen van ons er erg veel voor. Ik heb daar geen probleem mee want het is een bestaansrecht voor Cosmetische Geneeskunde. Natuurlijk is verjonging een enorme markt maar de vraag rijst wanneer je daarmee mag beginnen. Is het acceptabel dat een meisje van 17 jaar vraagt om een borstimplantaat omdat ze totaal geen borstontwikkeling heeft? Is het af te wijzen dat een meisje van 16 jaar om een borstverkleining vraagt voor een F cup bij een verder normaal postuur zonder enig overgewicht? Trekken we een wenkbrauw op omdat een 12 jarige jongen een grote bruine harige verdikking tussen de wenkbrauwen graag wil laten verwijderen? Op al deze vragen zult u waarschijnlijk niet afwijzend reageren maar als de cliënt daarvoor een privékliniek bezoekt wordt het een andere zaak.

Twee jaar geleden is er een nieuw syndroom beschreven: ” mental body dismorfic syndrome”. Vanaf het moment van publicatie in de weekbladen ontvingen wij regelmatig een mailtje van bezorgde ouders die ons wilden waarschuwen voor de, in hun ogen irreële, wens van hun kind op dit vlak. Deze aandoening betreft mensen die geen reëel zelfbeeld hebben, overdreven gefocust zijn op een lichamelijke onvolkomenheid die veelal niet bestaat en daarvoor cosmetisch chirurgische behandelingen zoeken. De juiste behandeling hiervoor ligt natuurlijk op het psychologische vlak maar het is moeilijk om deze mensen hiervan te overtuigen. Het is opvallend dat het vooral jongeren zijn en ik vroeg mij af waarom.

Het antwoord kwam vorige week binnen huppelen. Een 4 jarig jongetje vergezelde zijn moeder tijdens een behandeling en gaf blijk van de ins en outs betreffende de rimpelbehandeling die zijn moeder onderging. Hoe is dit mogelijk dacht ik, waaruit duidelijk wordt dat ik dus geen kinderen heb.

Wat denkt u van de informatiestroom via tv, mobieltjes, computers en tijdschriften die het kroost onder ogen krijgt? Het gaat hierbij niet alleen om merkkleding maar ook over deodorant waarmee jongens alle meisjesogen op zich gericht weten en dat dit product ook ineens een Botox werking blijkt te hebben. Als je googled dan heeft elke pagina wel een sluipreclame die iets aanbiedt. Alle modellen voor kleding zijn strak, glad en soepel. Wij noemen dit photoshop maar voor de jongere garde is dit een normaal voor hen aan te spiegelen beeld. Kinderen houden je jong maar de vraag is tegenwoordig wie houdt de kinderen jong?

2009-06 Teveel fractie leidt tot frictie

Een democratie bestaat uit mensen met verschillende meningen die vertegenwoordigd worden in de regering. Omdat er zoveel verschil is in opvatting en overtuiging van hoe het allemaal moet, is er een regeringsvorm bestaande uit meerdere partijen. Hoe meer partijen er zijn hoe lastiger het is. We worden regelmatig geconfronteerd met wrijving tussen de verschillende fracties en op gezette tijden wordt de verkiezingsronde herhaald. Er is niets mis met herhaling zolang er een verbetering uit voort komt. Alle artsen moeten voor hun beroepsuitoefening geregistreerd zijn in het BIG register zijn. Ook deze registratie moet worden herhaald met als doel de kwaliteit en het up to date houden van vakkennis door de praktiserende medische beroepsgroep te waarborgen. Prima idee. Het probleem is dat VWS wel de BIG registers ingesteld heeft maar de voorwaarden voor herregistratie niet heeft ingevuld. Dat zou later komen en dat later is nu. Om een serieuze herregistratie uit te voeren moet je voorwaarden opstellen die voor elke medisch specialisme anders zijn en gezien de diversiteit van deze club zit VWS met een probleem. Niet alleen mankracht maar ook richtlijnen en protocollen voor controle ontbreken. De houding van VWS in die situaties is dat het veld zichzelf moet reguleren, anders komen zij met de bijl. Bedacht is nu dat alleen DIE artsen zich kunnen herregistreren die zijn gecertificeerd door een beroepsvereniging welke ook geaccepteerd is door de Orde van medisch specialisten. Dat werkt als “Pokon voor de rozen” in de constante wrijving tussen de deelnemers in het veld van de Cosmetische Geneeskunde. De groep algemeen arts, een doorn in het oog van de gevestigde specialisten, heeft hierdoor de diagnose self limited disease gekregen. Hiermee is de concurrentie of competitie niet door kwaliteit maar door de “laksheid van de overheid” uitgevlakt. Veel artsen die zich toegelegd hebben op deze vorm van Geneeskunde zijn niet, of niet meer, aangesloten bij een erkende beroepsvereniging en het specialisme Cosmetische Geneeskunde wordt door de Orde nog niet erkend. Dat betekent dat er straks een groep zeer gespecialiseerde artsen niet kan herregistreren in het BIG als arts en hun eigenlijke vak niet meer mogen uitvoeren. Helaas is dit vak wel een door het publiek zeer gevraagd en bezocht specialisme waardoor straks andere artsen, niet gespecialiseerd in de Cosmetische Geneeskunde maar bijvoorbeeld wel geregistreerd zijn als gynaecoloog uw rimpels gaan behandelen. Als uw vraag het opvullen van lippen betreft wordt het dus zaak duidelijk te vermelden welke lippen u bedoeld. Het is een goed plan om kaf van het koren te scheiden maar dan moeten alle aanbieders op dit gebied onder dezelfde loep te nemen. Nu wordt er met 2 maten gemeten, de schoonheidsspecialiste valt niet onder de Inspectie van Volksgezondheid en is dus niet een BIG geregistreerd beroep. Toch voeren zij ook rimpelbehandelingen, diëtiek en contourvorming uit die “medisch” aangeboden worden. Door uitschakeling van één medische beroepsgroep wordt de Cosmetische Geneeskunde tot geneeskundige commercie gemaakt. Het is jammer dat specialisten, artsen, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten niet samen in de kamer kunnen zitten.

2009-02 Permanent houdbaar

Ondanks de crisis of de daarmee gepaard gaande onzekerheid geldt nog altijd: “als je haar maar goed zit”. De cosmetisch esthetische uitstraling blijft belangrijk maar door de risico’s en herstelperiode van chirurgische ingrepen is het publiek erg gevoelig voor niet-chirurgische alternatieven. Elke 3 maanden wordt iets nieuws gelanceerd. Het moet u verbazen want u koopt toch ook niet elk kwartaal een nieuwe auto? Zowel de behandelaar als ook het publiek wordt geconfronteerd met onrealistische verwachtingen gebaseerd op sterke marketing. Er bestaat namelijk geen niet-invasieve behandeling die gelijk is aan de permanente en voorspelbare eigenschap van een chirurgische ingreep maar er zijn wel hele succesvolle alternatieven. Zolang we de beperkingen van deze behandelingen respecteren en realiseren dat niet-chirurgische stimulatie van weefselvernieuwing tijd nodig heeft, dan zullen de behaalde resultaten ons niet teleurstellen. Inherent hieraan is ook dat er geen enkele behandeling of apparaat bestaat dat tegelijkertijd contourvorming, huidverstrakking, vetreductie en volumeopbouw kan bewerkstelligen en dat is wel wat de marketing ons doet geloven. Natuurlijk zijn de investeringen in apparatuur erg hoog en moet de behandelaar een keuze maken in aanschaf maar daarbij wel bedenken dat een gereedschapskist niet compleet is met één soort schroevendraaier. Als we onze perceptie niet bij stellen komen we allemaal in de problemen omdat de dure aanschaf niet aan onze verwachtingen voldoet en zowel de behandelaar als de behandelde een miskoop is aangegaan. Vervolgens zoeken we elders onze heil.

Momenteel is er veel aandacht voor de complicaties van permanente rimpelvullers. Ik krijg veel cliënten met de vraag om die te verwijderen. De behandelde als ook de behandelaar zegt van te voren niet op de hoogte te zijn geweest van de risico’s van het product. Beide partijen wilden een permanente oplossing en dat is dus definitief. Het menselijk lichaam heeft in principe een uiterste houdbaarheidsdatum. Die kun je op allerlei manieren rekken en strekken maar er is toch een eindige leeftijd. Ook voor het dagelijkse nieuws geldt een houdbaarheid echter die is van zeer korte duur. Omdat er niet constant iets nieuws te melden is kun je ook hier met rekken en strekken verlenging aanvragen. Leed doet het altijd goed dus dat leent zich uitstekend voor deze gymnastiek oefening. In het RTL nieuws is er flink aandacht besteed aan de complicaties van permanente fillers en zelfs is niet geschroomd om de slachtoffers in beeld te brengen. Onder het motto dat door deze weergave ook politieke aandacht aan het gebruik van deze middelen zou worden besteed is alleen de smart, pijn en uitzichtloosheid benadrukt en is willens en wetens niet vermeld dat er een elegante methode is die bepaalde problemen kan oplossen en het permanente karakter van sommige producten ongedaan kan maken. Stel je voor dat je al bij de eerste uitzending een mogelijke oplossing aangeeft, dan kun je geen vervolg maken en is het snel oud nieuws. Wat men zich in Hilversum misschien niet realiseert is dat duizenden mensen met die middelen behandeld zijn en dat die zich allemaal permanent zorgen maken.

2009-01 Crisis

Alle feestdagen vielen eind 2008 gunstig. Voor het weekend met een ATV vrijdag. Zo had je vlot 2 weken skivakantie. Zoals alle voorafgaande jaren zijn wij 2009 weer fris gestart met grootste uitbreidingsplannen. Echter er hangt een dreigende wolk. Ik heb hem niet gezien want de afgelopen 2 weken was het hier in de Peel stralend blauw, geen zuchtje wind en een dik pak sneeuw. Ik heb bijna elke dag het Anton Piek plaatje als uitzicht gehad. Een natuurgebied met een ven welke bij vorst als lokale ijsbaan functioneert. U weet dat wij met dieetproducten een gewichtscorrigerend behandelplan hebben en natuurlijk zit chocolade melk in dit assortiment. U raadt het: “Alizonne’s koek en zopie”. Maar het Meijel`s Mannenkoor was ons voor. Niets van dat gezonde gedoe, geen eiwitrijke -vetvrije chocolademelk. Het werd ECHTE chocomel met vellen, gevulde koek en SNERT. Alá, Ik had mijn kans laten lopen om de schaatsende massa van een bouwstofrijke verantwoorde versnapering te voorzien. Er werd een caravan het natuurgebied ingesleept met bijbehorende zwier muziek en generator, dat ging toch wel erg ver. Toch is het goed verlopen en u kunt zich niet voorstellen hoeveel auto’s er aan de Molenbaan een parkeerplek kunnen vinden. Ons parkeerterrein stond bommetje vol. Goed, wij staan op maandag met alle goede wensen te wachten op onze cliënten. Geen kip te zien, wel een volle band op het antwoordapparaat met redenen waarom men niet kan komen. Het weer hé, de sneeuw. Waar gaat dit over? Ons personeel is, zelfs op tijd, door de sneeuw en ook over het laatste gladde weggetje veilig bij de praktijk aangekomen.

Bijna iedere cliënt stelt mij op een gegeven moment wel de vraag: “en, merken jullie het al?”. Men gaat ervan uit dat privé-klinieken als eerste voelen dat het bestedingspatroon minder is. Vreemd eigenlijk want de vragende persoon heeft zelf ook een behandeling gepland. Opvallend is de toename in de “duurdere” behandelingen zoals de nieuwste Fraxel laser sessies en een terugloop op behandelingen die elders ook worden uitgevoerd. Maar toch is de crisis iets wat in ieders hoofd speelt. De crisis wordt gemaakt, zodra je het woord al uitspreekt gedraagt men zich ernaar. Wij merken dus niet zoveel van de kredietcrisis maar wel van crisisgedrag. Het afzeggen van behandelingen zelfs op de geplande dag zijn heel normaal. Als je daarvoor annuleringskosten berekent krijg je te maken met een vorm van “chantage”: alle in de toekomst geplande behandelingen worden dan ook maar afgezegd. Men vindt het heel normaal om een vergeten tandarts afspraak te betalen maar een cosmetische behandeling? Dat er wel personeel is ingehuurd voor de afgesproken behandeling die toch salaris moet ontvangen word graag vergeten. Zo sta je met je rug tegen de muur. Annuleringskosten riskeert het afzeggen van het totale behandelplan, het niet doorberekenen van behandelingen brengt je bedrijf aan de afgrond. Kortom het is een -isis-gedrag. De skivakantie heeft wel doorgang gehad, het schaatsen is op de mooiste plekjes een feest geweest en men zag geen hindernis om er te komen. Dus, waar een wil is, is een weg.

2008-11 BTW

Het einde van het jaar nadert en er wordt orde op zaken gesteld. Voorraden worden geteld en balansen opgemaakt. Deze clean desk actie geldt niet alleen in privéklinieken maar ook in Den Haag.

Sinds vorig jaar geldt een verandering van de medische vrijstelling in de omzetbelasting maar niemand wist de precieze toedracht. (Para)medische beroepen waren altijd vrijgesteld van omzetbelasting omdat het de gezondheidskundige verzorging van de mens betrof.

Maar sinds jaren bieden ook niet-medici dezelfde diensten aan. Zoals de sportmasseur die een cursus chiropractie gevolgd heeft of “hoe heet hij ook al weer” die je met accupunctuur van het roken afhelpt.

Op deze dienstverleningen moet omzetbelasting gerekend worden maar indien dezelfde behandeling verricht wordt door een fysiotherapeut of huisarts dan geldt de vrijstelling.

Om gelijkheid te krijgen, waarschijnlijk de optelsom in Den Haag, is niet besloten de gezondheidskundige verzorging van de mens in handen van geregistreerde (para)medici te houden maar om deze laatste groep voor de behandelingen die niet een gezondheidskundig doel hebben ook met omzetbelasting te belasten.

U begrijpt dat dit consternatie opgeleverd maar vooral onduidelijkheid want hoe zit het met de activiteiten binnen de cosmetische geneeskunde?

Heeft een rimpelbehandeling met Botox een gezondheidbevorderend doel? Nee, maar wat als Botox inspuitingen de spanningshoofdpijn bestrijden? Het wordt nog moeilijker als de cliënt aandraagt in een sociaal isolement te raken omdat zij door couperose of rode neus zich zo schaamt en de openbaarheid mijdt. Hoe ligt het als iemand met suikerziekte, hoge bloeddruk en 10 medicijnen een behandeling volgt voor gewichtsreductie van 70 kilo om ernstige complicatie te voorkomen en de partner ook graag 13 kilo met die behandeling wil afvallen? Voor de eerste is het wel gezondheidsbevorderend en voor de “aanhang” is het een cosmetische verbetering.

Omdat niemand, vooral de belastingsdienst zelf, wist welke regels te hanteren, bleef de wolk gedurende 2008 hangen.

Maar nu is de optelsom gemaakt: iedereen zal (ook cliënten) vanaf 1 januari 2009 voor een behandeling die niet een gezondheidsbevorderend doel heeft omzetbelasting betalen.

Dit voorkomt dat men in Den Haag eerst moet bepalen wat wel en niet een gezondheidsbevorderende behandeling is, of moet controleren welke behandeling terecht of onterecht belast is.

(para)medische beroepsbeoefenaren zijn alleen vrijgesteld voor behandelingen waarvoor zij een gerichte opleiding hebben voltooid waarvan de exameneisen zijn vastgelegd in de wet BIG. Elke andere dienstverlening die het gezondheidskundige belang van de mens dient is belast met 19% BTW.

Nu is de wet BIG een zeer verouderde wet en wij weten allemaal dat de opleiding tot arts, tandarts of fysiotherapeut snel verandert om maar niet te spreken van ontwikkelingen op het cosmetisch vlak.

Het inspuiten van rimpels met een injectable behoort absoluut niet tot een op de universiteit ingevuld vak laat staan de op energie gebaseerde technieken die morgen op de markt verschijnen.

Kortom als u glad, strak, gezond en fris het nieuwe jaar in wilt zult u de komende weken overal op de valreep aangeboden behandelingen zien. Naast de voorjaars-en zomer uitverkoop is er nu de “Beauty Tax Wet” uitverkoop. Alleen geldig in de maand december van het jaar 2008 zonder BTW.

2008-10 Leed vermaak als amusement

Programma’s zoals “Big brother” bleven nog beperkt tot een onschuldig voyeurisme maar via “Big diet” en “de afvallers XXL” bereiken we nu met “Extreme fat” een onsmakelijk nivo. Het lijkt wel alsof televisie steeds schokkender materiaal moet bieden om kijkers te kluisteren en vooral medische missers doen het goed in de categorie amusement.

Bij “make me beautiful” en “extreme make-over” gaat het om cosmetisch-esthetische wensingrepen echter bij “extreme fat” ga je het wenselement van de patiënt sterk in twijfel trekken.

De ingrepen worden voorgesteld als een droom die uitkomt, vooraf gegaan door een leven van leed. Hoe meer tranen er vloeien, hoe lelijker of zieliger mensen zijn des te hoger is het amusementsgehalte. Echter bij ingrepen waar een groot risico op complicaties bestaat is er geen sprake van vermaak. De laatste aflevering van “extreme fat” betrof een vrouw, moeder van 2 kinderen, met een gewicht van 360 kg. Zij onderging een maagverkleining en dit is haar fataal geworden. De focus lag vooral op hoe zij een dag doorbracht en hoeveel of wat zij per dag at. Haar kinderen waren niet de slankste, maar van obesitas was geen sprake. Het doel waarvoor moeder de operatie onderging was haar kinderen te leren dat overgewicht gevaarlijk was. Er was geen enkele overeenkomst tussen de gargantueske, en daardoor tot het bed veroordeelde, vrouw en de 2 niet slanke pubers. De boodschap werd hiermee in het absurde getrokken, het sentiment droop ervan af. De dochter verwoordde dat ze nu minder at zodat ze niet als haar moeder zou eindigen. Daarna kregen we de volgende kandidaat gepresenteerd, een jonge man met het gewicht van 480 kg. Ook hij zal een maagverkleining ondergaan en ook dit wordt verfilmd. Voordat hij de ingreep ondergaat mag hij zich nog èèn keer te goed doen aan al het lekkers wat hij na de operatie nooit meer kan eten. Het inzoemen van de filmploeg op de supersized hamburgers en pizza’s was duidelijk geënsceneerd.

Een kandidaat die de ingreep heeft ondergaan verteld over haar ervaringen op culinair gebied. Deze beperken zich voornamelijk tot het beschrijven van de veelvuldige aanleidingen tot het braken en ziek zijn na het eten van een paar happen groenten of vlees. De boodschap is dat alleen dit soort drastische chirurgische maatregelen hun gewicht onder controle kan houden en de kandidaten zien we niet meer “voor vol” aan.

Een belangrijke glossy viert haar vijftigste editie door reportages te maken van allerlei zaken waar het getal vijftig in voorkomt. Wij werden als kliniek benaderd met de vraag of wij cliënten die vijftig kilo waren afgevallen wilden vragen aan de reportage mee te werken. Hun verhaal ging gepaard met een fotoshoot in lingerie. Voor mensen die 50 tot 80 kilo zijn afgevallen is het niet niks om zich zo bloot te geven. Daar mag je als gerenommeerd blad toch wel een passende beloning voor geven. Dat is ook amusement: met een doos van 50 bonbons de plank dan volkomen mis slaan.

2008-08 Tijdelijk of permanent

In tv-programma’s wordt regelmatig aandacht geschonken aan complicaties van permanente rimpelinspuitingen. Ik heb eerder een nieuwe laser behandelmethode hiervoor beschreven. Veel mensen zijn behandeld met permanente middelen en velen hebben geen probleem. Door de smaakmakende manier waarop complicaties worden gepresenteerd ontstaat ongerustheid en grote vraag naar deze techniek.

Rimpels, plooien en huidverslapping kunnen o.a. behandeld worden met een product voor inspuiting.Hierin onderscheidt men 3 categorieën: permanente, semi-permanente en afbreekbare middelen.

Afbreekbare producten bestaan uit stoffen die het lichaam zelf ook produceert. Deze zijn afbreekbaar met specifiek daarvoor gevormde enzymen. Dat leidt tot de logische conclusie dat het effect van dit middel een beperkte duur heeft. Voorbeelden zijn hyaluronzuren en collagenen.

Semi-permanente producten bestaan uit materialen die ook in het lichaam gemaakt worden maar door structuurverbindingen niet zo eenvoudig door enzymen zijn af te breken. Ze veroorzaken een weefselreactie waardoor het afbraakproces trager verloopt. Voorbeelden zijn Radiesse, Newfill of Sculptra. De middelen zelf worden uiteindelijk opgeruimd maar de weefselreactie kan een permanent karakter houden.

Permanente producten bestaan uit materialen die niet in het lichaam gevormd worden. De reactie van het lichaam hierop is simpel: “if you can’t beat them, join them”. Vertaling: geen enkel enzym kan dit afbreken dus wordt de substantie ingekapseld. Soms als beoogd resultaat, soms niet. De stof kan “wandelen”, het kapsel kan verharden of dienen als infectiehaard, veroorzaakt door een bacterie of steriele ontstekingsreactie op het ingekapselde product. Voorbeelden zijn siliconenolie, Bio-Alcamid, Aquamid, dermapolymeren, Artecoll en Dermalive. Een andere eigenschap van permanente middelen is dat ze hun eigen groep “afschermers” oproepen. Als er verschillende producten gecombineerd worden kunnen legertjes afschermers met elkaar oorlogje voeren.

In de Dikke van Dale staat ‘permanent’ omschreven als ‘blijvend’. Daaraan kan geen laser iets veranderen. Indien iemand een verharding krijgt of begint met jeuk dan is de balans tussen afschermers en ingespoten product verloren gegaan. Op dat moment ontstaat een bobbel of andere ontsiering in het gelaat en gaat de alarmbel rinkelen.

Welnu, hier kan de revolutionaire ILT de Dikke van Dale het tegendeel bewijzen. Middels deze laser wordt de verharde stof gesmolten en via een dun gaatje afgevoerd. Het is een elegante methode maar alleen als er een probleem is en niet als preventie. Het vereist enige ervaring van de behandelaar. Hier geldt: je mag elke auto kopen maar er alleen mee rijden als je een geldig rijbewijs hebt.

Bij een keuze tussen tijdelijk en permanent ga ik voor de enige echte….. BOTOX . Ook hier kan zich een complicatie voordoen. Zo is het tuiten van de mond minder krachtig na een Botoxinspuiting. Geen probleem als rimpelvermindering de behandelvraag was. Echter stel je voor dat je bovenliprimpels behandeld zijn omdat je een veelbelovende date hebt. Je wilt die strenge lijntjes op je bovenlip verminderen en ook graag een “permanente” smile. Na 44 jaar is daten tenslotte geen ‘kat in het bakkie’.

Dineetje was gezellig, dessert ook en toen volgde letterlijk het nachtelijke afzakkertje. Een bepaalde bevrediging werd hilarisch en de glimlach wat ongemakkelijk. Ik kan u echter melden dat de wat slappe O van Botox niet van permanente aard is.

2008-06 De prive klier

Vakjargon is in de medische wereld niet ongebruikelijk. Synoniemen of bijnamen ook niet. De anaesthesist kijkt niet vreemd op als je hem de gasboer noemt en bij de loodgieter weet iedereen dat het de uroloog betreft. Echter als de laatste tegen een hem nog onbekende patiënt zegt “ vandaag draineren mijn collega’s op mij” dan lijkt het meer op een uiting van beroepsdeformatie.

Ik heb al eens het kwaliteitsonderzoek in privéklinieken in opdracht van de consumentenbond aangehaald. Informatieverstrekking en schriftelijke adviezen, zowel vooraf als aansluitend aan de behandeling, is een hot item en gebrek hieraan levert minpunten op. Het is een must dat je met de cliënt een informatief gesprek hebt als uitvoerende behandelaar en natuurlijk zijn gegevens en onderzoeksresultaten netjes bijgehouden.

Deze organisatie verwacht je automatisch ook in de reguliere ziekenhuizen want daarbij gaat het om handelingen die niet ziek, ziek of ernstig ziek zijn bepalen. Aangezien wij preventieve geneeskunde uitvoeren komt er wel eens een vergelijking ter sprake. Zo ook bij meneer X. Hij was met een zeer verontrustende bloeduitslag door de huisarts verwezen naar een specialist. Tijdens dit eerste bezoek onderging hij enkele onderzoeken en met een briefje voor hernieuwde bloedafname ging hij weer naar huis. Tijdens de vervolg afspraak zou er eventueel een biopt afgenomen worden.

Na een onrustige week ging meneer X naar zijn specialist. Echter het was een voor hem onbekende arts die deed alsof meneer X voor de eerste keer kwam. Na enig uitleg dat dit niet zo was en er dus toch ergens een status van meneer X aanwezig moest zijn met de gegevens van het vorige onderzoek werd duidelijk dat zijn vorige onderzoeker geen specialist was maar een nurse practitioner. Een prachtige term voor uitvoerend verpleegkundige. Nog enigszins geshockeerd hiervan maar toch vast beraden om zo snel mogelijk middels het te nemen biopt duidelijkheid te krijgen omtrent zijn klachten voorkwam dat meneer X rechtsomkeert maakte. Dat dit geen schoonheidsprijs verdiende was mij duidelijk maar het vervolg van zijn verhaal gaf mij echt kippenvel. Binnen 24 uur na het onderzoek was hij opgenomen in een ander ziekenhuis. Het betreffende onderzoek was zonder de standaard antibiotica bescherming uitgevoerd en dat had hem letterlijk de koude rillingen bezorgd. Hij had geen schriftelijke informatie gekregen, niet voor maar ook niet na de behandeling. Waarschijnlijk hadden de behandelaars gedacht dat de ander dit geregeld had.

Ik hoor het u al denken, daar heb je haar weer met dat kritische zure ondertoontje. Waar gewerkt wordt door mensen kunnen fouten gemaakt worden. Het hierboven beschreven verhaal is echter een opéénstapeling van fouten voortkomend uit versnipperde, maar wel goedkopere, zorg die door verregaande protocollering zogenaamd goed is geregeld. Dit is een incident en je mag daarmee niet alle instellingen over één kam scheren. Zowel in ziekenhuizen als in klinieken is er wel degelijk verschil. Echter nu er weer een onderzoek uitgevoerd wordt in de privéklinieken dan is een ontbrekend zinnetje in een brochure, die cliënten op de hoogte brengt van het feit dat Botox rimpels niet permanent oplost, niet indrukwekkend als maat voor kwaliteit.

2008-04 Permanente beauty is niet altijd mooi

Esthetische behandelingen staan momenteel sterk in de belangstelling. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg richt zich op deze branch en is o.a. door een krantenartikel en consumentenklachten getriggered een onderzoek in te stellen naar de praktijkvoering van een arts op dit vlak.

De ene schoonheidsbeurs wisselt de andere af met nog geen 2 weken tussentijd en dat was te merken aan het bezoek van de New Beauty in Amsterdam begin maart. Daar trof ik een boekenstand aan waar een mevrouw haar boek promootte, getiteld “legaal verminkt”. Zij was door een niet-arts ingespoten met een permanent middel voor rimpelopvulling en de lijdensweg daarna heeft ze beschreven in dit boek.

De vraag naar permanente schoonheid maakt vooral permanente rimpelinspuitingen gewild. Tot voor kort tenminste want door de media aandacht aan de blijvende kans op complicaties van deze producten is er een schrikbeeld ontstaan. Dit leidt dan weer tot een hoos op de markt van niet-permanente middelen en zo wordt je overspoeld met bezoekjes van vertegenwoordigers die een nieuw type hyaluronzuur, collageen, calcium- of suikerverbinding komen aanbieden welke geen complicaties zouden kunnen veroorzaken. Wat natuurlijk onzin is want elk product kan problemen veroorzaken. Alleen de ernst en het blijvende karakter ervan is bij de laatste categorie veel geringer.

Omdat ik op het gebied van rimpelbehandeling naast inspuitingen ook verschillende lasers toepas ligt de combinatie hiervan bij een probleembehandeling voor de hand.

Sommige permanente producten zijn wateroplosbaar of temperatuurgevoelig.

Bij het invasief laseren van spataderen wordt er een fiber in het bloedvat gebracht en door verhitting wordt het betreffende vat afgesloten. Dit biedt dus mogelijkheden bij het verwijderen van permanente rimpelvullers. Er is nu een methode ontwikkeld waarbij hele dunne fibers door de huid heen in het afgekapselde produkt gebracht kunnen worden waardoor een versmelting optreedt en het materiaal wel verwijderd kan worden. Dit is een giga stap in de behandeling van de complicaties van permanente fillers waar voorheen alleen chirurgische verwijdering een oplossing bracht inclusief het resterende litteken.

Voor een aantal consumenten die een verharding of ontsteking van een permanent ingespoten product hebben is er nu dus een minder agressieve oplossing zonder de verminking waarover de mevrouw in haar boek schrijft. Helaas wilde zij er niet op ingaan.

Waar de schoonheidsbranche wel op ingaat is de discussie over het gebruik van lasers en flitslichttherapie. In een uitgave voor schoonheidsspecialisten wordt ik aangehaald als barricade vechter voor het toepassen van deze technieken alleen door daarin bekwame artsen of huidtherapeuten. Het blad stelt dat iedereen dit mag doen conform de richtlijnen van de vereniging voor Dermatologie en Venerologie. Helaas hebben zij alleen regel één gelezen en gemakshalve de rest weg gelaten waarin staat dat de aanbeveling van de dermatologen is dat deze behandelingen zouden moeten worden opgenomen in de wet onder de medisch voorbehouden handelingen en met name de flitslamptherapie omdat deze veel gevaarlijker is.

Het behouden van schoonheid verloopt dus niet altijd zo glad, strak en rimpelloos zoals we dat zouden wensen. Aan u de taak om wel overwogen een behandelaar te kiezen zodat u er permanent van kunt blijven genieten.

2008-03 Heet van de naald

In Parijs, tijdens het Nieuwjaarscongres de IMCAS, ontwikkelen nieuwe cosmetische behandelingen zich bijna net zo snel als de mode. Er is nog geen sprake van zomer-, herfst- en wintercollectie alhoewel bepaalde behandelingen wel een seizoensvoorkeur genieten. Een laserbehandeling voor vernieuwing van de gelaatshuid was tot voor kort niet aan te raden in de zonrijke maanden. Echter door de nieuwe gefractioneerde toepassing van verschillende lasers is dit nu wel mogelijk. In plaats van de behandeling van het hele huidoppervlak, waardoor een vochtproducerende wond ontstaat, worden er nu hele kleine gaatjes in de huid gemaakt die door de onbeschadigde huid erom heen snel genezen. De ontwikkeling zit hem vooral in de soort laser die gefractioneerd wordt. Elk kwartaal wordt er wel een nieuw type gelanceerd met als doel het effect van de “top of the bill” CO2 laser behandeling te evenaren. Het was dus alleen een kwestie van tijd dat ook deze golflengte in de “minivorm” zou komen. Dit jaar is het gelukt. De nieuwste Ultrapulse Fx CO2 behandeling is nu beschikbaar waarmee de genezingstijd verkort is tot 5 dagen zonder nasleep.

Een andere snelle ontwikkeling wordt doorgemaakt op het gebied van de LED lichttherapie. Deze behandeling is te vergelijken met een 20 minuten durende zonnebank kuur waarbij verschillende golflengten licht de huid herstellende cellen stimuleren. Omdat u hiervoor toch naar de kliniek moet komen, en dat kost tijd, is er een thuis model ontwikkeld. Het lijkt op een borstel waarmee u de haren van kleding kunt verwijderen. U moet het apparaatje tegen de huid houden en het licht zijn werk laten doen.

We krijgen het dus druk, het ochtend- en avondritueel bestaat niet meer alleen uit wassen en tanden poetsen maar wordt gecomplementeerd met 15 minuten belichting.

Natuurlijk is de energie afgifte lager dan bij de klinisch toegepaste lamp maar ik zie zeker de toegevoegde waarde bij wondbehandelingen, littekens of acné om de klinische behandeling thuis te ondersteunen.

Ook in opkomst is de stamceltherapie, komende vanuit de behandelingen van kanker. Daarbij gaat het om uitschakelen van foute cellen en stimuleren van gezonde cellen.

De methode toegepast voor huidverjonging gaat als volgt: er wordt via een dunne canule beenmerg uit het borstbeen opgezogen. Een buisje bloed wordt afgetapt en gecentrifugeerd. Hierdoor vindt een scheiding van bloedbestanddelen en plasma plaats. Vervolgens wordt het beenmerg vermengd met dit plasma en ingespoten in de huid. Het doel is dat stamcellen de collageenvorming stimuleren en de aanwezige groeifactoren celvernieuwing triggeren.

Er kan nu dus een seizoensplan opgesteld worden. U begint het nieuwe jaar met de FX CO2 voor huidverjonging. In de lente ondergaat u een stamcelbehandeling die gedurende de zomer ondersteund wordt door een Omnilux LED lichtkuur. Als de herfst intreedt, geeft u de jonge huidcellen extra voeding en vitaminen middels mesotherapie. Voor de aantredende kerst is het weer tijd voor Botox zodat resterende fronsrimpels als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Of toch maar ietsje minder? “In der Beschränkung liegt der Meister”, dus laat u goed voorlichten, meer is niet altijd beter.

2007-12 Goede voornemens

December is een drukke tijd. De kapper is volgeboekt want we willen piekfijn aan de kerstdis zitten. Ook in privé-klinieken is het drukker dan anders. Een Botox behandeling levert snel een ontspannen gezicht op en een Injectable verzacht vermoeide lijnen. De nieuwste methode van gefractioneerde CO2 kan de huid weer stralend en strakker maken zonder langdurige hersteltijd met zwelling, wondvocht en roodheid. U bent 5 dagen wat gespikkeld maar de 6de dag ziet uw huid er prachtig uit. Deze technische ontwikkeling voor herstel van onze buitenkant komt voort uit de huidige tendens van haast, we willen een quick fit. Ook voor de binnenkant van ons lichaam.

Het is de kerstgedachte en de bezinning voor het nieuwe jaar. We maken goede voornemens en gaan het anders doen. Meer tijd voor elkaar, meer bewegen en gezonder eten. En dat allemaal vanaf de tweede week van januari want dan zijn de nieuwjaarsborrels voorbij. Helaas komt dan ook carnaval al in zicht en daarna Pasen en daarna…vult u het zelf maar in. Er is altijd een reden waarom het nu even niet kan, er is altijd een straks. Voor die paar gewonnen kilo’s denkt u aan een snel dieet en op dit moment is Sonja Bakker “the way to go”. Afvallen is erg “in” maar waar het om gaat is het gewichtsverlies te houden. Gaat u werkelijk uw leven lang eten volgens een boekje met strikte beperkingen voor uw dagelijkse hap? Nee natuurlijk niet. U wilt snel gewicht verliezen en past daarvoor een methode toe die meer lijkt op een 10 ritten kaart dan op het noodzakelijke abonnement op een verandering van levenstijl.

Vandaag heb ik een gesprek gehad met een cliënt die 11 medicijnen inneemt om de kwalen in toom te houden. Veel van die kwalen komen voort uit overgewicht. Omdat persoon in kwestie al een forse 20 kilo is afgevallen breekt er een tijd aan waarbij er wel weer wat extra’s mag. Waarom extra?

Onze kliniek ligt aan een historisch belangrijk riviertje. Dit riviertje is met de hand gegraven. Dat betekent dat er ’s morgens mannen met een lunch pakket van 5 boterhammen met spek lopend naar de werkplek vertrokken. Vervolgens namen zij de schop ter hand en tot het late middag uur werd er gegraven. Aan het eind van de dag was het lunch pakketje op, de arbeid gedaan en men ging weer te voet naar huis.

Hoe doen we dat vandaag? We nemen de auto naar de werkplek maar nuttigen hetzelfde lunchpakket. We gaan op een graafmachine zitten en met de pinken worden de pookjes bediend. Het lunch pakketje wordt om 12.00 uur stipt genuttigd en dan volgen er nog enkele uurtjes op de machine. Aan het einde van de dag pakken we weer de auto en gaan naar huis.

Onder het genot van champagne en oliebollen worden de beste voornemens al snel door een roze bril gemaakt. Een voornemen ligt altijd in de toekomst, besluiten kunt u vandaag.

Zorg goed voor uzelf en naasten. Proost.

2007-11 Wellness

Als u zich niet lekker voelt of lichamelijke klachten heeft, gaat u naar de huisarts. Deze onderzoekt u, geeft advies en zo nodig krijgt u een recept.

Soms moeten er foto’s gemaakt worden of aanvullende onderzoeken plaatsvinden en gaat u naar de specialist. Allemaal duidelijk, een inventarisatie van de te bieden zorg betreffende uw lichamelijke gesteldheid en welzijn. Dit is verzekerde zorg, vervat in het basispakket ziektekostenverzekering. Een pakket extra’s valt onder de aanvullende verzekering en meestal moet u daarvoor eerst een medische keuring ondergaan. Je zou zeggen dat hiermee de medische zorg voor uw gezondheid goed geregeld is in Nederland.

Kennelijk is dit niet voldoende, want er is een ander circuit voor uw welzijn. Alleen worden dezelfde dingen dan benoemd in het Engels. Dit klinkt beter en luxueuzer en voor luxe moet je nu eenmaal betalen. Welzijn wordt wellness, medicijnen worden supplementen, levensstijl heet lifestyle, veroudering is anti-aging, een foto wordt al snel een scan.

Dit circuit is minder georganiseerd maar zeker wel medisch. We denken bij wellness vaak aan een spa of sauna, ontspanning en massages. Ook daar worden medische keuringen aangeboden, alleen heten ze dan health check ups.

Hoe kan het dat er plaats is voor deze private vorm van wellness, terwijl die eigenlijk binnen de gezondheidszorg zou moeten worden aangeboden? Omdat we een verschil maken tussen ziek zijn en ziek worden. Preventie is een breed gebied en als je zelf, voordat je ziek wordt, de signalen van je lichaam oppikt, begrijp je dat er verandering nodig is. Als je niet echt ziek bent ga je niet naar de huisarts. Daar liggen de kansen voor de wellness markt. Alles wat voorheen te maken had met verzorging of ontspanning heet nu wellness en tegenwoordig doet ook het woordje ‘medisch’ het erg goed als de behandeling als verantwoord moet worden aangeprezen. Het potje Nivea dat u altijd gebruikte heet nu anti aging crème. De naam is anders en de prijs is hoger.

Is dit verlakkerij? Ja en nee. Kennelijk voldoet de medische zorg niet op alle terreinen, de neus is niet scherp genoeg om voortijdige signalen op te vangen. Ook worden andere methoden al snel afgedaan als alternatief. We worden door de media op de hoogte gesteld van mogelijkheden en kiezen zelf voor preventieve maatregelen, zoals ontspanning en vertroeteling, die een prettig gevoel geven.

We hebben het allemaal druk, drukker en erg druk. De boog kan niet altijd gespannen staan, een oud gezegde met een nieuwe invulling. Wellness is de oplossing.

Ik raad u aan te overwegen wat het verschil is tussen wellness en gezondheid. Het eerste leidt vaak tot het laatste.

Deze week is de nieuwe Consumentengids uitgekomen met een inventarisatie over klinieken voor rimpelbehandelingen. Wij staan op de tweede plaats. Ik voer veel rimpelbehandelingen uit maar doe nooit iets aan mijzelf. Vandaag liep een collega mee die wist dat ik als tweede benoemd was en graag in de keuken wilde kijken. Een prima arts. Hij verrichte op mij een rimpelinspuiting. Ik ben moe en zie er ook zo uit. Nu ik het resultaat zie ben ik dat minder. Dat is dus ook wellness. Ik kijk vrolijker in de spiegel.

2007-10 Beperkt houdbaar

Dan denk je toch aan een pak halfvolle melk in de koeling. Maar nee, dit is de titel van een documentaire over plastische chirurgie en cosmetische geneeskunde. Één overeenkomst is er wel, beidde betreft het consumptie.

De vergankelijkheid van de mens is een feit, dat het verval al op 20 jarige leeftijd bestreden moet worden is de vraag. U zult denken dat het alleen maar in Amerika een hype is maar de “nosejob” is ook bij ons een normaal fenomeen.

Om op de hoogte te blijven van de nieuwe technieken is het volgen van congressen een noodzaak, ik ga gemiddeld 8 keer per jaar op stap.

Tijdens het laatste lasercongres in Athene werd er een presentatie gegeven over de vaginale laser behandelingen. Er waren 2 opties, de “Laser Vaginal Rejuvenation en de Designer Laser Vaginoplasty”. Hoe bedoelt u?

Wel, de eerste is een medisch noodzakelijke ingreep en de tweede is een wens ingreep. In Nederland nog niet in de toplijst genoteerd maar er worden al cosmetische ingrepen van de vagina aangeboden. Bij de rejuvenation gaat het voornamelijk om herstellen van de vaginawand die b.v. door zwangerschap sterk opgerekt kan zijn. Ook extreem grote “kleine” schaamlippen geven veel last omdat het weefsel wat naar buiten stulpt gaat uitdrogen en een schrijnende pijn veroorzaakt. Tot zover acceptabel. Bij de “designer” gaat het echter alleen om de vorm en het uiterlijke aspect. Hierbij wordt een gulden snede aangehouden van een voor mij onbekend model. Een volkomen normaal uitziend onderdeel van het lichaam blijkt niet meer van deze tijd te zijn en moet worden bijgeschaafd. De rituele besnijdenis van vrouwen in bepaalde landen roept vaak walging op maar is er een verschil met deze cosmetische aanpassing? Misschien vanavond toch maar even een spiegel ter hand nemen?

De eerste dia van de presentatie was het beeld van een dame die in gehurkte positie de vagina ten toon spreidde en ernaast met pijltjes had aangegeven wat haar niet beviel.

Goedemorgen, om 08.00 uur ben ik niet echt voorbereid op deze klare blik. Waarschijnlijk was dit tijdstip ook zo gepland zodat het niet tot te veel controverse geluiden zou leiden.

Wij kunnen alles wensen of er wordt wel een behandelmethode voor aangeboden.

De vraag is waar ligt de grens. De plastische specialiteit behelst het corrigeren en de cosmetische specialiteit omvat het verfraaien van het lichaam. Daar tussen ligt een verschil dat niet alleen cultuur maar blijkbaar ook mode bepaald wordt.

Het congres was erg interessant en niet alleen vanwege de presentaties. Sommige collega’s zien het congres vooral als een buitenkansje om te shoppen, waarbij vooral kleding en schoenen de “must haves” vormen.

Ook is dit de plek waar je collega’s ontmoet en, onder begeleiding van een afzakkertje, de zaken evalueert. We zaten dit keer met een clubje Nederlandse collega’s bij elkaar en uiteraard kwam het gesprek op de vagina operaties. De shop ervaring moet ongetwijfeld hebben meegespeeld want de afsluitende opmerking van één van de vrouwelijke collega’s was: “ik wil volgend jaar ook een Gucci doos”.

2007-06 Gedeeltelijk kattige werkgeefster

In een fractie van een seconde.. gaf hij haar een zoen. Dit herkennen we allemaal. Als de term Fraxel uitgelegd moet worden denk ik de helft gedaan te hebben met het aanhalen van deze zin. Niet dus, een onbegrijpelijke blik tegenover mij. Dit gaat over kleinste deeltjes.

De CO2 laserbehandeling is door de media, jaren geleden, in diskrediet gebracht. Een filmpje toonde een knalrood vochtproducerend gezwollen hoofd, witte plekken of erger, littekens. Dat heeft ertoe geleid dat iedereen voor CO2 laser terugdeinsde. De industrie heeft dit begrepen en er wat op bedacht. Niet meer alles in één keer maar gefractioneerd toedienen. Daar waar voorheen volle lichtbundels op de huid verdamping bewerkstelligden, die een wond en hersteltijd opleverde, is er nu een stapjes methode. Er wordt een zeefje voor de lichtbundel geplaatst waardoor alleen micro straaltjes licht op de huid inwerken. Daardoor ontstaan micro gaatjes in de huid die omringd zijn door gezond weefsel. Van daaruit wordt de beschadiging hersteld zonder zichtbare wond (vocht) productie. Het voordeel is geen “downtime” maar het logische nadeel is dat er meerdere behandelingen nodig zijn om de gehele huid te behandelen voor het totale effect. De term Fraxel raakt bekend maar welke Fraxel? We weten namelijk dat bepaalde golflengten een bepaald effect op het weefsel bereiken. Wat als je geen oppervlakkige huidvernieuwing maar alleen huidverstrakking nodig hebt of omgekeerd? Er is geen sprake van één Fraxel maar het komt erop aan welke golflengte gefraxeld wordt.

Die worden in alle maten en soorten geleverd. Wel duur hoor. Een laser apparaat kostte voorheen een slordige ton dus als je die ook in Fraxel modus wilt hebben, reken maar uit wat er voor prijskaartje aanhangt. Als je dan een beetje slim bent wil je niet één maar meerdere fraxel golflengtes hebben. Kortom, investeren in nieuwe apparatuur. Niet voordat je de potentiële behandelgroep verkent hebt. Oeps, de Alizonne kliniek ligt niet bepaald in het epi-centrum van ons land, dat maakt de spoeling dun. Maar toch, je wilt iedereen de beste behandeling bieden. Plotseling een totale pagina in een dagblad waar een collega bekend maakt als eerste te zijn begonnen met radiofrequentie voor cellulite en de Fraxel methode. Pardon? Kan hij niet tellen? Wij zijn al negen maanden hiermee bezig en niet één methode maar vier methodes op beide vlakken. Ja hij kan wel tellen, vooral op het vlak van marketing. Dit is inside informatie in het reilen en zeilen van een privé kliniek. Niet altijd gaat het om je kwaliteit en kunde, vaak gaat het om de manier hoe je dit naar buiten brengt. Het frappante aan deze zaak: zij stonden ermee in de krant en ik moest hun de informatie en kunde leveren. Dat is het leven in de privékliniek: marketing.

Natuurlijk hoop je reacties te krijgen of je column door lezers gewaardeerd wordt. Dit komt altijd uit een onverwachte hoek. Een medewerkster van onze kliniek werd in een restaurant benaderd met de vraag of ik haar werkgeefster was. Dit werd door haar bevestigd en de volgende reactie: “och arme, dat is wel een pinnig mens hé? Zal wel niet makkelijk zijn met zo een kat”. Hierop antwoordde mijn medewerkster dat ze nog nooit zo’n leuke baas gehad heeft en zich prima op haar plek voelde in onze praktijk. “Behind every gifted woman there is a rather talented cat”, daarop zullen we het maar houden.

2007-05 Veilig en vertrouwd

Een bekend gezondheids blad is een relatie aangegaan met een even bekende privé kliniek waarvan de uitwerking verlammend is. Als u een abonnement neemt dan krijgt u een spuitje Botox gratis.

Dat in discotheken het oog ook wat wil wordt kracht bijgezet door het verloten van een paar borsten.

In een veel gelezen dagblad staan advertenties waarin de behandeling van 2 regio’s met Botox voor de prijs van 1 worden aangeboden. Na een periode van fors tekeer gaan tegen de opkomst van privé klinieken, beginnen de reguliere ziekenhuizen in te zien dat ze daarmee het tij niet kunnen keren en dus starten zij óók een, aan het ziekenhuis verbonden, privé instelling.

Blijft u rustig afwachten want als deze trend zich voortzet zullen ze ook de prijzenslag in het aanbieden van behandelingen gaan volgen. Stel je voor twee nieuwe heupen voor de prijs van één.

Voor de consument en de zorgverzekeraar is dit financieel gezien misschien een prettige ontwikkeling, maar hoe weet u of de kwaliteit van de behandeling gewaarborgd is?

Wij gaan er in Nederland gemakshalve van uit dat medische instellingen veilig en vertrouwd zijn want wij hebben een Inspectie voor de Gezondheidszorg die hierop toeziet.

Deze Inspectie heeft een controlerende taak op de uitvoering van de wet op het medisch handelen. Er treedt echter een verschuiving op van medische behandelingen naar het niet medische en voor de overheid dus niet inspecteerbare werkveld. De Inspectie signaleert dit en meldt dat men dit zorgwekkend vindt. Welke actie er ondernomen dient te worden en welke grenzen er gesteld moeten worden, kan de Inspectie maar niet formuleren.

In Nederland wordt veel gedoogd in vergelijking met de ons omringende landen. In Frankrijk en België mogen laserbehandelingen of flitslichtbehandelingen alleen door artsen worden uitgevoerd. In Frankrijk mogen liposucties alleen worden uitgevoerd in een daarvoor aangewezen esthetisch centrum. In Nederland is dit bij de wet ook zo geregeld maar het wordt bij ons ‘wat ruimer genomen’. Als het dan eens mis gaat wordt het uitvoerig in de media gebracht en vervolgens meldt de Inspectie dat er weer een controlerende ronde langs de reeds bekende klinieken wordt gemaakt. De niet medische instellingen waarin ‘medische’ behandelingen worden aangeboden blijven uiteraard buiten deze controle. De Inspectie stelt zich op het standpunt dat zij uitsluitend de medische beroepsgroep dient te controleren en niet de uitvoering van medische behandelingen, door wie dan ook.

Het trieste bericht dat er een patiënte is overleden tijdens het uitvoeren van een liposuctie in een privé kliniek geeft weer een explosie aan advertenties van o.a. schoonheidsspecialistes die met mesotherapie (therapie beperkt tot de huid, de mesoderm) het onderhuidse! vetweefsel willen wegspuiten. Dit klinkt veilig en tenslotte bent u vertrouwd met uw schoonheidsspecialiste. Of er komt een arts in de salon behandelen die helaas op de dag dat u een complicatie heeft net in een ander deel van het land werkzaam is.

Het komt er op neer dat u altijd zelf moet blijven beoordelen wie bepaalde behandelingen kan en mag doen en in welke setting. En dat is niet eenvoudig. Ik zou zeggen slaap er gerust nog eens een nachtje over in uw eigen veilige en vertrouwde bed.

2007-04 S.O.S. op korte, midden en lange golf

Deze termen kennen we van de radio die ontwikkeld werd vanaf 1895.

S.O.S. staat voor “save our souls” en betekent in alle talen HELP.

Ja, we hebben het nog steeds over dagelijkse kost in een privé kliniek.

De radio mag niet aan in de ontvangstkamer, liever een voorspelbare muziek van een cd-tje, maar ‘help’ is een welkome term. Waarschijnlijk denkt u nu aan high-tech muzikale therapie maar het ligt ietsje anders. Er is een hele nieuwe methode in opmars om de huid te verbeteren en vetvolumes te verminderen door radiofrequentie. Iedereen denkt daarbij aan de radio en dat is het verschil tussen de onvoorspelbare blèrende uitzendingen en het prettige muziekje van een gekozen cd.

Radiofrequentie is een methode die al heel lang in de geneeskunde gebruikt wordt voor hartkamer fibrilleren en het dichtmaken van vaatjes etc. Nu heeft radiofrequentie ook een weg gevonden in de cosmetische geneeskunde.

Het heeft niets te maken met de radio die wij kennen maar met het uitzenden van wisselende elektromagnetische golven op een bepaalde frequentie, die voor gebruik binnen de geneeskunde is vastgesteld op waarden tussen de 2 en 40,68 MHz. Het blijkt dat door het gebruik van deze energievorm warmte in het weefsel opgewekt wordt en bij het bereiken van een bepaalde drempeltemperatuur reageren cellen met een voorspelbare actie . De doorbloeding wordt verhoogd, zuurstofaanvoer neemt toe en daardoor treedt er een cascade van groeiprocessen op. Hier komt het S.O.S. om de hoek kijken: door vervuiling, stress en andere oorzaken ontstaat er in cellen een tekort aan energieleveranciers en zuurstof, wat leidt tot stapeling van toxines, celveroudering en daardoor verminderd functioneren. De (huid)cellen zenden dan als het ware een noodsignaal uit. De radiofrequentie behandeling biedt hier de gevraagde hulp.

Als we het toch hebben over frequenties en energie dan wil ik ook de LED lichttherapie methode noemen. LED betekend Light Emitting Diode, een golflengte van licht die met een zeer lage energie en zonder warmteproductie wordt afgegeven. Er zijn verschillende kleuren licht die elk een eigen stimulatie of juist remming van bepaalde cellen veroorzaken. Het blauwe licht blijkt de bacterie die acné veroorzaakt, de Propionbacterie Acnes, te doden. In combinatie met de rode en infrarode lampen worden ontstekingen geremd en huidvernieuwende processen geactiveerd. Daarmee is ook acné eindelijk goed behandelbaar .

Deze lichttherapie is verder inzetbaar voor wondgenezing, littekenbehandeling, zwangerschapsstriemen, vitiligo, fijne lijntjes en rimpels naast algemene (gelaats)huid verbetering. Als aanvulling op behandelingen na laser resurfacing, mesotherapie, Botox en injectables, radiofrequentie of peelings kan de LED lichttherapie de resultaten duidelijk verbeteren. Het leuke van deze therapie is dat er nu eens geen risico’s of bijwerkingen optreden, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Het is een bewijs van de huidige trend binnen de cosmetische geneeskunde: door combinaties van verschillende behandelingen op zo min mogelijke beschadigende wijze toch een goed resultaat te verkrijgen.

Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk en blijven wat agressievere therapieën kun bestaansrecht houden maar indien u daar nog niet aan toe bent, kunt u gewoon met een brilletje op, een half uurtje onder de lamp van een muzikale uitzending genieten.

2007-03 Het feest is voorbij

Zo, we hebben het weer gehad, de carnaval is geleden en de schade wordt bekeken.

Welke schade? Overmatige intake van alcohol, verkeren in blauw van de rook staande lokalen, weinig slaap en tussendoor een vette hap?

Natuurlijk dient dit alles tot een ontstressen en socialiseren naast het in stand houden van een traditie. Maar als ik mijn medewerksters een dag na de carnaval zie binnenkomen denk ik meteen, oh,oh, microabrasie van de huid, zuurstof happen, huidboosters om de vrije radialen te neutraliseren, Alizonne LITE ! gedurende 2 weken om het gestapelde vet te verbruiken en het meidje is weer schoon.

Ik kan u dit natuurlijk ook aanbevelen maar daar gaat het niet om. In de afgelopen tijd bent u geconfronteerd met allerlei opschonende behandelingen voor de komende zomer en de vraag is dan wat heeft u echt nodig. Wat is er eigenlijk momenteel aan huid- en gezondheidsverbeterende stootkuren beschikbaar? Heel erg veel….. De vraag is of u er ook baat bij heeft zonder handen vol geld te moeten uit geven. Wat kunt u zelf doen?

Geheel kosteloos en vrijblijvend een advies waarvoor u normaal gesproken toch een uurtje consult bij mij moet afspreken. De alcohol intake heeft een zware belasting gevraagd van het ontgiftende vermogen van de lever. Iets op je lever hebben is een gezegde dat we allemaal als negatief ervaren en dat is een waarheid. Dus, opschonen is belangrijk. Drink minstens 2 liter schoon water per dag, neem multi vitaminen, vitamine E, C, alfa-liponzuur en Bromelaïne als sterkste anti-oxidanten die vrije radicalen neutraliseren. Eet vooral artisjokken, paddestoelen, brocoli, witlof, gember, knoflook, ananas, frambozen, zwarte bessen, rucola sla en gevogelte of orgaanvlees zoals lever en zwezerik. Drink een glaasje rode wijn per dag maar hou het daarbij. Dit zal het totale ontgiftingsproces van uw lichaam zeer ten goede komen. Vervolgens de schade aan uw gezichtshuid, veroorzaakt door rook, minder beschikbare zuurstof en make-up niet te vergeten.

Reinig de huid ’s morgens en ’s avonds met een cleanser zonder glycerol of andere vetten bevattend, breng een milde fruitzuur aan gedurende 15 minuten en was dit weer af met water. Vervolgens brengt u een vocht inbrengende crème aan waarin een vitamine C, E of andere huid en collageen stimulerende factor in zit.

Wat te doen met de extra ingenomen “vette” hap? Simpel, u bouwt gedurende 2 weken een strikt voedingplan in dat alleen bestaat uit alle soorten groenten, eiwitrijke maar vet arme bouwstoffen zoals vis, vlees of zuivel, maar laat alle koolhydraten en zetmelen zoals brood, crackers, aardappels, rijst, pasta en verdere ALCOHOL staan. Dit zet uw metabolisme aan tot verbruik van de reserve vetten. Het gaat hierbij niet om minder energetische intake maar om de leverancier van bouwstoffen. Ga niet over tot een voedingsprogramma van minder dan 1300 kilocalorieën dit leidt namelijk alleen tot een jo-jo effect als u weer uw “normale” voedingspatroon opneemt.

Om dit geheel van lichamelijk boost te ondersteunen raad ik u aan 3 keer per week minstens 3 kwartier een stevige wandeling te maken. Ik bedoel hiermee geen joggen tot zwetens toe maar fors doorstappen. Mocht dit voor u niet haalbaar zijn, kom eens bij mij langs of blijf rustig in een hoekje zitten, volgend jaar is er weer carnaval.

2007-02 Zorgverlening is niet “cool”

Vet. Voor de jeugd betekent dit “cool” . Maar vet heeft ook een negatieve betekenis. We willen er vanaf, op welke manier dan ook.

Een bekend dagblad maakt melding van de nieuwste methode tegen overgewicht: Ultrashape, “spectaculair afvallen met geluidsgolven”. In één behandeling gemiddeld zeven cm omvangvermindering en anderhalve liter vet verdwijnt. Allemaal zonder dat u er iets van voelt, u kunt gewoon na de behandeling de kroeg in. Dat is dus heel ‘cool”.

Om u uit de droom te helpen: de Ultrashape werkt met geluidsgolven die vetcellen leegmaken of oplossen. Uit een studie blijkt dat na 3 behandelingen bij 78,5 % van de cliënten drie cm in omvang verminderd is, 6 % heeft geen resultaat en bij 1,5 % is er zeven cm afname gemeten. Om aan te tonen dat het echt werkt wordt het gelijk gebleven gewicht voor en na de behandeling gemeld, waar is die anderhalve liter vet gebleven en waarop berust dan het afval effect? Misleidend dus. Het kwalijke aan de zaak is dat dit voorpagina nieuws is.

De methode is zeker interessant maar voor een hele kleine groep mensen, alleen die personen die een goed gewicht hebben maar zich storen aan een kleine vetophoping. Het is een behandeling die thuis hoort binnen de medisch cosmetische behandelingen voor contour vorming. De behandeling heeft helemaal niets van doen met afvallen, gewichtsreductie of gezondheidsverbetering. Gewichtsvermindering bereik je alleen door voeding aan te passen en meer te bewegen. Het fnuikende aan deze vorm van berichtgeving is dat juist die mensen erin tuinen die ongeschikt zijn voor de behandeling of waar het zelfs tot problemen kan leiden.

Dat is voor de aanbieder “spekkie voor zijn bekkie”, hij haalt een dieet uit de kast en smeert ze tevens de behandeling aan. Als verantwoord compleet pakket zullen we maar zeggen. Als het zo’n onzin is, waarom een gehele column er aan wijden? Om de volgende reden: ik wordt helemaal beroerd van deze manier van marketing. Overgewicht is een groot medisch probleem met ernstige gevolgen. Iedereen springt in met de ene wonder aanbieding na de andere en maakt overgewicht daarmee tot commercie.

De overheid subsidieert zich een faillissement aan voorlichting maar steekt geen stokje voor valse berichtgevingen. Dat hoort toch ook tot juiste voorlichting?

Er wordt een publieke mening gekweekt dat als je contouren behandelt, je ook afvalt terwijl dat klinkklare onzin is. Ten eerste zullen vrijgemaakte of overtollig ingenomen vetten zich elders stapelen, ten tweede gaat men gewoon door met een ongezonde levenstijl want je kunt je af en toe laten “bij-shapen”. Weinig mensen hebben in de gaten dat het een lokkertje is voor een dieet behandeling maar dan wel met de package deal van een zeer dure “shape” behandeling die aan het eigenlijke resultaat minimaal bijdraagt.

Waarom zo geagiteerd? Heb ik er last van omdat onze kliniek een contour vormende gewichtsreductie behandeling aanbiedt? Nee, het is geen broodnijd. Wij voeren een medische behandeling uit die leidt tot wel meer dan vijftig cm omvang vermindering, de gehele lichaamscontouren behandelen in plaats van één locatie en streven naar een gezonde lifestyle waarbij voeding, beweging en zelf verantwoordelijk een grote rol spelen. We houden gezonde mensen gezond, risico personen worden behandeld, maar staan niet met grote letters op de voorpagina met misleidende advertenties. Dat irriteert niet alleen mij maar ook andere zorgverleners die zich daarom zorgen maken terwijl ze die moeten verlenen.

2007-01 Medisch en vleugellam

Medisch, je komt het woord steeds vaker tegen. Kennelijk staat het ergens voor. Voor vakmanschap en vertrouwen? Dat is logisch, want medisch betekent: behorend tot, in verband staand met, de geneeskunde. Geneeskunde is een vakgebied dat zich richt op het functioneren van de cel, van weefsel, van organen en orgaansystemen en de invloed die ziektes of afwijkingen hierin hebben op het menselijk functioneren, zowel fysiek als psychisch. Mensen die zich bekwaamd hebben in dit vakgebied worden arts of geneesheer genoemd.

Nou, dan begrijp je meteen waar dit vertrouwen vandaan komt. Arts wordt je immers niet zomaar, daar heb je al gauw acht jaar voor gestudeerd en als je een beetje bij wilt blijven in de ontwikkelingen ben je voor de rest van je leven bezig met studie, congressen en workshops.

Wanneer we de hedendaagse reclame uitingen eens onder de loep leggen dan zien we het woord medisch erg vaak terugkeren. Vooral door niet-medici wordt dit sausje van vertrouwen over de door hen aangeboden behandeling gegoten. Dit komt vooral voor bij afslankmethodes en dieetproducten. Een van de meest gebruikte methoden is om te vermelden dat de behandeling medisch onderbouwd is. Bij nader onderzoek blijkt dat de aangeboden methode ooit door een arts is ontwikkeld en vervolgens door een commercieel bedrijf in de markt gezet wordt, zonder dat daar nog een arts aan te pas komt.

Ook een groeiend aantal schoonheidsspecialistes flirt meer en meer met het woord medisch, teneinde aan te tonen dat hun behandeling toch écht heel erg verantwoord is. Je vraagt je af waarom. Wanneer je een goed opgeleide schoonheidsspecialist bent, dan is het voor iedereen toch duidelijk dat je goed bent in wat tot je vakgebied behoort? Daar zit hem dus de kneep. Wanneer de schoonheidsspecialist zich buiten haar vakgebied begeeft, dan dient benadrukt te worden dat de aangeboden behandeling verantwoord is. En welk woord leent zich hier beter voor dan het woord medisch? Zo zien we advertenties waarin wordt aangegeven dat men de behandeling uitvoert met een medische laser. Men doelt daarbij op de Klasse 4 lasers, die een dermate hoog vermogen en beschadigende weefselinvloed hebben dat de bediening hiervan uitsluitend door of onder directe supervisie van een medicus moet plaats vinden.

De grote vraag die overblijft is, of de consument zo eenvoudig te misleiden is. Tot op heden lijkt deze vraag met ja beantwoord te moeten worden. Men laat zich door niet medici met medische lasers behandelen, met (medicinale) stoffen inspuiten en zelfs een ‘medisch onderbouwde’ afslankmethode vindt gretig aftrek, terwijl er geen medicus aan te pas komt.

De gevolgen van ondeskundig gebruik van medische apparatuur en methoden worden zo hier en daar wel zichtbaar. Zo was een huisarts niet zo blij met een patiënt, die a.g.v bij een schoonheidsspecialiste gevolgde afslankmethode, bij hem op het spreekuur verscheen met een bloedsuikerwaarde van 1,7( normaal 4,5). Ook de krampen veroorzaakt door een extreem laag kaliumgehalte vond hij niet grappig.

Ik word niet moedeloos als ik deze zaken bij de Inspectie voor Volksgezondheid bespreek, maar het antwoord dat ik wel een erg witte raaf ben maakt ook mij vleugellam.

2006-11 Vullen is een vak apart

Als je vroeger na schooltijd wat wilde bijverdienen kon je bij de plaatselijke supermarkt als vakkenvuller aan de bak. Geen spannende of gewilde job. Aanzien kreeg je er niet mee maar het leverde wel genoeg op voor je weekend uitgaven of die nieuwe spijkerbroek. Tegenwoordig wil iedereen dit bijbaantje hebben want het vullen is een vak geworden.

Al meer dan 20 jaar wordt er door artsen verschillende materialen gebruikt om rimpels op te vullen en daar kraaide geen haan naar. Daarin is verandering gekomen en dat is interessant.

Zoals ik al in een eerdere column heb geschreven bepaalt de vraag de marktwerking. Zo is dat ook op het vlak van de rimpelbehandeling. Momenteel is er een explosief aanbod van behandelingen door iedereen. Dit heeft mede geleidt tot een verminderde vraag naar operatieve behandelingen ter verstrakking van de gelaatshuid.

Dan komt er een moment dat de plastische chirurgie vindt dat rimpelbehandeling eigenlijk tot hun vakgebied behoort en start een campagne tegen andere, niet tot hun specialisatie behorende medische collega’s, die rimpelbehandelingen uitoefenen met inspuitingen.

Er worden gegevens verzameld over complicaties en resultaten, voorbijgaand aan de complicaties veroorzaakt door eigen geledingen, wat moet leiden tot een Kameruitspraak dat dit niet meer kan.

Daarbij wordt dan een onderscheid gemaakt tussen de blijvende materialen en de, door het lichaam, afbreekbare materialen. Dit is op zich al onzin omdat beide materialen tot complicaties kunnen leiden waar geen enkele cliënt of arts blij mee is.

Ik ben een grote voorstander van controle en regelgeving aangaande rimpelinspuitingen, maar de oorlog spits zich toe op een onderlinge strijd tussen medici. Wat iedereen daarbij negeert is de grote groep van schoonheidsspecialisten die ook rimpelbehandelingen met inspuitingen uitvoert.

Voor de goede orde vermeld ik hierbij artikel 36 uit de wet BIG: behandelingen enkel voorbehouden aan artsen. Het zijn er maar dertien waaronder het geven van injecties, waarbij geen verdere specificatie aangebracht is aangaande de diepte van de injectie of de toegediende stof, het betreft puur de handeling zelf.

Als we het betrekken op de mesotherapie mag zelfs een schoonheidsspecialiste dit uitvoeren. Verwoord door een woordvoerder van WVS is dit toegestaan omdat het enkel wat homeopathische middelen en vitaminen betreft. Daarmee compleet voorbijgaande aan de aan medici voorbehouden handeling, nl het injecteren.

Soms krijg ik het idee dat je als arts beter je bul aan de bomen kunt hangen en gewoon je gang moet gaan als niet arts zijnde. Er is immers niemand van overheidswege die op deze behandelaars toezicht houdt. De inspectie voor volksgezondheid zegt deze beroepsgroep niet tot haar controle te rekenen. Een woordvoerder geeft zomaar een behandeling, die bij wet geregeld is, vrij. Dus waar gaat het eigenlijk allemaal over.

Met een paar advertenties in wat damesblaadjes denkt de inspectie het publiek wel op te hoogte te kunnen stellen van de risico`s van permanente fillers en andere inspuitingen.

Dan heb je als cliënt mooi pech gehad als je alleen je vakbladen leest om je vrije tijd te vullen.

2006-10 Medisch

Medisch, je komt het woord steeds vaker tegen. Kennelijk staat het ergens voor. Voor vakmanschap en vertrouwen. Dat is logisch, want medisch betekent letterlijk: behorend tot, in verband staand met de geneeskunde. Geneeskunde is een vakgebied dat zich richt op het functioneren van de cel, van weefsel, van organen en orgaansystemen en de invloed die ziektes of afwijkingen hierin hebben op het menselijk functioneren, zowel fysiek als psychisch. In de geneeskunde wordt gestreefd naar het herstellen van de gezonde toestand, het verzachten van symptomen of het voorkomen (preventie) van (ergere) pathologie. Mensen die zich bekwaamd hebben in dit vakgebied worden arts of geneesheer genoemd.

Nou, dan begrijp je meteen waar dit vertrouwen vandaan komt. Arts wordt je immers niet zomaar, daar heb je al gauw zes jaar voor gestudeerd en als je een beetje bij wilt blijven in de ontwikkelingen op medisch gebied ben je voor de rest van je leven bezig met studie, congressen en workshops.

Wanneer we de hedendaagse reclame uitingen eens onder de loep leggen dan zien we het woord medisch tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt wordt. Met name te onpas door niet-medici die een sausje van vertrouwen over de door hen aangeboden behandeling willen gieten. Een van de meest gebruikte methoden is om te vermelden dat de behandeling medisch onderbouwd is. Dit komt met name voor bij diverse afslankmethodes en dieetproducten. Bij nader onderzoek blijkt dat de aangeboden methode ooit door een arts is ontwikkeld en vervolgens door een commercieel bedrijf in de markt gezet wordt, zonder dat daar nog een arts aan te pas komt. Die artsen zijn namelijk maar lastig en bovendien zijn ze duur. Dus die kun je er beter uit laten.

Een wat specifieker voorbeeld zien we in de reclame uitingen van een gewichtskliniek. Ten eerste suggereert het gebruik van het woord kliniek de betrokkenheid van medici. Daarnaast wordt in de advertentie steevast een aesculaap getoond en vermeld de tekst dat het gaat om een behandeling die “medisch verantwoord” is. Navraag bij deze ‘kliniek’ wijst uit dat er geen arts aan verbonden is. We kunnen dus stellen dat dit regelrechte misleiding is.

Ook een groeiend aantal schoonheidsspecialistes flirt meer en meer met het woord medisch, teneinde aan te tonen dat hun behandeling toch écht heel erg verantwoord is. Je vraagt je af waarom. Wanneer je een goed opgeleid schoonheidsspecialist bent, dan is het voor iedereen toch duidelijk dat je goed bent in wat tot je vakgebied behoort? Daar zit hem dus de kneep. Wanneer de schoonheidsspecialist zich buiten haar vakgebied begeeft, dan dient benadrukt te worden dat de aangeboden behandeling op een verantwoorde wijze wordt uitgevoerd. En welk woord leent zich hier beter voor dan het woord medisch? Zo zien we advertenties waarin wordt aangegeven dat men de behandeling uitvoert met een medische laser. Men doelt daarbij op de Klasse 4 lasers, die een dermate hoog vermogen hebben en waar ondeskundig gebruik zoveel schade kan aanbrengen dat de bediening hiervan uitsluitend door of onder directe supervisie van een medicus dient plaats te vinden.

Vele producenten en distributeurs van medische instrumenten hebben de laatste jaren de markt zien exploderen en zijn, onder druk van de concurrentie nieuwe afzetmogelijkheden gaan zoeken. Alle artsen waren immers al voorzien en de markt van schoonheidsspecialistes is vele malen groter. Zolang de overheid besluiteloos blijft toezien op deze ontwikkeling, zal deze trent zich nog wel even voortzetten en blijven wij bestookt worden door reclame uitingen waarin de term medisch verder aan waarde zal verliezen.

De grote vraag die overblijft is, of de consument zo eenvoudig te misleiden is. Tot op heden lijkt deze vraag met ja beantwoord te kunnen worden. Men laat zich door niet medici met medische lasers behandelen, met (medicinale) stoffen inspuiten en zelfs een ‘medisch onderbouwde’ afslankmethode vindt gretig aftrek, terwijl er geen medicus aan te pas komt. Je gaat je afvragen of het grootste bezit dat een mens heeft, zijn gezondheid, niet ernstig aan devaluatie onderhevig is.

De gevolgen van ondeskundig gebruik van medische apparatuur en methoden worden zo hier en daar wel zichtbaar. Zo was een huisarts niet zo blij met een patiënt, die als gevolg van een bij een schoonheidsspecialiste gevolgde afslankmethode bij hem op het spreekuur verscheen met een bloedsuikerwaarde van 1.7. Het is niet te hopen dat er eerst slachtoffers moeten vallen voordat de overheid wakker wordt.

2006-07 Zelfs nederlands kan een vreemde taal zijn

De zomer breekt aan en dat betekent voor velen een vakantie in het buitenland. Uitrusten, rondslenteren op lokale marktjes en natuurlijk hoort lekker eten daar ook bij.

Vreemd eigenlijk want de betekenis van het woord vakantie is volgens het Kramers Groot Woordenboek: rusttijd, verlof, vrijaf van school of werk, opschorting van werkzaamheden of gedurende enige tijd ter ontspanning naar een bepaalde plaats gaan. Het (over)nuttigen van voedsel komt daar niet in voor terwijl iedereen die een aantal kilo’s is aangekomen dit aan de vakantie toeschrijft.

Op een buitenlands menu staan vaak gerechten die wij niet kennen en waarvan de omschrijving al helemaal abacadabra is. Wie kan een Turks, Frans, Spaans, of Italiaans menu ontcijferen? Wat we vaak doen is naar de kaart wijzen en ons vervolgens laten verrassen.

Dit levert een ontdekkingsreis op met toppers en soms resulteert het in debacles die we wegpoetsen met een groot dessert, “no harm done” en we schrijven het toe aan de taal niet machtig zijn.

Maar met regelmaat kom ik in de praktijk cliënten tegen die deze onbegrijpelijke taal ook in een cosmetische kliniek hebben ondervonden en dat is zuur. Zo was er een mevrouw die graag haar overtollig vel van de hals en kin verwijderd wilde hebben en zich wendde tot een collega. De uitkomst werd een lipostructure van de onderste gelaatshelft ( vetvulling van de wangen en kaaklijn). Mevrouw was in de veronderstelling dat dit de benaming was voor de correctie die zij wilde en ging vervolgens voor behandeling naar betreffend instituut. Groot was haar schrik toen ze wakker werd en merkte dat haar gezicht een nogal bolle vorm had maar dat het vel nog steeds onder haar kin aanwezig was. Echter zij had wel haar toestemming verleent voor deze ingreep in de veronderstelling dat dit de benaming was voor haar probleem: namelijk verwijdering van overtollige huid onder de kin. Een andere mevrouw die graag de rimpels op de bovenlip wilde laten behandelen vertelde dat ze daarvoor al eens een laserbehandeling had ondergaan. Tijdens het consult bleek dat zij een reeks intense pulsed light (IPL) behandelingen had gehad ter verwijdering van haren op de bovenlip. Vervolgens mevrouw X die komt voor haar eerste couperose behandeling middels IPL na een intake gesprek waarin alles goed is uitgelegd. Tijdens de behandeling vraagt ze wanneer de hechtingen verwijderd worden. Haar vriendinnen hadden ook vaatjes laten verwijderen maar dan op hun benen bij de dermatoloog. Hieruit mag je opmaken dat ook al wordt er in het Nederlands een uitleg van een medische behandeling gegeven, dit nog niet betekent dat we allemaal dezelfde begrijpelijke taal spreken.

De taalverwarring van liposculpture komt hier goed van pas. “Lipo” is de Latijnse naam voor vet en “structure” de engelse benaming voor vorming. Het betekent dus niets meer dan de (ver)vorming van vetweefsel. Dit kan op een chirurgische invasieve wijze gebeuren door b.v. het wegzuigen van vetweefsel maar ook op een niet-invasieve wijze waarbij zonder letsel het vetweefsel verminderd wordt door laagfrequente ultrasound of zelfs een dieet dat vet weefsel kan verminderen. Softliposculpture is een vaak verwoordde term die dan insinueert dat het een “zachtere”methode of is een methode die gebruikt maakt van dunnere zuigbuisjes. Onzin, zoals de vakantie geen verklaring is om in gewicht toe te nemen blijft vet weg zuigen een liposuctie ongeacht de dikte van de zuigbuisjes.

2006-06 Marktwerking is mode

Laatst stond ik in de rij voor een incheckbalie. Om mij heen stonden veel jonge meiden met een outfit volgens de laatste mode. U kent dat wel, een lage heupbroek die strak onder de navel zit en liefst nog een riem met een grote opvallende gesp.

Het viel mij op dat er bij de meeste dames een klein vetstrookje over de broekrand helde: aha, dat wordt de nieuwe vraag naar vetverwijdering op lovehandles en onderbuik. Door het dragen van deze te strakke en te laag zittende broeken wordt de huid tegen de onderlaag geperst, het daar behorende onderhuidse vetweefsel wordt naar boven gestuwd en zet zich vast als een kussentje.

Omdat ik werk in een kliniek die zich o.a. gespecialiseerd heeft in contourvormende gewichtscorrectie zie ik vooral de grotere maten. Ik zie onze cliënten veranderen en gaande weg hun kleding. Ook zij wandelen op een gegeven moment binnen met de inmiddels bekende heupbroek en de daarop volgende, aan mij gestelde, vraag naar…..

Daar ligt voor mij de verbazing; we worden met zijn allen zwaarder en langer, daar zijn ettelijke onderzoeken aan gewijd. Hoe is het mogelijk dat er nagedacht wordt over het verplicht aanschaffen van bredere operatie tafels, bredere toegangspoorten bij de metro, minimaal verplichte afmetingen van zitruimten etc terwijl de mode zich in omgekeerde richting begeeft?

Laten we wel wezen, naaktheid en minimalistische truitjes sieren maar enkelingen. Hoe kan de mode zich dan toch zo irreëel opdringen? Omdat we het kopen….

Marktwerking is gericht op vraag en aanbod. Je merkt dat als er een nieuwe winkel in het dorp wordt geopend, super is het aanbod van kaasjes en lekkere exotische hapjes. Dan heb je een feestje gepland en de inkooplijst zit al in je hoofd. Kom je in de nieuwe supermarkt en alles wat je hebt bedacht is uit het assortiment verdwenen. Op je vraag waar al dat heerlijks gebleven is antwoordt de manager dat er geen vraag naar was. Kortom wij bepalen dus zelf de mode.

In mijn kliniek werkt een team van 21 heldere mensen die oog voor esthetiek hebben en 1 daarvan komt mij opgelucht vertellen dat de heupbroeken, waar zij niet in past, passé zijn. Haar blik is mij iets te opportunistisch maar de verklaring volgt snel. Het worden nu kniebroeken! Ik snap er niets van maar de link wordt snel duidelijk, de vraag naar behandeling van “flubberknieën”, laserontharing en verwijdering van zichtbare vaatjes op de onderbenen zal ongetwijfeld toenemen. Helemaal overtuigd en happy met het feit dat we toch een trendvolgend vak uitoefenen en dus dit veldonderzoek gehonoreerd moet worden taait ze af. Ik zit nog enigszins overrompeld achter mijn bureau.

De cosmetische geneeskunde is een zich snel ontwikkelend vakgebied. U vraagt, wij bieden.

In een stroomversnelling komen er nu niet-invasieve technieken op de markt die m.b.v. radiofrequentie of infrarood licht onderhuids collageen verwarmen en daardoor de huid verstrakken. De vraag naar facelifts zal hierdoor verminderen en dat is weer aanleiding voor een hoop tumult tussen voor en tegenstanders. Ook hier is sprake van marktwerking.

Geschreven in Zuid-Frankrijk achter het laptopje, een glaasje rosé naast mij, vóór mij mensen met een niet-perfect lichaam, happy dobberend in het zwembad, waaronder ik.

2006-05 In het land der blinden

De Consumentenbond test keukenapparatuur en stofzuigers die dan, of niet, als beste uit de bus komen. Ik heb ook een door de Consumentenbond als beste geteste magnetron, inclusief een 12-talige handleiding, maar het kreng was na 3 maanden kapot. De Consumentenbond matigt zich kennis van zaken aan op alle terreinen en richt zich nu op de privé klinieken. Als zodanig ontving ik een enquête over rimpelinspuitingen. Ja, dit is een beschrijving van de dagelijkse gang van zaken in een privé kliniek.

Of we maar even alle gebruikte producten, uitsluitingen, rapporten en vooral prijzen willen invullen op A4 formaat, dat past namelijk zo goed in de hokjesgeest van de onderzoekers. Vreemd dat alléén klinieken benaderd werden en niet de rondrijdende artsen die langs schoonheidssalons gaan. Waarschijnlijk kunnen die niet voldoende hokjes vullen.

Enige jaren geleden werden wij ook al eens geconfronteerd met de Consumentenbond. Wat bleek, wij kwamen als opvallendste uit de bus: Alizonne zou gezegd hebben dat liposuctie de beste manier was om af te vallen. Klik even op onze website en lees de info over de behandeling voor overgewicht. Dat had de Consumentenbond ook kunnen doen maar die kwam niet verder dan liposculpture = liposuctie.

Er wordt alleen gekeken naar ingeleverde rapporten en certificaten, compleet voorbijgaande aan de vaardigheden van de behandelaar. Die zijn immers niet te vervatten in een A4tje, daarvoor moet je op locatie bezoek.

Mijn oog viel op hun onderzoek naar ooglaser klinieken. Nu was ik zelf ook van het kippige soort en heb mij dus, volgens de Consumentenbond, laten belaseren. Ik ben namelijk in een REDELIJKE kliniek behandeld. Oeps, toch even lezen. Wat is er dan zo redelijk aan de kliniek van mijn refractie chirurg? Waaraan ontbreekt het hun om niet tot de zeer goede klinieken te behoren? Voorafgaand aan een informatief consult en “traps”gewijs onderzoek heb ik een uitgebreide brochure ontvangen met alle gewenste informatie. Ook heb ik bedenktijd gehad om tot een weloverwogen beslissing te komen. Ik heb toestemmingsformulieren ondertekend; geen probleem want ik las dezelfde beschrijving van voor- en nadelen die met mij besproken waren tijdens het consult. Na de ingreep heb ik overnacht in een prettig hotel in het dorp omdat de specialist mij de volgende dag wilde zien. Na enige wazige uurtjes, 2 glaasjes wijn en een lekker dineetje zag ik de wereld door geheel andere ogen. De controle de volgende dag bevestigde mijn vooruitziende blik: alles was zoals het moest zijn.

Ik wacht met een onprettig voorgevoel de publicatie van het onderzoek rimpelinspuitingen af. Natuurlijk hadden we ook medewerking kunnen weigeren, maar dan sta je zo wie zo in het negatief uitgelichte kadertje. Het probleem is dat de Consumentenbond een machtpositie inneemt en daarmee druk uitoefent. Doe je niet mee dan weet je waar je beschreven wordt, doe je wel mee dan ben je overgeleverd aan hun interpretatie. Is de lading certificaten en ingeleverde rapporten een garantie voor een goed resultaat? Misschien wel voor keukenapparatuur maar niet voor medische behandelingen waar nog altijd de handen van de kunstenaar het werk verrichten. Oogkleppen leiden tot beperkt gezichtsveld.

2006-04 Dubbel gebakken graag…..

Er is de laatste tijd veel veranderd in de gezondheidszorg, de verzekeringen zijn gewijzigd, huisartsen worden bedolven onder nieuwe reglementen, specialisten controles worden volgens nieuwe DBC modellen berekend en dat geeft soms rare uitkomsten.

Mede daardoor zien we in onze privé kliniek een verschuiving optreden in de vraag naar bepaalde behandelingen.

Voorheen behandelde de huisarts wratten met stikstof, maar dat wordt nu niet meer gedaan.

Wij krijgen dus regelmatig ouders met een “wrattenkind” die we dan behandelen door de wrat met een CO2 laser te verdampen. Zo ook een dappere jonge knul die wratten op zijn handpalmen had. Kranig ondergaat hij de verdoving en de rest is eigenlijk kinderspel. De wratten zijn weg, de wondjes verbonden en hij vraag mij; “kan ik nu nog een muis vasthouden?” Ik antwoord hem dat dit geen probleem is maar dat hij moet oppassen dat het muisje niet aan de wondjes kan likken. Hij kijkt mij aan alsof ik van Mars kom. Nu kom ik van Venus en begrijp zijn verbazing niet. Hij bedoelde dus niet een lief schattig klein knuffeldiertje maar een computermuis.

Er is een nieuw tijdperk aangebroken op het gebied van de huid en rimpel behandeling.

10 jaar geleden kwam de CO2 laser in de belangstelling en kort daarna de Erbium laser. Beide technieken verdampen de huid, waarop een genezingsperiode volgt die enigszins sociaal beperkend is. De Intense Pulsed Light oftewel flitslichttherapie kan ook huidverbetering geven zonder huidwondjes en dat leek al een hele verbetering. Echter de laatste 2 jaar zijn er allerlei technieken bijgekomen zoals de Thermage, Fraxel, Plasma huidverdamping, Titan en de mesotherapie. Heel erg spannend, het zijn interessante en niet invasieve behandelingen waarvan je het verschil en de indicatie echter goed moet kunnen uitleggen aan je cliënten.

Ga er maar aan staan een verklaring te geven voor het gebruik van radiofrequentie voor huidverbetering of dat de combinatie van sterke koeling en lichtverhitting een verstrakking van de huid geeft. Waarom voor de ene persoon een inspuiting voldoende is voor het vullen van huidrimpels en een ander hiervoor een Fraxel behandeling nodig heeft.

Deze ontwikkeling houd ook in dat je als kliniek niet uit de voeten kunt met één bepaalde techniek maar dat je meerdere apparaten moet aanschaffen om de beste behandeling te kunnen bieden. Andersom betekent dit ook dat al deze technieken een ervaringscurve en grondige toepassingskennis vragen, hoe verfijnder de techniek hoe smaller het toepassingsgebied is en hoe eerder complicaties kunnen optreden. Mevrouw A heeft bijvoorbeeld een gecombineerde lichtbehandeling ondergaan op de bovenkant van haar handen. Bleek later dat er toch een forse pigment reactie was opgetreden die resulteerde in een blaar en vervelling van de huidlaag. Dat zijn vervelende dingen die je het liefst voorkomt.

Verschil in vakjargon heb ik al eens eerder in deze column aangehaald maar deze wil ik u niet onthouden. Mevrouw A. maakt telefonisch een afspraak voor een herhalingsbehandeling van vlekken op de handrug. Ze was erg tevreden over het resultaat en vermeldde daarbij dat ze ook deze keer graag dubbel gebakken wil.

2006-03 APK voor de mens

Op een ochtend kwam onze kliniekmanager hevig ontstemd het pand binnen: ze had weer een sommatie gekregen haar auto voor de APK te laten keuren. “Waarom moet die auto elke keer gekeurd en versleuteld worden om weer gezond verklaard te worden? Wij hoeven toch ook niet elke keer door een keuring of gezondheids check om over straat te lopen?”

En daarmee had ze de spijker op de kop geslagen. Nee, wij hoeven dat niet maar de vraag is of we het niet zouden willen. Die auto gaat regelmatig voor controle van oliepeil, bandenspanning, accu etc en voor de veiligheid en garantie laten we dit doen bij een erkende BOVAG garage.

Waarom niet een jaarlijkse check-up voor onszelf? Tenslotte hebben we één verpakking en daar moeten we het een levenlang mee doen.

Zowel het interieur als het exterieur dragen bij aan onze gezondheid. We worden ouder, maar zijn wel afhankelijk van het goed functioneren van onze organen. Het feit is dat we leven op het produceren van hormonen door onze klieren en onze organen. Naarmate de functies van deze weefsels afnemen worden wij ouder en krijgen gebreken. De vraag is of je daartegen wat kunt ondernemen. Ja, dat kan. Elke lichaamscel neemt stoffen op, maakt een verbrandingsproces door en produceert weer afvalstoffen. Deze stoffen, de vrije radicalen, zijn schadelijk en veroorzaken een oxidatieve stress in het lichaam. Die stoffen beschadigen onze cellen waardoor ze afsterven. We hebben een heel scala aan neutraliserende stoffen, de vitamines en enzymen die vrije radicalen binden. Helaas is er door de kwaliteit van onze voeding, levenstijl, stress etc een overproductie van vrije radicalen waardoor de voorraad “blussers” snel uitput. U kunt deze oxidatieve stress in het lichaam laten meten en aan de hand daarvan vast stellen welke vitaminen en supplementen u nodig heeft om dit neutralisatieproces te ondersteunen. Zoals het oliepeil van uw auto essentieel is voor het functioneren van de motor is dat in uw lichaam niet anders. Het vetzuurprofiel is één van de meest belangrijke dragers van het cel functioneren. Iedereen leest tegenwoordig over Omega-3 vetzuren, de visolie, maar daarbinnen zit een grote diversiteit en die is voor ieder mens uniek. Deze testen vallen binnen de preventieve geneeskunde en omvatten een breed assortiment. Vermoeidheid, huidproblemen, slapeloosheid, “ ik voel me niet zo fit”, allemaal zaken die we toeschrijven aan de dagelijkse drukte, kunnen duidelijk in kaart gebracht worden.

Het exterieur is natuurlijk een open deur in vergelijking met de APK keuring.

De lak: ziet uw huid er gezond uit of is het tijd voor een mesotherapie of mesoglow?

De bandenspanning: zit u lekker in uw vel of wordt de huid slapper en is endermologie de juiste stap voor de komende zomer? Begint u hamsterwangen te zien of rimpelvorming en denkt u na over een inspuiting?

De zomer komt eraan en Mevrouw X heeft gelezen dat haar vetophoping op de buik met de “vetweg spuit” snel verwijderd kan worden. Helaas weegt zij 105 kg en zit het overtollige vet niet alleen op haar buik. Verbaasd kijkt ze mij aan als ik haar een gewichtsvermindering voorstel, met die injectie behandeling gaat het toch ook weg?

Er wordt zoveel in advertenties geschreven over snelle pijnloze wonderflits behandelingen waarbij u glad, strak en rimpelloos door het leven gaat, ik kan mij niet voorstellen dat u dat allemaal klakkeloos gelooft.