skip to Main Content

Overmatig zweten

Wat is hyperhidrose?
Ons lichaam bouwt warmte op, welke dient te worden afgevoerd om te voorkomen dat we oververhit raken. Zweten is een van de belangrijkste manieren waarop het lichaam warmte kwijt raakt. Wanneer we meer zweten dan noodzakelijk is voor de afkoeling van het lichaam, noemen we dit overmatig zweten, of hyperhidrose.

Er zijn twee hoofdvormen van hyperhidrose:
1. Plaatselijke hyperhidrose is de meest voorkomende vorm. Hierbij is sprake van overmatig zweten van de voeten, handen en in ongeveer 30-40% van de gevallen van de oksels. In het gezicht komt deze vorm van hyperhidrose minder vaak voor.
2. Bij gegeneraliseerde hyperhidrose is het hele lichaam aangetast. Deze vorm wordt meestal veroorzaakt door een ziekte, infectie, diabetes of een overactieve schildklier. Het overmatig zweten stopt meestal als de ziekte wordt behandeld.

Wat zijn de oorzaken van hyperhidrose?
Hyperhidrose wordt veroorzaakt doordat een bepaald type zweetklier, de eccriene zweetklier, overactief is. Deze klieren worden nagenoeg overal in de huid aangetroffen maar komen in een hogere concentratie voor in de huid van de handpalmen, voetzolen en oksels.

Wat gebeurt er tijdens een hyperhidrose behandeling met Botox?
De arts injecteert met een zeer dunne naald een kleine hoeveelheid Botox in de oksel. Dit wordt 10 tot 15 keer per regio herhaald. Soms wordt kleurstof gebruikt om de plaatsen te lokaliseren waar het meeste zweet wordt geproduceerd. Een behandelsessie duurt ongeveer 30 minuten.

Hoe snel werkt het en hoe lang houdt het effect aan?
U zou binnen een week na de behandeling positieve resultaten moeten merken. De herhalingsbehandeling vindt plaats als de effecten van de eerste behandeling zijn verdwenen (meestal na 4 tot 7 maanden). De arts zal u laten weten wanneer u kunt terugkomen voor een volgende behandeling.

In onze kliniek wordt uitsluitend de overmatige zweetproductie van de oksels behandeld.

Back To Top