skip to Main Content

Complicaties bij permanente fillers

Permanente fillers halen regelmatig het nieuws als ware het onafwendbare tijdbommetjes die zullen resulteren in verminking. En daar niet altijd maar soms wel een kern van waarheid in. Arts Claudia van der Lugt ontvangt in haar kliniek Alizonne in Vlijmen en Meijel cliënten die om uiteenlopende redenen hun permanente fillers willen laten verwijderen.

Complicaties als verharding, bobbels en soms grote ontstekingen

Juist deze laatste groep injectables kan problemen en daar is veel aandacht voor geweest in de media. De beroepsverenigingen voor cosmetisch artsen en plastisch chirurgen, en ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben het advies gegeven deze middelen niet meer te gebruiken. Echter zijn ze wel op grote schaal toegepast, en dus hebben ook heel wat mensen deze producten ingespoten gehad en lopen ze er nog mee rond, en daar zien we nu complicaties van, zoals verharding, verplaatsing, onregelmatige bobbels, ontstekingen en abcessen tot zelfs grotere wonden.

ILT methode: Intraleasionale Laser Therapie

Sinds 2008 gebruikt Alizonne hiervoor de ILT methode als elegant alternatief. Dit staat voor Intraleasionale Laser Therapie. De technische uitvoering heeft Drs. Claudia van der Lugt door de jaren heen verfijnd en per soort injectable een protocol ontwikkeld.

Hoe verloopt een ILT behandeling?

Simpel gezegd wordt een hele dunne laser fiber (100-200 um) onder echo controle in het midden van de ophoping gebracht en kunnen permanente producten, die gevoelig zijn voor temperatuur verhoging, vloeibaar gemaakt worden en via een kleine huidopening verwijderd worden.

Werken met echo

Voorafgaande aan de behandeling wordt een vragenlijst opgestuurd zodat we weten welke injectables gebruikt zijn en welke behandelingen er al uitgevoerd zijn. Dit is zeker van belang omdat meerdere corticosteroid injecties het kapsel verdikken en eerder uitgevoerde naald insteken of chirurgie littekenweefsel hebben gevormd, waardoor het product zeer verspreidt kan zijn.

Jarenlange ervaring met erkennen soorten injectables

Met een echo onderzoek wordt bekeken waar het product precies zit, of dit een enkele pocket of holte is, of dat er meerdere pockets met elkaar in verbinding staan. Ook is hiermee in te schatten welk product er zit want veel mensen weten dit niet meer. Door de jarenlange ervaring kan ik op het echobeeld de weefsel reactie op verschillende producten herkennen. Van belang is te meten hoe dik de huidlaag boven het product is om deze niet te beschadigen door de laser verwarming.

De behandeling begint met verdoving van de insteek-opening. Daarna wordt er fysiologisch water in de pocket gespoten. Het product kan hierin zoveel mogelijk op lossen en door de druk worden de nauwe gangetjes tussen communicerende pockets wijder. De laser fiber wordt door de huid heen in het midden van de pocket gebracht en door de laserpulsen wordt het product vloeibaar.

Niet masseren maar middels een sneetje voorzichtig uitduwen

Er wordt een heel klein sneetje zodat het product zonder al te veel druk makkelijk verwijderd kan worden. Er wordt enkele keren nagespoeld om zoveel mogelijk product los te spoelen. Daarna wordt de insteekopening geplakt met een steristrip zodat dit uiteindelijk zonder litteken geneest. Als bescherming voor eventuele infecties wordt er een korte antibiotica kuur gegeven en bij mensen met frequente koortslip aanvallen ook een profylaxe tegen herpes uitbraken.’

Nauwelijks pijnlijk

Over het algemeen is de behandeling echt niet pijnlijk en valt het herstel reuze mee. Afhankelijk van de regio kan er zwelling optreden en soms wat blauwverkleuring. Als er meerdere regio’s in het gelaat zijn dan opteren we voor meerdere sessies om zo min mogelijk hersteltijd te hebben.

Versoepelen met radiofrequentie behandeling

Na een ILT behandeling kan er een enigszins harder schijfje overblijven. Dit is het resterend kapsel of onderhuids gevormd bindweefsel zonder of met een minuscuul restje van het product, waar een ILT herhaling geen zin heeft. Eventuele Radiofrequentie behandelingen kunnen dit nog versoepelen.

Back To Top