skip to Main Content

‘Ik heb er een tijdje echt af gelegen. Ik kon niets meer’

Van vette hap tot haute cuisine, en van in een wip op tafel tot urenlang boven de pannen: een dag niet lekker gegeten is een dag niet geleefd. In de rubriek ‘Aan tafel met’ delen we vermakelijke verhalen over eten – inclusief een recept om je vingers bij af te likken.

Ha Claudia, hoe gaat het met je? Je hebt een nieuwe theatershow, las ik.
“Ja, heerlijk. Ik ben alweer een tijdje in het land aan het spelen, en 6 maart gaat mijn voorstelling Wat als in première in Carré. We hebben net twee extra speeldagen toegevoegd. De kaartverkoop gaat heel hard.”

Had je na de oudejaarsconference van 2022 een time-out genomen?
“Nou, het was wel meer dan een time-out. Ik heb er echt een tijdje helemaal af gelegen. Jarenlang veel te hard gewerkt, altijd maar doorgebeukt, en ineens liep de emmer volledig over. Ik kon niks meer. Zelfs niet meer ontspannen.” 

Hoe ben je er weer bovenop gekomen?
“Aanvankelijk kocht ik Lego voor volwassenen, omdat er mensen waren die zeiden dat je daar zo van opknapt. Ik vond er geen zak aan. Wat mij uiteindelijk echt heeft geholpen, waren twee dingen: wandelen en broodbakken.”

Met een broodmachine?
“Nee, het echte handwerk met levend gist, verschillende soorten meel en serieus kneden. En ik kan je vertellen: niks is zo vervullend als een zelfgebakken brood op tafel zetten.” 

En die geur in huis.
“Ik vind het heel contemplatief om te doen. In het begin ging ik ook enorm Heel Holland Bakt nadoen. Als een deeg mislukte, gooide ik het gewoon weg en begon ik opnieuw. Dat was mentaal heel goed voor mij. Dat iets gewoon mocht mislukken en dat dat niet erg was.

Mijn hele leven heb ik altijd dingen gedaan waar ik iets aan had en kon gebruiken voor mijn voorstellingen. Een instrument leren spelen, intensief sporten zodat ik me optimaal fit voel op het toneel; altijd deed ik iets functioneels.

Maar broodbakken heeft voor mij geen enkel nut. Er zitten hier twee bakkers in de buurt die het veel beter kunnen, bovendien eet ik zelf amper brood. Maar het is gewoon heel erg leuk om te doen. Ook al kun je er een ander na twee dagen de hersens mee inslaan.”

Doe je ook zuurdesem?
“Nee, dat is me nog een brug te ver. Misschien moet ik daar eerst nog een keer overspannen voor worden.”

Je hebt het over verschillende soorten meel.
“Het is een nogal infantiele zoektocht naar een uiterst smakelijk en toch voedzaam brood. Ik wil een zo gezond en vezelrijk versie maken. Onze kinderen Bing en Flint willen hun brood zo wit mogelijk hebben.”

Waar haal je je meel?
Bij de molen. Er zit er een hier in de buurt, namelijk Korenmolen de Windhond in Soest. Maar ik rijd ook af en toe naar De Jonge Johannes in Serooskerke in Zeeland.

Hoe wordt er verder gegeten in huize De Breij?
“De oudste zoon is strikt vegetariër, hij eet zelfs geen vis. De jongste is juist dol op vlees. Haalt daar ook een zeker machismo uit. Zo van: vlees is voor echte mannen. Mijn vrouw Jessica en ik vinden dat prima. Ze groeien toch al op met zo veel vrouwen, dus we laten hem lekker z’n mannending doen. Ikzelf eet al jaren geen vlees meer. Jessica dan weer wel.

Jes en ik eten af en toe periodes geen koolhydraten, maar die knullen zijn volop in de groei dus die hebben juist weer veel koolhydraten nodig. Wij zijn dus gewend om verschillende versies van een maaltijd op tafel te zetten. Dus bijvoorbeeld twee soorten saus voor de pasta, en twee soorten spaghetti. De traditionele, en die van ons gemaakt van kikkererwten.

Tijdens die maanden thuis was ik net even een paar kilo te veel aangekomen, en toen ben ik weer naar Alizonne in Amstelveen gegaan. Dat is voor mij enige manier om mezelf weer even goed te resetten. Dieet, maar op een manier die ik heel goed kan volhouden omdat het vrij snel weer overgaat in normaal eten -en je er niet hysterisch bij hoeft te sporten om toch vrij snel resultaat te zien. Ik sta dan toch een stuk zekerder op het toneel, als ik eerlijk ben. 

Eten de jongens goed groente?
“Ik ben dol op van die Ottolenghi-achtige recepten met heel veel groente uit de oven. Dat eten de mannen ook als een malle.”

Wie kookt er het vaakst?
“Dat wisselen we echt af. Ik meestal zondag, maandag en dinsdag omdat ik dan nooit speel. Die andere dagen ben ik er meestal niet, dus dan kookt Jessica.”

Heb jij plezier in koken van huis uit meegekregen?
“Mijn moeder was best avontuurlijk in de keuken. Ze was een van de eersten uit de straat die kip pilav maakte met perziken, paprika en rijst. Warm eten waar fruit inzat, dat vond iedereen crazy in 1983. Of ze maakte Mexicaanse bonenschotel met stukjes ananas. Dat recept maak ik zelf ook nog weleens.”

Vertel.
“Twee blikken kidneybonen, een blikje zwarte bonen, een blikje mais en een pond rul gehakt of vegetarisch gehakt. Uien en knoflook om mee te beginnen natuurlijk. Verder in stukjes gesneden paprika’s en wat je verder nog in de groentelade vindt erbij en goed kruiden. Alles in de Creuset en lekker laten pruttelen. Op het eind voeg je er stukjes ananas uit blik aan toe.”

Kaas erover?
“De volgende dag wel, als er nog over is en we het restje in de oven doen. Maar vers gemaakt serveer ik het met nacho chips.”

En drinken jullie daar wijn bij?
“Jessica af en toe, ik zeer zelden. Eigenlijk drink ik al sinds 2019 amper. Toen heb ik een jaar helemaal niks gedronken in aanloop naar mijn eerste Oudejaarsconference. Dat beviel zo goed dat ik eigenlijk nooit meer ben begonnen. Nu neem ik heel af en toe, als ik in een gekke bui ben, een glas. Net als een taartje, of een partydrug. Zo’n dikke bel rode wijn. En dan ben ik natuurlijk in no-time zo appelig als wat. 

Niet drinken is een trend lijkt het. Vooral onder mensen boven de veertig.
“Veel van onze vrienden drinken inderdaad ook niet meer. Ikzelf schurk een beetje tegen die perimenopauze aan en dan is het ook beter om niet te drinken. Dan heb je er veel minder last van. En ik wil graag veel blijven sporten omdat ik me fit en sterk wil voelen op het toneel. 

Wat dat betreft is Jane Fonda een groot voorbeeld voor me. Die zegt: als je mooi oud wil worden moet je twee dingen doen: veel bewegen en op je houding letten.”

Broodrecept van Claudia de Breij

Je hebt een gietijzeren pan nodig. Ik vond dit recept het ideale excuus om een Creuset voor mijn verjaardag te vragen vorig jaar en ik gebruik hem nu de hele tijd. Pro-tip!

Ingrediënten
450 gram tarwebloem
4,5 gram (gedroogde) gist
350ml handwarm water
8 gram zout

Zo maak je het
Tarwebloem en de (gedroogde) gist mengen met handwarm water. Daarna pas het zout erbij (niet eerder want gist en zout zijn als Gordon en Gerard Joling. Of Brard en Breukhoven. Of vul maar in: de een kan niet tot grote hoogtes rijzen als de ander er ook is).

Dek de kom af met plastic folie en een theedoek en ga 12 tot 18 uur in de autobiografie van Barbra Streisand lezen.

Als het deeg gerezen is de oven voorverwarmen op 225 graden. Gietijzeren pan en deksel mee laten opwarmen. Deeg intussen nog even roeren zodat de luchtbellen eruit gaan en je een plakkerige deegbol krijgt. Die nog even een klein halfuurtje laten rijzen. 

Bakpapier neerleggen op het aanrecht, beetje bloem erop en de deegbol er lekker middenin laten vallen. Haal de hete pan uit de oven, bakpapier met deegbol erin in de pan laten zakken en met het deksel erop een halfuur in de oven op 225 graden. Daarna nog een kwartiertje zonder deksel voor mooie korst aan de bovenkant.

Even laten bijkomen en zo heb je het lekkerste en makkelijkste brood ooit.

Bron artikel: LINDA | Margot Jamnisek

Back To Top