skip to Main Content

Schoonheid is onderscheidend

Bij discriminatie denk je eerder aan huidskleur en man-vrouw verschillen. Maar het blijkt dat schoonheid ook meespeelt in sociaaleconomische discriminatie.

In een Amerikaans onderzoek is schoonheid in 5 klassen verdeeld. Klasse 1 is lelijk, klasse 3 gemiddeld passend bij de leeftijd en klasse 5 is uitzonderlijk mooi. Nu blijkt dat mensen, behorende tot klasse 5, tijdens hun arbeidsleven gemiddeld 230.000 dollar meer verdienen dan klasse 1. Deze mensen hebben een hoger startsalaris, maken sneller promotie en hypotheek leningen worden aan hun makkelijker toegezegd dan aan mensen met een gelijk salaris maar met een minder mooi uiterlijk.

De gevleugelde uitspraak “als je haar maar goed zit” berust dus op een waarheid. Dat is lastig als je kaal bent want er is ook een studie gedaan naar de mogelijke mate van verbetering van je uiterlijk. Op een schaal van 5 is gemiddeld maar 1 stap in de goede richting mogelijk. De punten wordt door de omgeving toegekend. Geen wonder dat in Amerika vorig jaar 400 miljard dollar in de beauty industrie is omgezet. Het betreft wel alle huidverzorgingsproducten, shampoos, gelnagels, hair extensions, cosmetische behandelingen en plastische chirurgie. Van elke dollar die iemand hieraan spendeert is de werkelijke winst maar vergelijkbaar met 5 cent. In tegenstelling tot wat wij dachten heeft een slechte economie juist een positieve invloed op dit bestedingsgedrag.

Op zich sluit dit aan bij de eerste studie die aantoont dat “mooi zijn” zich terug betaald. Er vindt wel een verschuiving plaats naar minder ingrijpende en goedkopere behandelingen. Om dit budget aan beauty te kunnen besteden moet het ook verdiend worden. Dus 2 weken uit de roulatie na een volledige facelift past niet in dit plaatje. Ook speelt mee dat deze verworven schoonheid van iemand zelf moet zijn en niet door de omgeving als “gemaakt” mag worden herkend.

De ontwikkeling van minimaal invasieve ingrepen, zonder littekens en met een sociaal acceptabel en natuurlijk effect, gaat dus hard. Een voorbeeld is de Ulthera voor huidverstrakking maar ook de Silhouette Soft lift wint letterlijk meer terrein. Voor het gelaat was de draadjeslift al een tijdje op de markt maar is nu ook voor de hals beschikbaar. Juist de hals toont de leeftijd en plooivorming of verslapping kon enkel serieus aangepakt worden met een chirurgische lift. Onder lokale verdoving worden oplosbare hechtdraadjes met kleine knoopjes, waar minuscule korrels polymelkzuur om heen zitten, via een dunne naald onder de huid geplaatst. Hierdoor wordt de huid als het ware in elkaar geregen. De hechtdraad lost op en de polymelkzuur korrels stimuleren gedurende maanden de aanmaak van collageen. De lift is direct zichtbaar en voldoet aan de huidige eis “sociaal onzichtbaar”.

Of dit u in Nederland een treetje hoger op de ladder naar succes brengt weet ik niet, maar in Amerika hangt men vol in de touwen.

ALIZONNE NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang:

– De laatste ontwikkelingen bij Alizonne
– Gezondheids- en beautytips
– Speciaal geselecteerde aanbiedingen voor jou

Back To Top