skip to Main Content

Ik ben een en al oor. Hoe ga je om met zo’n drama in je gezinsleven? Hoe doen de kinderen het? Hoe gaat het met jou?

Terwijl Angela op de behandelbank ligt, vertelt Sonja over het moment dat ze hoorde van de aardbeving in Turkije, nu een halfjaar geleden. Haar man was daar op dat moment op familiebezoek en kwam om het leven.

Ik lig in een wit doorschijnend loeistrak pak op een behandelbank van de Alizonnekliniek, terwijl Sonja met de Icoone over mijn lijf rost. Het is een intensieve verstevigende huidbehandeling, een soort massage met pulsen en weet ik veel wat nog meer. Ik vind het gewoon lekker. Door Alizonne is mijn lijf zes jaar geleden weer op de rit gezet. Met de afvalmethode onder doktersbegeleiding, met eiwitten en huidbehandelingen, raakte ik eindelijk, na steeds dikker te zijn geworden in de overgang, álle overbodige kilo’s kwijt. Ze zijn nooit meer teruggekomen maar omdat na je zestigste het vel wel erg ruim gaat worden, heb ik die huidbehandelingen doorgezet. Van de zwaartekracht win je het uiteindelijk nooit, maar ik ben tevreden met mijn sterke, kleine en slanke lijf. Ik wou dat ik dit zelfvertrouwen al had gehad toen ik 17 was, of 30 … 40 … 50.

Engelen die anderen helpen

Terwijl dat ding mijn huid oprolt en kneedt, begint Sonja na een vraag van mij rustig te vertellen over het moment dat ze hoorde dat er een aardbeving was geweest in Turkije. Haar man was op dat moment bij zijn familie, in het epicentrum van de ramp.

Ze besloot onmiddellijk met haar kinderen af te reizen naar het rampgebied, want ze kreeg geen contact met de schoonfamilie. Het werd een barre reis met veel overstappen en daarna moesten ze nog twaalf uur in slakkengang achter hulpverleners aan rijden. Urenlang reden ze langs de puinhopen. Niet erg bemoedigend, maar in de zwaarste momenten van je leven moet je hoop houden. Eenmaal aangekomen was alles nog erger dan verwacht.

Ze had in Nederland met de kinderen afgesproken om alle hulp aan te nemen die er werd aangeboden. Ondanks de ontreddering in het rampgebied deelden mensen soep, water en brood. In tijden van nood, waarin iedereen in dezelfde ellende zit, zijn er altijd nog engelen die anderen helpen.

Ze hoorden wel geroep, maar het was te gevaarlijk

Sonja en de kinderen sliepen gedurende de zoektocht in de auto, want er stond niets meer overeind om in te kunnen schuilen. Het gebouw was helemaal ingestort. Er was niets meer van over. De schoonfamilie werd langzaam maar zeker geborgen, maar haar man bleek te diep te zitten. Ze hoorden wel geroep, maar het was te gevaarlijk om hem te vinden. Sonja realiseerde zich langzaam dat het leven van tien hulpverleners niet op het spel mocht staan om haar man te vinden, terwijl in het huis verderop een hele familie veel sneller gered kon worden, omdat ze minder diep lagen. Wat een afschuwelijk dilemma. Ze vertelt het rustig terwijl ze me behandelt en ik ben een en al oor. Hoe ga je om met zo’n drama in je gezinsleven? Hoe doen de kinderen het? Hoe gaat het met jou?

Het gaat… ondanks alles. Doorademen en voor je het weet is er weer een dag voorbij. Het leven kachelt door.

Met Sonja en de kinderen gaat het best goed. Het verbaast haar zelf ook, maar ze is een kleine sterke ‘beide benen op de grond’-vrouw die nu geniet van fulltime werken “want dat leidt lekker af”. We praten nog even over hoe pijn je kan overvallen, dat je je verschrikkelijk voelt en dat je daar ook niet altijd zin in hebt, dus “dan ga je in de negeerstand”. Ondanks dit drama maakt ze een opgeruimde energieke indruk. En door!

Ondertussen bivakkeren nog steeds duizenden getraumatiseerde mensen in tentjes bij de puinhopen van hun vroegere huis in Turkije. Die mensen hebben helemaal niets meer.

Ik ben onder de indruk van Sonja. Je man niet terugvinden onder een ingestort huis is verschrikkelijk en je dan toch staande weten te houden: diep respect.

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Elke dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela. Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Back To Top